tetartopress

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: Επιχειρηματικότητα, ανταγωνισμός και κυνήγι του κέρδους είναι το όραμα του Πανεπιστημίου;


Το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) Αχαΐας με ανακοίνωσή του τοποθετείται ως προς τις επιλογές του Πανεπιστημίου Πατρών που προβάλλονται στο πλαίσιο του Welcome to up και ειδικότερα στην εκδήλωση στην οποία απόφοιτοι του Πανεπιστημίου και start-uppers παρουσιάζουν τα βιομηχανικά διδακτορικά του. Δίδοντας έτσι το μήνυμα πως το πανεπιστήμιο επιλέγει ως δρόμο επιτυχίας την επιχειρηματικότητα και την πατέντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το μυστικό της επιτυχίας…του πανεπιστημίου Πατρών!

Νέο ακαδημαϊκό έτος και το Πανεπιστήμιο Πατρών καλωσορίζει τους νεο-εισαχθέντες φοιτητές/τριες με εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο αλλά και το κέντρο της πόλης το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου. Μία κίνηση η οποία έρχεται να λειτουργήσει ως συνεκτική ουσία μεταξύ της πόλης και του Πανεπιστημίου, με δράσεις πολιτισμού, εκδηλώσεις, συναυλίες, βόλτες στη πόλη κ.α. Ως εδώ όλα καλά, θα έλεγε κανείς.

Βλέποντας όμως καλύτερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δε μπορεί παρά να τραβήξει τη προσοχή η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, 15/10/2022. Σκοπός της, «επιτυχημένοι» στον τομέα τους απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών και start-uppers , να «μοιραστούν» με τους φοιτητές τις εμπειρίες τους και να δώσουν συμβουλές, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο θα παρουσιάσει στους φοιτητές τα βιομηχανικά διδακτορικά του.

Σε μια καθημερινότητα όπου τα πάντα είναι ρευστά και η καθημερινότητα εκατοντάδων συναδέλφων/ισσων χειροτερεύει (συνεχόμενες αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών, τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μισθοί οι οποίοι δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες), το Πανεπιστήμιο Πατρών έρχεται να παρουσιάσει το δικό του «όραμα» για τους φοιτητές και αποφοίτους του. Και αυτό με τρεις λέξεις είναι επιχειρηματικότητα, ανταγωνισμός και κυνήγι του κέρδους. Το πανεπιστήμιο μέσω της πρυτανικής αρχής θέλει να αποτυπώσει από νωρίς στην συνείδηση των νέων φοιτητων/τριων αλλά και να εμπεδώσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων στην έρευνα πως ο δρόμος για την «επιτυχία» έρχεται είτε μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εύρεση της «πατέντας», με τις επιχειρήσεις διαρκώς παρούσες με κάθε τρόπο μέσα στο πανεπιστήμιο, πάντα μέσα από τον ατομικό δρόμο, για την «αριστεία και την καινοτομία».

Τα βιομηχανικά διδακτορικά ,όπως μας εξηγεί ο ΣΕΒ, στοχεύουν στην «εξεύρεση μιας  επιστημονικά τεκμηριωμένης λύσης σε συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα μιας επιχείρησης», η οποία έχει  κατά κανόνα “παραγγείλει” τη συγκεκριμένη έρευνα, εκμεταλλευόμενη την περιουσία και τις υποδομές των  πανεπιστημίων, καθώς και το πολύ μορφωμένο και εξειδικευμένο φτηνό εργατικό δυναμικό τους. Η παραγωγή της έρευνας ολοένα και θα απομακρύνεται από τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ η  κατοχύρωση πατεντών, η βιομηχανική ιδιοκτησία και το εμπορικό απόρρητο θα δυσχεράνουν την  απρόσκοπτη διάχυση της γνώσης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η «κατά παραγγελία» έρευνα που θα ζητάτε από τις εταιρίες μέσω της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής δεν έχει ούτε στο ελάχιστο τα εχέγγυα της κρίσης υπό επιστημονικά κριτήρια, και τούτο καθίσταται σαφές από τη δυνατότητα συμμετοχής στην τριμελή επιτροπή να είναι και μέλος/στέλεχος της εταιρίας. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο των βιομηχανικών διδακτορικών, τα  γνωστικά αντικείμενα που δε συνδέονται άμεσα με την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως οι κοινωνικές  ανθρωπιστικές επιστήμες, απαξιώνονται ακόμη περισσότερο.

«Η επιτυχία της αποτυχίας με έχει τρελάνει…»

Η πρυτανική αρχή επιδιώκει με τα 6 μόλις βιομηχανικά διδακτορικά που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πανεπιστήμιο Πατρών να στήσει το δικό της αφήγημα για την έρευνα που διεξάγεται εντός του και τα αποτελέσματά της. Αυτή η βιτρίνα όμως δεν μπορεί να αποκρύψει την κατάσταση που χαρακτηρίζει χιλιάδες συναδέλφους/ισσες στο πανεπιστήμιο (υπ. διδακτόρων, διδακτόρων, εκπαιδευτών), την πραγματικότητα της απλήρωτης/κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, της απουσίας ωραρίου, το διαρκές κυνήγι αναζήτησης χρηματοδότησης, της απουσίας μόνιμων προσλήψεων διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Εμείς οι ερευνητές/τριες του Πανεπιστημίου Πατρών που ζούμε καθημερινά την παραπάνω εικόνα, γιατί άραγε δεν προσκληθήκαμε; Μήπως δεν προσκληθήκαμε, γιατί στα δικά μας μάτια απαξιώνονται τα γνωστικά αντικείμενα που δεν συνδέονται άμεσα με την εφαρμοσμένη έρευνα και την κερδοφορία και διαμαρτυρόμαστε ότι η κάθε εταιρία μπορεί να απευθυνθεί σε «τσάμπα» εργαζομένους ανώτερης εκπαίδευσης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς πνευματικά δικαιώματα στην εργασία τους; Ας αναρωτηθούμε σε αυτό το σημείο πόσο μεγάλη είναι όντως η δυνατότητα μεγαλύτερης αστυνόμευσης που έχει παραχωρηθεί ως λύση από το κράτος (εγκατάσταση ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην έρευνα και χωρίς να κουνιέται φύλλο.

Και αφού δε μας κάλεσε κανείς, ας απευθύνουμε μερικές ερωτήσεις για αυτό το «κύκλο της επιτυχίας» που χτίζεται:

1. Τι έρευνα θέλουμε; Θέλουμε έρευνα ως κοινωνικό αγαθό των ανθρώπων με ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα της ή θέλουμε έρευνα ως πεδίο κερδοφορία των βιομηχανιών και του κεφαλαίου ό,τι αυτό συνεπάγεται;

2. Επιτυχημένο πρότυπο αποφοίτου είναι να πουλάς την ιδέα σου για να βγάλεις εκατομμύρια και να συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις; Οι χιλιάδες απόφοιτοι/ες του πανεπιστημίου Πατρών που πολλοί από αυτούς δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ή εργάζονται χωρίς συλλογική συμβάσεις εργασίας με άθλιους μισθούς, είναι αποτυχημένοι;

Ο κόσμος μας δυστυχώς δεν είναι γεμάτος με νικητές και επιτυχημένους αλλά γεμάτος από κόσμο που προσπαθεί καθημερινά να τα βγάλει πέρα και να ζήσει αξιοπρεπώς. Και είμαστε με αυτόν. Για μάς το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας δεν είναι να πουλάς τις ιδέες σου για φήμη και λεφτά, είναι να παλεύεις συλλογικά να οργανώνεσαι και να διεκδικείς δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Σπάμε τη βιτρίνα τους. Επιτυχία είναι να έχεις ΣΣΕ, Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά και Αξιοπρεπή Ζωή

Αν είσαι ερευνητής/τρια οργανώσου στο Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Έρευνα με γνώμονα τις πραγματικές και επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Έξω οι επιχειρήσεις από τους πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς χώρους.

Ανεμπόδιστη πρόσβαση όλης της κοινωνίας στα αποτελέσματα της έρευνας και στη βιβλιογραφία. Καμία χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για εμπορικούς σκοπούς (πατέντες κλπ.) και κατάχρηση τους από τους κατασταλτικούς, κρατικούς και δικαστικούς μηχανισμούς.

Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μελών των οικογενειών τους. Άδειες εγκυμοσύνης και γονικές άδειες για όλους τους νέους γονείς.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top