Τέταρτο

Σ. Ε. Χίντον «The Outsiders»


Κανείς δεν είπε ότι η ζωή ήταν εύκολη. Αλλά ο Πόνιμποϊ είναι σχεδόν σίγουρος ότι τα έχει όλα συγυρισμένα. Ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται στ’ αδέρφια του, τον Ντάρι και τον Σόνταποπ. Και ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται και στους φίλους του· αληθινούς φίλους που θα έκαναν τα πάντα γι’ αυτόν, όπως ο Τζόνι και ο Τούμπιτ. Οι βεβαιότητες όμως σταματούν εδώ εκτός ίσως από μία ακόμα: τα ντράβαλα με τους Άριστους, μια μοχθηρή συμμορία πλουσιόπαιδων, των οποίων η άποψη για το «περνάω καλά» είναι συνώνυμη του «βαράω γκρήζερς» και ο Πόνιμποϊ είναι γκρήζερ.

Τουλάχιστον ξέρει τι να περιμένει μέχρι που μια νύχτα κάποιος το παρατράβηξε…

Οι Outsiders καθόρισαν το είδος που ονομάζουμε νεανική λογοτεχνία. Το βιβλίο ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων στην εποχή του και απαγορεύτηκε σε πολλά σχολεία και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ.

Το 1983 γυρίστηκε ταινία από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο Επαναστάτες χωρίς αύριο.

Η κλασική ιστορία της S. E. Hinton, για ένα αγόρι που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, παραμένει τόσο δυνατή στις μέρες μας όσο και τότε που πρωτοδημοσιεύτηκε, το μακρινό 1967.

Οι Outsiders μεταμόρφωσαν τη νεανική λογοτεχνία από ένα είδος που ασχολούνταν κυρίως με τις μορφονιές του σχολείου, τους ποδοσφαιριστές και τους γυμνασιακούς καυγάδες σε κάτι που απεικονίζει έναν σκοτεινότερο, αληθινό κόσμο.

Η Σ. Ε. Χίντον γεννήθηκε το 1948 στις ΗΠΑ. Έγινε γνωστή με τους Outsiders, τους οποίους έγραψε όταν πήγαινε ακόμα σχολείο. Θεωρείται η συγγραφέας που εισήγαγε το είδος της νεανικής λογοτεχνίας.

«The Outsiders» | Συγγραφέας: Σ. Ε. Χίντον | Μετάφραση: Γιάννης Καψόπουλος | Σχήμα: 14×20,5  | Σελίδες: 200 | Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7987 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top