tetartopress

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: Όχι στο πανεπιστήμιο του κέρδους και της αστυνομικής βίας


Ανακοίνωση  – Κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) Αχαΐας για το νέο νομοσχέδιο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Καλούμε το λαό της πόλης, τα σωματεία των εργαζομένων σε μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14/07 στις 19:00 στην πλατεία Γεωργίου ενάντια στην ψήφιση του νέου νόμου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους να παλέψουμε συντονισμένα ενάντια στο νέο χτύπημα που φέρνει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη ενός συνολικότερου κινήματος διαρκείας ενάντια στο σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν την αντιδραστική του μετάλλαξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όχι στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια! Όχι στο πανεπιστήμιο του κέρδους και της αστυνομικής βίας.

Με σκληρή καταστολή και αστυνομοκρατία, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα  πλήρως αντιδραστικό νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, βαθιάς επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο και σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό κλπ.). Τα 345 άρθρα του  συμπυκνώνουν και εμβαθύνουν όλες τις αντιδραστικές  αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα, από την Διαμαντοπούλου ως το Γαβρόγλου. Αποτελεί νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στις οδηγίες Ε.Ε, της Μπολόνια, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.

Με το νέο νόμο-πλαίσιο που κατατέθηκε το πανεπιστήμιο γίνεται ακόμα περισσότερο «μπίζνα» υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων γνώσεων, υποβαθμισμένων πτυχίων, έρευνας με μοναδικό στόχο το κέρδος και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, βάζοντας ταφόπλακα στην όποια δυνατότητα είχε απομείνει για έρευνα και διδασκαλία που δεν θα υπάγεται άμεσα στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κανονικοποιείται η υποχρηματοδότηση και η λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους αγοράς και με όρους εσόδων εξόδων. Ο νέος νόμος-πλαίσιο φέρνει μια σειρά αλλαγές που θεσμοθετούν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ πλέον και επισήμως δεν θα πρέπει να περιμένουν από το κράτος να τα χρηματοδοτεί, καθώς θα έχουν απελευθερωμένες όλες τις δυνατότητες να συνεργαστούν με ιδιωτικούς φορείς, να τους εντάξουν στα προγράμματα σπουδών, να τους αναθέσουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά κ.α. Η «αγορά εργασίας» θα καθορίζει τη χρησιμότητα των τμημάτων και ο βαθμός χρησιμότητας θα καθορίζει το μέγεθος της κρατικής χρηματοδότησης, καθεστώς που οικοδομείται από το 2019 με την θέσπιση της αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ. Τα τμήματα θα λειτουργούν σε συνθήκες ανταγωνισμού για το ποιο θα προσελκύει περισσότερους «χορηγούς» ώστε να είναι πιο κερδοφόρο.

Όσον αφορά στον τομέα της έρευνας, με το νέο νόμο και τα «βιομηχανικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά» (όπου και πλέον μπορεί να είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής ακόμα και στέλεχος εταιρίας και κάτοχος διδακτορικού) γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους υπαγωγής της ερευνητικής διαδικασίας στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου. Σε συνδυασμό με την συνειδητή υποχρηματοδότηση μοναδικός δρόμος για ερευνητική δράση θα γίνονται οι εταιρείες και η πολεμική έρευνα. (βλέπε χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από το Στρατό σε χώρες όπως πχ οι ΗΠΑ αλλά ακόμα και χρηματοδότηση και συνεργασία Νατοϊκών προγραμμάτων με τα ελληνικά πανεπιστήμια). Μια έρευνα που ως ιδιωτική και επιχειρηματική λειτουργία θα απαιτεί να βγάλει κέρδος, εκμεταλλευόμενη μάλιστα το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας που υπάρχει στα πανεπιστήμια, όπου το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι το πιο φθηνό και αναλώσιμο κόστος της «επένδυσης». Μάλιστα, στο νομοσχέδιο, αναφέρεται ρητά η ίδρυση «σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας” που, ανάμεσα σε άλλα, θα μπορεί “να υλοποιεί ερευνητικά ή αναπτυξιακά έργα/προγράμματα και να διεξάγει βιομηχανική έρευνα για επιχειρήσεις και φορείς». Επιπλέον, η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο γενικότερο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων θα εξασφαλίζει τη γαλήνη στο πανεπιστήμιο-R&D παράρτημα της κάθε επιχείρησης με την καταστολή κάθε συνδικαλιστικής δράσης και συλλογικής εναντίωσης.  Δεν μας κάνει εντύπωση δε ότι καμία διάταξη του νέου νόμου δεν αναγνωρίζει τους ερευνητές/τριες ως εργαζόμενους του πανεπιστημίου που θα πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθό – ασφάλιση και ωράριο.

Το νομοσχέδιο επίσης επιβάλλει:

Αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΘΑΑΕ για την συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων με περιοδική πιστοποίηση ανά 5 έτη από ΕΘΑΑΕ με αγοραία κριτήρια όπως τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων του Α.Ε.Ι., την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχει, την καλύτερη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας ή συγκεκριμένων περιφερειών.

Περαιτέρω αλλαγές για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Αφού πριν από ένα χρόνο συνδέθηκε με την αξιολόγηση, τώρα θεσμοθετούνται μια σειρά παροχές υπηρεσιών επί πληρωμή, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες μόρφωσης και διεξαγωγής της έρευνας που θα αξιοποιούν τους περιορισμένους πόρους του υποχρηματοδοτούμενου πανεπιστημίου.

Βαθαίνει η αυταρχική θωράκιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Επαναφέρει τα συμβούλια ιδρύματος με αναβαθμισμένο τον ρόλο των εξωπανεπιστημιακών μελών, άσχετων με την ακαδημαϊκή κοινότητα, μελών εταιρειών και όχι μόνο, που θα καθορίζονται από την «αγορά», εκτοπίζοντας τα όποια ψήγματα επίδρασης του πανεπιστημιακού κινήματος και των εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο στην διοίκηση του. Η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει την πολιτική της και από ‘απρόβλεπτα’ περιστατικά στο κομμάτι της διοίκησης και να εμπλέξει πιο οργανικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συνολικά, τα προγράμματα σπουδών αναπροσαρμόζονται και κατακερματίζονται, αποκόβονται από το επιστημονικό αντικείμενο και δημιουργούν εργαζόμενους ευέλικτους και εύκολα εκμεταλλευόμενους, όπως ορίζουν ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και προωθούν η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.

Συναδέλφισσες/οι,

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους να παλέψουμε συντονισμένα ενάντια στο νέο χτύπημα που φέρνει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη ενός συνολικότερου κινήματος διαρκείας ενάντια στο σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν την αντιδραστική του μετάλλαξη. Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η συνολική απόρριψη και η ήττα της προσπάθειας της κυβέρνησης να φέρει αυτό το σχέδιο.

Απαιτούμε:

Να μη κατατεθεί ο νέος νόμος Κεραμέως
Ανατροπή του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη
Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Να μη τολμήσουν να βάλουν την ΟΠΠΙ στα ιδρύματα.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την έρευνα.
Έρευνα για τις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας ερευνητής να μην αμείβεται κάτω από 1000 ευρώ.
Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αχαΐας

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top