tetartopress

Savewild: Copy paste η Ρυθμιστική Απόφαση για το Κυνήγι


Αντιδράσεις για τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση κυνηγίου για την περίοδο 2022 -2023 που υπέγραψε και απέστειλε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος  Γ. Αμυράς από το Δίκτυo για την Προστασία της Άγριας Ζωής – Savewild  καθώς όπως αποδεικνύει η νέα Ρυθμιστική μόνο νέα δεν είναι αλλά Copy-Paste η περσινή, καθώς όχι μόνο δεν ενσωματώθηκε καμία απολύτως από τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο ούτε καν να διορθώσουν ένα απλό συντακτικό λάθος από την περσινή όπως είχε επισημανθεί. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Προαποφασισμένες Υπουργικές Αποφάσεις και προσχηματικές διαβουλεύσεις δεν έχουν κανένα ρόλο σε μια σύγχρονη δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Savewild και η επιστολή προς τον υπουργό:

Στο πλαίσιο της ετήσιας διαβούλευσης που υποχρεωτικά γίνεται κάθε χρόνο πριν από την έκδοση της ετήσιας απόφασης περί Ρυθμίσεων θήρας, υποβάλαμε τις προτάσεις μας για την κυνηγετική περίοδο 2022-2023. Ήταν η πρώτη φορά που ως δίκτυο “SaveWild” συμμετείχαμε σε αυτή τη διαδικασία και θεωρήσαμε καλόπιστα ότι θα εισφέραμε με τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας, στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων θήρας της επόμενης κυνηγετικής περιόδου.

Συνολικά καταθέσαμε έντεκα προτάσεις για ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων που αφορούν τη θήρα και αναμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το βαθμό ενσωμάτωσής τους στην καινούργια Υπουργική Απόφαση. Δυστυχώς όμως προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην πραγματικότητα όταν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα Ρυθμιστική, οπότε διαπιστώσαμε ότι ουδεμία από τις λογικές και, κατά τη γνώμη μας, εύλογες παρατηρήσεις μας είχε ενσωματωθεί σε αυτήν. Ούτε αυτές που δεν θα συναντούσαν την αντίδραση των κυνηγών, ούτε αυτές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των τραγικών δυστυχημάτων με θύματα κυρίως τους ίδιους τους κυνηγούς, ούτε καν αυτή που ζητούσε τη διόρθωση ενός απλού πλην όμως εμφανούς συντακτικού λάθους.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 5 του Κεφαλαίου Γ’ των Ρυθμίσεων θήρας 2022-2023, αναφέρεται ότι “προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειομένης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων”.

Η ίδια ακριβώς διατύπωση είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και την προηγούμενη χρονιά δηλαδή στις ρυθμίσεις θήρας 2021-2022.

Δεδομένου δε ότι η δημοσιευθείσα πρόταση χαρακτηρίζεται από ένα προφανές συντακτικό σφάλμα, αναφέραμε στις παρατηρήσεις μας ότι «… θα θέλαμε κατ’ αρχήν να επισημάνουμε την ανάγκη διόρθωσης της διατύπωσης στην ΥΑ καθώς η φράση “προς αποφυγή ατυχημάτων” εμφανίζεται εσφαλμένα, προφανώς εκ παραδρομής, δύο φορές (στην αρχή και στο τέλος της πρότασης)».

Παρά ταύτα το ίδιο εδάφιο δημοσιεύθηκε και εφέτος με την ίδια ακριβώς διατύπωση και φυσικά επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς συντακτικό λάθος.

Κε Υπουργέ,

Η άρνησή σας να ενσωματώσετε στην ετήσια ρυθμιστική, έστω και μία από τις παρατηρήσεις του κειμένου που υπέβαλε το δίκτυο SaveWild, είναι από μόνη ύποπτη ως προς τις προθέσεις σας.

Το γεγονός όμως ότι αρνηθήκατε να υιοθετήσετε και αυτήν ακόμα τη διόρθωση πρόδηλων συντακτικών σφαλμάτων, μόνο δύο ερμηνείες μπορεί να έχει!

Είτε ότι διακατέχεστε από μένος και προκατάληψη εναντίον οποιασδήποτε πρότασης προέρχεται από Περιβαλλοντική Οργάνωση, είτε ότι ουδείς διαβάζει τις παρατηρήσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Καμία από τις δύο ερμηνείες δεν τιμά το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Άλλωστε η διοίκηση οφείλει να λειτουργεί με τρόπο αμερόληπτο και να αποφασίζει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όταν δε η διαβούλευση αποτελεί ουσιώδες μέρος μιας διαδικασίας, τότε αυτή θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να παρέχει την ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής στην έκδοση μιας απόφασης και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Προαποφασισμένες Υπουργικές Αποφάσεις και προσχηματικές διαβουλεύσεις δεν έχουν κανένα ρόλο σε μια σύγχρονη δημοκρατία.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13469 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top