tetartopress

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: Ξεσηκωμός και απεργιακός αγώνας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια


Κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) Αχαΐας στο εργατικό συλλαλητήριο στις 20/09 στις 19:00 έξω από το ΕΚΠ:

Ξεσηκωμός και απεργιακός αγώνας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια – Αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα τώρα ενάντια στην ακρίβεια.

Ενώ όλη η κοινωνία αναστενάζει και κοιτά να δει πως θα τα βγάλει πέρα τον χειμώνα, η κυβέρνηση «διαφημίζει» τη χώρα διεθνώς με την πιο επιτυχημένη εκδοχή του “Big Brother” σε εθνική κλίμακα, μέσω των παρακολουθήσεων χιλιάδων ανθρώπων. Χαφιεδισμός-καταστολή-παρακολουθήσεις είναι αναγκαίο συμπλήρωμα  της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ η οποία προχωράει ακάθεκτη βάζοντας στο στόχαστρο τις ανάγκες των εργαζομένων, με αιχμή αυτή τη φορά την ακρίβεια και την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής.

Οι εργαζόμενοι φτωχαίνουν. Δεν μπορούν να ζήσουν. Οι αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης -αποτέλεσμα από τη μια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, της στήριξης των μονοπωλίων, αλλά και του σχεδιασμού της καπιταλιστικής παραγωγής με κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων- αποθρασύνουν τα αστικά επιτελεία που προαναγγέλλουν  χειμώνα – ανάλογο του 1942 – δηλαδή μας απειλούν με πείνα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση στην ίδια κατεύθυνση με την Ε.Ε επιμένει να στηρίζει τα μονοπώλια της ενέργειας (μόνο τον Σεπτέμβριο θα δοθούν 2 δισ. ευρώ ως επιδόματα στους πολίτες για να καταλήξουν στα ταμεία των εταιρειών όταν η χρηματιστηριακή αξία όλης της ΔΕΗ είναι 2,2 δις). Επιμένει στη διατήρηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας και των ρύπων που έχουν οδηγήσει στις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ παράλληλα αναζητά λύσεις ατομικής ευθύνης, με  “δελτίο ενέργειας” και μείωση κατανάλωσης. Η συζήτηση για πραγματική αύξηση των μισθών είναι απαγορευμένη, ενώ ως τέτοια βαφτίζεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που δεν είναι τίποτα άλλο από προκλητική κοροϊδία με κάποια ελάχιστα ευρώ το μήνα.

Επόμενος σημαντικός σταθμός της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής είναι οι χώροι εργασίας μας. Αφού το καλοκαίρι η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με το ΣΕΒ και σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για την πώληση του φθηνού εργατικού δυναμικού των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων τώρα έρχεται να θωρακίσει την τάξη σε αυτούς τους χώρους. Η ΟΠΠΙ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε δύο από τα μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (ΕΚΠΑ και ΕΜΠ). Με πρόσχημα τη κατοχύρωση στην ασφάλεια των ιδρυμάτων έρχεται να επιβάλει τη διαρκή καταστολή πρώτα και κύρια του φοιτητικού κινήματος αλλά και του κινήματος των εργαζομένων εντός των ιδρυμάτων.

Όλα αυτά μάλιστα σε μία εποχή που η υποχρηματοδότηση της έρευνας και της εκπαίδευσης συνεχίζει ακάθεκτη. Σε μία εποχή που οι κενές οργανικές θέσεις στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα πληθαίνουν διαρκώς, η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει υπέρογκα ποσά όχι για τη διασφάλιση του έμψυχου δυναμικού που εργάζεται σε αυτά τα ιδρύματα με τους χειρότερους όρους αλλά για να διορίσει μπάτσους μέσα στις σχολές.

Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα/μία τι σημαίνει εργασία στο κλάδο της έρευνας σήμερα. Για τις εργαζόμενους/ες στο κλάδο της έρευνας ο μέσος μηνιαίος μισθός ακόμα κι όταν υπάρχει, δεν αρκεί ούτε καν για τη στοιχειώδη διαβίωση. Είναι δηλαδή πλέον ίσος ή/και λιγότεροι από το κόστος ενοικίου, τη πληρωμή των λογαριασμών και των μηνιαίων εξόδων. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στις περιπτώσεις της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όπου ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα στην υγεία (συνταγογράφηση ανασφάλιστων) έχει ακυρωθεί στην πράξη.

Εμείς που δεν έχουμε ούτε τα βασικά, τα ζητάμε όλα

Εμείς, που διεκδικούμε την αναγνώριση και πλήρη κατοχύρωση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εμείς, που ειδικά σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις με τις πενιχρές υποτροφίες. Εμείς, που προχωρήσαμε σε πανελλαδική κλαδική απεργία τον περασμένο Μάϊο για να διεκδικήσουμε μισθό-ωράριο-ασφάλιση, μας ενώνει με το σύνολο των εργαζομένων η ανάγκη να παλέψουμε απέναντι σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ανατροπή της πολιτικής τους για να διεκδικήσουμε μαζί «ψωμί, δουλειά, δημοκρατία, ειρήνη».

Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, στις γειτονιές, να προχωρήσει ουσιαστικός και δημοκρατικός οριζόντιος συντονισμός σωματείων-συλλόγων-λαϊκών φορέων που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της πάλης.  Για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους τις εξελίξεις για να κερδίσουμε αξιοπρεπή ζωή και όχι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και η γραφειοκρατία. Για να μην επικρατήσουν η εκλογική αναμονή και οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες.

Αυτό που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ένα σχέδιο αγωνιστικού ξεσηκωμού των εργαζόμενων και του λαού με ανυποχώρητο αγώνα σύγκρουσης και ανατροπής, με απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις. Είναι ακίνδυνα τα απογευματινά συλλαλητήρια και οι σκόρπιες διαδηλώσεις όσο αυτές δεν συνδέονται με το στόχο άμεσης απεργιακής απάντησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες και περαιτέρω κλιμάκωσης του αγώνα.

Από αυτή τη σκοπιά καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο σωματείων-συλλόγων και μαζικών φορέων την Τρίτη 20/09 στις 19:00 έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Απευθύνουμε αγωνιστικά κάλεσμα σε σωματεία, συλλόγους για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην παραπάνω κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.

Διεκδικούμε:

Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ – αύξηση τώρα 30% στον εργατικό μισθό!, επιστροφή 13ου και 14ου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο στα 12000 ευρώ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανταγωνισμού, της αγοράς.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες).

Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονικές άδειες.

Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.

Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας μας.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top