tetartopress

ΣΑΔΑΣ Αττικής: Ψήφισμα για τη Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο Μηχανικών – Τεχνικών

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ


Ψήφισμα του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ) για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο των Μηχανικών / Τεχνικών:

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, υποστηρίζοντας τα μέλη του που είναι μισθωτοί ή «οιονεί μισθωτοί» με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνέχεια της απόφασης που είχε πάρει παλαιότερα η Γενική Συνέλευσή του, στηρίζει τον αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) για την κατοχύρωση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Στο χώρο των μηχανικών ήταν και παραμένει το μόνο πρωτοβάθμιο σωματείο που έχει ενεργά μέλη του μηχανικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε ένα εργασιακό τοπίο όπου η απορρύθμιση συνολικά των εργασιακών σχέσεων με αποτέλεσμα τις χαμηλές αμοιβές, την ελαστικοποίηση της εργασίας (ΔΠΥ, ωρομίσθια αμοιβή, μηνιαίες συμβάσεις, κ.λπ.) και το κακό εργασιακό περιβάλλον,  αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Η υπογραφή και η τήρηση συλλογικής σύμβασης για την αντικειμενικά εξαρτημένη εργασία σε ολόκληρο τον τεχνικό κλάδο, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, αποτελεί τον βασικό τρόπο διασφάλισης των αναγκών και των δικαιωμάτων των μισθωτών τεχνικών.

Το καθεστώς «γαλέρας» που οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία τόσα χρόνια έχουν επιβάλει πρέπει να σταματήσει. Η ΣΣΕ των μισθωτών τεχνικών μπορεί να επηρεάσει επίσης θετικά  και τις αμοιβές και τους όρους εργασίας των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων μας που συμπιέζονται αντίστοιχα απ’ τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται φθηνή ευέλικτη μισθωτή εργασία.

 

Μετά από μία ολόκληρη περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης και περικοπών στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων αρχιτεκτόνων, μηχανικών, τεχνικών, είναι αναγκαία:

 

η ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσης του ΣΜΤ

η κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τις εγκύους και μητέρες εργαζόμενες, μια αναγκαιότητα που έχουν αναδείξει πολλές κινητοποιήσεις του σωματείου

η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων

η διασφάλιση απέναντι στην καταπάτηση θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων όπως ο χρόνος εργασίας (8ωρο), οι άδειες, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

 

Στο πλαίσιο αυτό το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:

 

Καλεί τις εργοδοτικές ενώσεις του τεχνικού κλάδου (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΕΓΜ, ΕΚΚΕ), να προσέλθουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις με το αναγνωρισμένο από τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Καλεί να μέλη του, μισθωτούς και «οιονεί μισθωτούς» αρχιτέκτονες, να απευθύνονται στον Σύλλογο και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο.

Στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες του ΣΜΤ στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αναφέρονται παραπάνω.

Ζητάει την κατάργηση της αμοιβής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13726 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top