Scones
Μου ζήτησαν να κάνω ένα κείμενο για τα αγγλικά scones. Τα scones είναι αυτά τα τρίγωνα ή στρογγυλά ψωμάκια τα οποια οι Άγγλοι τρώνε δίπλα στο τσάι τους με μαρμελάδα και παχιά κρέμα γάλακτος. Σκέφτηκα να σου δώσω και σένα αυτή τη συνταγή.
Είναι μια πολύ νόστιμη λιχουδιά, να σηκωθείς ένα κυριακάτικο πρωινό και να τη φτιάξεις για αυτούς που αγαπάς. Έτσι ζεστά όπως βγαίνουν από το φούρνο. Είναι ωραία.
Θα χρειαστείς: 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι του τσαγιού baking powder, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, μισό κουταλάκι αλάτι, 5 κουταλιές της σούπας παγωμένο αγελαδινό βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια του μισού εκατοστού και μια κούπα κρέμα γάλακτος με πάνω από 30% λιπαρά.
Θα πάρεις το παγωμένο βούτυρο και με ένα μαχαίρι θα το κόψεις σε κομματάκια του μισού εκατοστού και θα το βάλεις στην κατάψυξη. Θα ετοιμάσεις έναν πολύ καυτό φούρνο. 220 βαθμούς Κελσίου καυτό. Στη μέση θα βάλεις τη σχάρα.
Θα πάρεις μια λεκάνη. Θα κοσκινίσεις μέσα το αλεύρι με το baking powder, τη ζάχαρη και το αλάτι. Θα τα ανακατέψεις και λίγο με τα χέρια σου. Απαλά. Να σμίξουν πιο καλά, χωρίς όμως να χάσουν τον αέρα που πήραν από το κοσκίνισμα. Αυτός ο αέρας θα δώσει αναπνοή στο ψήσιμο και θα κάνει τα scones σου αφράτα. Θα πάρεις το καταπαγωμένο σου βούτυρο από την κατάψυξη και θα το προσθέσεις στη λεκάνη.
Άκου με τώρα. Εδώ είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα σου πω. Γρήγορες κινήσεις. Πολύ γρήγορες. Το βούτυρο δεν πρέπει να ζεσταθεί από την επαφή με το χέρι σου. Απαλά με τα ακροδάχτυλα θα το ανακατεύεις. Αποφασιστικά στα πιο μεγάλα κομμάτια. Θες να έχεις ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα.
Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να προσθέσεις την κούπα με την κρέμα γάλακτος. Και με μια πλαστική σπάτουλα να ανακατέψεις για μισό λεπτό ώστε να έχεις μια μαλακή ζύμη. Αναποδογύρισε τη λεκάνη να χυθεί η ζύμη σου σε ελάχιστα αλευρωμένο πάγκο. Ελάχιστα. Για δέκα δευτερόλεπτα το πολύ, ζύμωσέ το με τα χέρια σου. Αφού πρώτα τα έχεις πλύνει και σκουπίσει καλά. Αφού έχεις χορέψει λίγο τα δάχτυλά σου για να λυθούν. Αφού έχεις σκεφτεί μια γλυκιά εικόνα που σου ‘φερε χαμόγελο στα χείλη. Χαμόγελο που δεν φάνηκε, μα το ένιωσες εσύ. Το χρειάζεται το κάθε ζυμάρι αυτό. Χρειάζεται να του στείλεις την καρδιά σου μέσα από τις άκρες των δαχτύλων σου.
Η ζύμη σου θα γίνει μια άγρια μπάλα και θα κολλά στα χέρια σου. Δεν θα θέλει να σε αποχωριστεί ακριβώς επειδή την έχεις αγγίξει ακόμα τόσο λίγο μόνο. Εσύ να αντισταθείς. Έχετε μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής. Να το θυμάσαι.
Θα τη βάλεις σε στρογγυλό ταψί με 23 εκ. διάμετρο, θα αλευρώσεις πάλι ελαφρά τον πάγκο σου και θα το αναποδογυρίσεις. Με ένα μαχαίρι θα κόψεις 8 φέτες. Θα τις βάλεις σε ταψί με λαδόκολλα και θα τις ψήσεις για 12 – 14 λεπτά. Να χρυσαφίσουν. Μόνο.
Πάνω σε τόσο αφράτα scones, μην βάλεις μια παλιά μαρμελάδα. Πάρε λίγες φράουλες. Μισό κιλό. Βάλτες σε ένα κατσαρολάκι. Πρόσθεσε μισή κούπα ζάχαρη. Και φτιάξε μια φρέσκια σάλτσα από φράουλα. Χτύπησε και λίγο βούτυρο Κέρκυρας με λίγη κρέμα γάλακτος, και έτσι όπως βγαίνουν ζεστά τα scones από τον φούρνο, άνοιγέ τα, βάζε το μείγμα από το βούτυρο με την κρέμα και τη φρέσκια σάλτσα της φράουλας. Και χαμογέλα. Για όλα αυτά που έχεις…
Καλό Σαββατοκύριακο!
α.
Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
22 Φλεβάρη του 13