tetartopress

Σεμινάριο με θέμα: «Ναζιστική ιδεολογία και αντιμετώπισή της στο σχολείο και στην κοινωνία»

Ναζιστική ιδεολογία και αντιμετώπισή της στο σχολείο και στην κοινωνία

Ναζιστική ιδεολογία και αντιμετώπισή της στο σχολείο και στην κοινωνία


Εισαγωγικό σεμινάριο με θέμα: «Ναζιστική ιδεολογία και αντιμετώπισή της στο σχολείο και στην κοινωνία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, 18:00 – 20:30 στον Χώρο Τέχνης «Ασπάλαθος».

Διδάσκων: Γιώργος Τσιάκαλος (Ομότιμος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο»).

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνουν δεκτές κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των (τακτοποιημένων οικονομικά) μελών του Σκασιαρχείου και όσων συμμετέχουν στις συναντήσεις του Δικτύου Αθήνας. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά εδώ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την οικονομική ενίσχυση του Ασπάλαθου

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Δίκτυα συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Freinet

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής παιδαγωγικής Freinet

Παιδαγωγική ομάδα Το Σκασιαρχείο: www. skasiarxeio.wordpress.com | facebook| youtube

Τεχνικές Freinet

 

Κείμενο του Γιώργου Τσιάκαλου

 

27 Ιανουαρίου (Ημέρα μνήμης της απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό), βρέθηκα, όπως κάθε χρόνο (εκτός από τα δύο έτη της πανδημίας) σ’ ένα Λύκειο (της Θεσσαλονίκης) και μίλησα στις μαθήτριες και στους μαθητές για τη γένεση της ναζιστικής Ιδεολογίας και τα εγκλήματα των Ναζιστών, όταν ήρθαν στην εξουσία – εγκλήματα, που ήταν απότοκα αυτής της ιδεολογίας τους.

Από το 2012, που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, έκανα σχετικές ομιλίες σε πολλές δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα. «Ήταν χρήσιμες», έλεγαν οι εκπαιδευτικοί, «καλό θα ήταν να μπορούσαμε να τις κάνουμε κι εμείς». «Μπορείτε», είπα, και οργανώσαμε σε διάφορες πόλεις σεμινάρια, σαν αυτό που βλέπετε.

«Μήπως όμως χρειάζονται και τώρα;» αναρωτηθήκαμε τελευταία με φίλους/ες, που παρακολουθούν συστηματικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας, διαπιστώνοντας, ότι ο Ναζισμός είναι σήμερα πολύ πιο δυνατός στην Ευρώπη απ’ ό,τι ήταν πριν δέκα χρόνια, κι ας κρύβεται επιμελώς στον δημόσιο λόγο με τη χρήση όρων, όπως «πρώην ναζιστές», «μεταφασίστες» ή -ακόμη πιο παραπλανητικό! – «ακροδεξιοί λαϊκιστές».

Όμως όλα τα στοιχεία του είναι εδώ, μεταξύ άλλων ο ρατσισμός, η βία, η προσπάθεια απόλυτης υποταγής της  Δικαιοσύνης στην εκτελεστική εξουσία.

Γι’ αυτό ξεκινώ και πάλι τα σεμινάρια. Το πρώτο θα γίνει στην Αθήνα σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» την Τετάρτη 26/04/2023.

Και μετά θα συνεχίσουμε. Μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια της απραξίας και της ανάπαυσης με όσα συμβαίνουν μπροστά μας;

Αυτονόητη η αρνητική απάντηση.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top