tetartopress

Σάββας Ξηρός: Ο ενδεχόμενος θάνατος του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν πρόκειται να αφήσει αλώβητο κανέναν

Nikos Libertas / SOOC (Φωτογραφία αρχείου)


Ο Σάββας Ξηρός, με δήλωση που παραχώρησε στο tetartopress.gr και τον Γιώργο Μουργή, εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

Είναι οξύμωρο να βλέπεις αναρχικούς, αριστερούς και «τρομοκράτες» να υπερασπίζονται την εφαρμογή της νομιμότητας του κράτους δίκαιου, την ίδια στιγμή που αυτά παραβιάζονται κατάφωρα και εκδικητικά από τους εντεταλμένους κρατούντες και υποτιθέμενους θεματοφύλακες της «τάξης». Πρόκειται για το απόλυτο πολιτικό παράδοξο που συμπληρώνει όλα τα πολιτικά παράλογα που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Αν ο νόμος εφαρμόζεται κατά περίπτωση ή μόνο επιλεκτικά τότε δεν υπάρχει νόμος.

Οι ποινές έχουν θεσπιστεί για τους παραβάτες αφού οι νομοταγείς ποτέ δεν συναντάν το νόμο απέναντί τους. Ολόκληρος ο Ποινικός Κώδικας είναι γραμμένος για να δίνει το μέτρο της τιμωρίας στους παραβάτες.

Το ίδιο και η εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα για όλους τους κρατούμενους χωρίς εξαιρέσεις, ανεξάρτητα ποινής, φρονήματος, ιδεολογίας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι κρατούντες όλα αυτά τα θεωρούν ψιλά γράμματα, αγνοώντας επιδεικτικά την ευθύνη για τα αυτονόητα της ισονομίας στο υποτιθέμενο κράτος δικαίου που ευαγγελίζονται με κάθε ευκαιρία.

Στην περίπτωση, μάλιστα, του Δημήτρη Κουφοντίνα αυτά αποτελούν σημαία ευκαιρίας για την εκδικητική καταπάτηση κάθε έννοιας δίκαιης μεταχείρισης ενός κρατούμενου που για δεκαεννιά χρόνια εντός της φυλακής όχι μόνο δεν έδωσε κανένα δικαίωμα, όχι μόνο δεν προκάλεσε, αλλά βρέθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα κράτησής του σε καθεστώς εξαίρεσης και απομόνωσης.

Η απεργία πείνας προϋποθέτει θεωρητικά να έχεις απέναντί σου  ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της ισονομίας με τις ανάλογες κοινωνικές και ανθρωπιστικές ευαισθησίες όπως απορρέουν από τον ίδιο τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Αντί για αυτό, έχουμε απέναντί μας πολιτικά και κοινωνικά «χοντρόπετσους» που αδιαφορούν πλήρως για την εφαρμογή ακόμα και των φωτογραφικών διατάξεων που οι ίδιοι ψηφίζουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να δικαιολογούν τη δράση της οργάνωσης. Η προσχεδιασμένη μεταγωγή – απαγωγή, ουσιαστικά η αιτία που οδήγησε τον Δημήτρη Κουφοντίνα στην απεργία πείνας, αποτελεί μια προμελετημένη κρατική δολοφονία.

Αυτό που συντελείται σε βάρος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα επιβεβαιώνει ότι είχε δίκιο όταν επέλεξε, τότε, το δρόμο της λαϊκής αντίστασης και σύγκρουσης.

Για να προλάβω τα κοράκια των εντεταλμένων της δημοσιογραφικής εξουσίας που θα μιλήσουν για δήλωση αμετανόητου «τρομοκράτη» προς το πρόσωπό μου, να ενημερώσω ότι δεν υποστηρίζω σήμερα καμία οργάνωση η οποία από καιρό έχει εκλείψει. Ακόμα κι αν αυτή υποστήριζε με τις πράξεις της, τη νομιμότητα τού να τα βάζεις με όσους εγκληματούσαν μένοντας οι ίδιοι ατιμώρητοι. Όχι ότι η οργάνωση δεν έκανε λάθη, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης να συζητηθεί. Άλλωστε γι’ αυτό εκτείουμε αγόγγυστα τις ανάλογες ποινές.

Τη στιγμή, λοιπόν, που εν γνώση τους αυθαιρετούν εις βάρος ενός κρατούμενου, υπερβαίνοντας τις ποινικές αξιώσεις που απαιτεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας, θέτουν αυτόματα σε δράση το νόμο της κρατικής αυτοδικίας. Όχι με τη νομική έννοια, αλλά με αυτή που απορρέει από την ακόρεστη εκδικητική μορφή του τέρατος της εξουσίας που υπηρετούν.

Μαζί με τον αδελφό μου Χριστόδουλο είχαμε κρίνει πως δεν έπρεπε να μιλήσουμε ώστε να μη δώσουμε τροφή στα καλοταϊσμένα δημοσιογραφικά, και όχι μόνο, κοράκια που υπηρετούν το σημερινό καθεστώς, θολώνοντας το τοπίο, παρακάμπτοντας ή επισκιάζοντας έτσι, αυτούς που υποστηρίζουν την αστική νομιμότητα και το αίτημα μεταγωγής του απεργού πείνας. Αυτήν την υστάτη στιγμή δεν ξέρω αν έχει νόημα, όμως, να σιωπούμε άλλο.

Στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, εγώ και ο αδελφός μου Χριστόδουλος Ξηρός, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα ζωής του απεργού πείνας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του.

Η δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα αποτελεί υπόθεση όλων των κολασμένων που στενάζουν στις βάναυσες συνθήκες κράτησης των σύγχρονων κολαστηρίων των  φυλάκων.

Η πολιτική, και όχι μόνο, ευθύνη που θα βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση από τον ενδεχόμενο θάνατο του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν πρόκειται να αφήσει αλώβητο κανέναν. Από καμία πλευρά.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Όχι στην υποβάθμιση των ποταμών

Όχι στην υποβάθμιση των ποταμών

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για επικείμενη υποβάθμιση των ποταμών στο πλαίσιο έργων που ...
ΔΕΥΑΠ ΠΑΤΡΑΣ

ΔΕΥΑΠ: Εργασίες αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στην Ταξιαρχών

Εργασίες επείγουσας αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 10 Ιουνίου, στην οδό Ταξιαρχών. Λόγω των εργασιών από τις 8 ...
SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Το Ζαγόρι ως Μνημείο της UNESCO & η περίπτωση του Παπίγκου

Κοινή ανακοίνωση εννέα οργανώσεων για την περίπτωση του Πάπιγκου με αφορμή την ένταξη του Ζαγορίου ως Μνημείο της UNESCO: Πριν ...
Φωτιστικά Τριών Ναυάρχων

Πάτρα: Τοποθέτηση παραδοσιακών φωτιστικών στην Τριών Ναυάρχων

Η ανάπλαση της Τριών Ναυάρχων, βασικό σκέλος στο συνολικό έργο ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Κάτω Πόλης, ολοκληρώνεται. Στον συγκεκριμένο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top