tetartopress

«Σαραμάγκου 100» – Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Σαραμάγκου 100


Από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Σαραμάγκου 100», με την προβολή έξι ταινιών εμπνευσμένων από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago), που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν, στον χώρο της Τανιοθήκης, τις ταινίες Περί τυφλότητος(«Blindness”, 2008), Εμπάργκο (2010), Ο άνθρωπος αντίγραφο (“Enemy”, 2013), και την πιο πρόσφατη ταινία μυθοπλασίας Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020). Θα προβληθούν επίσης τα ντοκιμαντέρ Ζοζέ και Πιλάρ (2010) και Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020).

Στις ταινίες, που “ζωντανεύουν” στη μεγάλη οθόνη  μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου, εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζουλιάν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και την σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο.

Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998)  εδραίωσε τη διεθνή φήμη που κατέστησε τον Ζοζέ Σαραμάγκου έναν συγγραφέα μεγάλης σημασίας πέρα από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Έτσι, ο Σαραμάγκου θεωρείται σήμερα ως ένας “συγγραφέας του κόσμου” που άσκησε τεράστια επιρροή στους νεότερους.

Η πρωτοβουλία για το κινηματογραφικό αυτό φεστιβάλ, η οποία υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Camões, έχει ως στόχο να καταστήσει ευρύτερα γνωστό έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί και εκδοθεί εκτενώς στην Ελλάδα.

 

Πληροφορίες

10 – 13 Νοεμβρίου 2022

Είσοδος ελεύθερη

Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Tαινιοθήκη της Ελλάδος – Αίθουσα Α, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map | [email protected] | [email protected] | www.tainiothiki.gr | facebook | twitter

 

Πρόγραμμα

 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου

18.30 Προσέλευση-Χαιρετισμοί

19.30 Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις The Year of the Death of Ricardo Reis / O Ano da Morte de Ricardo Reis (2020, 129’)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαραμάγκου, το οποίο αφηγείται την ιστορία της άγνωστης μοίρας ενός εκ των ετερωνύμων του Φερνάντο Πεσσόα, του Ρικάρντο Ρέις. Το βιβλίο διασκευάζει το έργο του Πορτογάλου Νομπελίστα, ο οποίος φαντάζεται μια συνάντηση του ποιητή Φερνάντο Πεσσόα με το ετερώνυμό του (alterego), Ρικάρντο Ρέις σε μια Ευρώπη αντιμέτωπη με τον φασισμό του Μουσολίνι, τον ναζισμό του Χίτλερ, το Estado Novo του Σαλαζάρ και την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης João Botelho,γνωστός για τις ταινίες του που εμπνέονται από λογοτεχνικά έργα, χρησιμοποιεί κινηματογραφικές φόρμουλες του παρελθόντος -μια σύγχρονη αναβίωση του νουάρ- για να δημιουργήσει ένα μοναδικό σύμπαν όπου το μαύρο και το άσπρο, ο θάνατος και η ζωή, συναντιούνται και εξετάζονται με έναν τρόπο τόσο ποιητικό όσο και κινηματογραφικό.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου

19.00 Εμπάργκο Embargo (2010, 83’)

Εμπάργκο (2010), του António Ferreira. Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νούνο, ενός άνδρα του οποίου η ζωή  διαταράσσεται ξαφνικά από μια αλληλουχία απίθανων, καφκικών γεγονότων.

Τι θα γινόταν αν ξαφνικά περιοριζόσασταν στο υπνοδωμάτιό σας, στο σπίτι σας ή στο αυτοκίνητό σας; Πόσο ελεύθεροι θα ήσασταν; Αυτή η ταινία διάρκειας 80 λεπτών βασίζεται με ελεύθερο τρόπο στο ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκου που δημοσιεύτηκε το 1978 στην συλλογή που στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο “Η Ιστορία της Άγνωστης Νήσου”.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα, του Νούνο, που εργάζεται σε ένα μία καντίνα με χοτ ντογκ, ο οποίος έχει εφεύρει ένα μηχάνημα που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία παπουτσιών- έναν σαρωτή ποδιών. Εν μέσω ενός εμπάργκο βενζίνης, όντας ήδη σε μια δυσχερή θέση, ο Νούνο περιορίζεται μυστηριωδώς στο αυτοκίνητό του, βρίσκοντας την ίδια του τη ζωή ξαφνικά σε εμπάργκο.

Ακροβατώντας σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ ρεαλισμού και μαγείας, ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που μυστηριωδώς χάνει την ελευθερία του από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του.


Σάββατο 12 Νοεμβρίου

19.00 Ζοζέ και Πιλάρ José and Pilar/ José e Pilar (2010, 117’)

21.30 Ο άνθρωπος αντίγραφο Enemy /Homem Duplicado (2013)

Ζοζέ και Πιλάρ (2010) του Miguel Gonçalves Mendes. Ένα υπέροχο πορτρέτο του Σαραμάγκου το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του.

Αυτό το φημισμένο ντοκιμαντέρ του 2010,φωτίζει την πορεία του Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, δίνοντάς μας ένα λεπτομερές πορτρέτο της ζωής του, της αγάπης του για τη σύζυγό του, της συγγραφής του και της χώρας του. Ωστόσο, αυτή η βιογραφία καταλήγει να μην έχει να κάνει (μόνο) με τον Σαραμάγκου, καθώς μετατρέπεται κυρίως σε μια ιστορία αγάπης, αλήθειας και δέσμευσης, η οποία από μόνη της μας προσφέρει μια γεύση για το ποια ήταν η ζωή του.

Η ταινία απεικονίζει την απλότητα του Ζοζέ, καθώς και την επιρροή που ασκούσε πάνω του η ισπανίδα, δημοσιογράφος σύζυγός του, Πιλάρ, εστιάζοντας σε μια εν πολλοίς άγνωστη πλευρά  του συγγγραφέα. Αξίζει να τονιστεί η ομορφιά του soundtrack που «ντύνει» την αφήγηση αυτής της μαρτυρίας του τελευταίου σταδίου της ζωής του Ζοζέ Σαραμάγκου με την Πιλάρ ντελ Ρίο.


Ο άνθρωπος αντίγραφο (2013), του Denis Villeneuve. Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου, ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας που έχει απογοητευτεί από τη βαρετή ζωή του. Όμως όλα αλλάζουν όταν, σε μια ταινία, βλέπει έναν σωσία του…

Ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας από την περιοχή του Τορόντο που βιώνει με αδιαφορία τη ρουτίνα της ζωής του, η οποία ανατρέπεται όταν βλέπει μια ταινία και ανακαλύπτει ότι έχει έναν σωσία. Αναζητώντας τον ηθοποιό, ο Άνταμ αναπτύσσει μια πραγματική εμμονή και αρχίζει να τον καταδιώκει.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κινηματογραφικές διασκευές του έργου του Σαραμάγκου, ο “Άνθρωπος αντίγραφο” δεν εστιάζει τόσο στον αρχικό ρυθμό του βιβλίου, αλλά αντιθέτως προσφέρει στο κοινό ένα θρίλερ, όπου ο αυτοαναστοχαστικός χαρακτήρας του αρχικού κειμένου περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Πέρα από ένα από τα αριστουργήματα του Βιλνέβ, αυτή η 90λεπτη ταινία μεγάλου μήκους βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου το οποίο διασκευάστηκε σεναριακά από τον Χαβιέ Γκουλόν. Η εξαιρετική υποκριτική του Τζέικ Τζίλενχαλ καθώς και το κλείσιμο της πλοκής που προσφέρει ο Ζοζέ Σαραμάγκου μετατρέπουν την ταινία σε ένα πραγματικό έργο τέχνης.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου

19.00 Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου The Disciples of Saramago /Herdeiros de Saramago (2020, 105’)

21.15 Περί τυφλότητος Blindness /Ensaio Sobre a Cegueira(2008, 120’)


Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020), των Carlos Vaz Marques και Graça Castanheira. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής RTP (Πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση) περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Afonso Reis Cabral, Valter Hugo Mãe, Gonçalo M. Tavares και José Luís Peixoto, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το  λογοτεχνικό βραβείο Saramago.

Το Λογοτεχνικό Βραβείο José Saramago, το οποίο δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά τη βράβευση του Σαραμάγκου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τιμά το ταλέντο συγγραφέων κάτω των 40 ετών. Αυτοί είναι οι “Κληρονόμοι του Σαραμάγκου”, πρωταγωνιστές της σειράς ντοκιμαντέρ του Carlos Vaz Marques, σε σκηνοθεσία της Graça Castanheira. Τέσσερις πολύ διαφορετικές φωνές με έναν κοινό δεσμό: τη λογοτεχνική αναδημιουργία της Πορτογαλικής Γλώσσας.

Παρακολουθώντας από κοντά τον καθένα από αυτούς τους συγγραφείς, παρατηρούμε ένα οικείο και συναισθηματικό πορτρέτο μερικών από τις πιο εξέχουσες φωνές της γλώσσας του Σαραμάγκου

Περί τυφλότητος (2008), του Fernando Meirelles. Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.

Μια πόλη μαστίζεται από μια επιδημία ολικής τύφλωσης. Όσοι προσβάλλονται πρώτοι, μπαίνουν σε καραντίνα από τις αρχές σε ένα εγκαταλελειμμένο ψυχιατρείο, όπου η ισορροπία αυτής τηςνεοσύστατης “κοινωνίας τυφλών” καταρρέει ταχύτατα.

Οι εγκληματίες και οι σωματικά ισχυρότεροι κυνηγούν τους αδύναμους, μαζεύοντας τις πενιχρές μερίδες φαγητού και διαπράττοντας φρικιαστικάεγκλήματα. Υπάρχει, ωστόσο, μία αυτόπτης μάρτυρας αυτού του εφιάλτη. Μια γυναίκα, της οποίας η όραση δεν επηρεάζεται από την “πανούκλα”, ακολουθεί τον μολυσμένο σύζυγό της στην επιβελημένη καραντίνα.

Εκεί, κρατώντας την όρασή της μυστική, καθοδηγεί επτά αγνώστους που γίνονται, στην ουσία, μια οικογένεια. Τους οδηγεί έξω από την καραντίνα και στους ρημαγμένους δρόμους της πόλης, που έχει δει όλα τα απομεινάρια του πολιτισμού να καταρρέουν. Το “Περί Τυφλότητος” θεωρείται το διαμάντι της λογοτεχνικής καριέρας του Ζοζέ Σαραμάγκου και συννέβαλε στην κατάκτηση του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12363 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top