Τέταρτο

556 Προβολές

Σε αυτό το «κάλεσμα» της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» αξίζει να γυρίσουμε την πλάτη

25594105_201586260399320_5523030237535335595_nΜπορείς να μάθεις πολλά από τον τρόπο που μαγειρεύει ένας άνθρωπος. Ακόμα περισσότερα όμως μπορείς να μάθεις από τον τρόπο που σε καλεί στο τραπέζι του, από τον τρόπο που σε υποδέχεται και από τον τρόπο που επιλέγει να σε «σερβίρει».

Η Κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» μας έχει μάθει πολλά τα τελευταία χρόνια. Από το ξεκίνημά της μας έμαθε να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να μαγειρεύουμε όλοι μαζί, να τρώμε όλοι μαζί. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς να σκεφτόμαστε ποιος είναι δίπλα μας, τι δουλειά κάνει και αν το φαγητό που τρώει το έχει ανάγκη ή όχι. Κανένας δεν ρωτάει τέτοια πράγματα την ώρα του φαγητού. Η κοινωνική κουζίνα τους χωράει όλους, χωρίς ονόματα, χωρίς ιδιότητες.

Τι γίνεται όμως όταν η κοινωνική κουζίνα, η κουζίνα της πλατείας και του πεζοδρομίου γίνεται το μέσον για κάποιους να «πουλήσουν» αλληλεγγύη; Τι γίνεται όταν στο όνομά της κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως μπορούμε να τα «οριζοντιώσουμε» όλα;

«Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου παρτάρουμε μέχρι τελικής πτώσεως με την Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” για να γκρεμίσουμε φράχτες κανονικοτήτων. Πίνοντας, τρώγοντας, χορεύοντας, ξεφαντώνοντας, φλερτάροντας, αγκαλιάζοντας, μιλώντας, γελώντας κι όλα αυτά αλληλέγγυα…» μας ενημερώνει το κάλεσμα της «Κίνησης Αστυνομικών PASSPORT» και συνεχίζει: «Με τη συνοδεία γκρούβι ρυθμών, εκλεκτών ποτών, και φαγητού που θα μαγειρέψουμε με τον Κωνσταντίνο και άλλους αλληλέγγυους θα στροβιλιζόμαστε και θα πίνουμε μέχρι να οριζοντιωθούμε… γιατί η αλληλεγγύη οριζοντιώνει σχέσεις και θέσεις! Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”. Είσοδος δωρεάν».

Σε αυτό το κάλεσμα της κοινωνικής κουζίνας αξίζει να γυρίσουμε την πλάτη γιατί δεν μας καλούν «άλλοι άνθρωποι». Μας καλούν μπάτσοι, με την ιδιότητα τους συγκαλυμμένη με τον μανδύα της αλληλεγγύης και με το πρόταγμα: «η αλληλεγγύη οριζοντιώνει σχέσεις και θέσεις…». Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι το πλυντήριο κανενός. Γιατί η αλληλεγγύη δεν οριζοντιώνει. Η οριζοντιότητα είναι ίσως η μόνη προϋπόθεση της αλληλεγγύης και αυτό το ξέρουν καλά όσοι τόσα χρόνια μαγειρεύουν και τρώνε μαζί στους δρόμους και τις πλατείες.

Όπως διευκρίνισε στο tetartopress.gr ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος Άνθρωπος», η κουζίνα δεν συνδιοργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση (σ.σ. παρά το αντίθετο των λεγομένων του αρχικού καλέσματος της «PASSPORT»).

Ένας λόγος ακόμα για να γυρίσουμε την πλάτη, σε αυτό το κάλεσμα που καπηλεύεται την έννοια της αλληλεγγύης και στους οικοδεσπότες που αναζητούν την κοινωνική «νομιμοποίηση» μέσα από δράσεις όπως αυτή του «Άλλου ανθρώπου». Γιατί μπορεί σαν άνθρωποι να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι σε ένα πιάτο φαΐ αλλά όταν από την μια μεριά έχεις μια Κίνηση Αστυνομικών και από την άλλη μια κοινωνική κουζίνα, με ποιους όρους μιλάς για οριζοντιότητα;

Γιατί οι κοινωνικές κουζίνες, είναι και θα είναι οριζόντιες όσο σε αυτές συμμετέχουν άνθρωποι και η κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» είμαστε οι εκατοντάδες «άνθρωποι» που τόσα χρόνια μαγειρεύουν, τρώνε και ζουν μαζί.

Γιατί η αλληλεγγύη, η αλληλεγγύη μας, δεν «οριζοντιώνει σχέσεις και θέσεις». Η αλληλεγγύη μας είναι όπλο, το μοναδικό μας όπλο για να χτίσουμε τις σχέσεις και τον κόσμο που ονειρευόμαστε.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 126 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top