tetartopress

ΣΕΡΕΤΕ Αχαίας: Απεργιακή συγκέντρωση Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

ΣΕΡΕΤΕ

ΣΕΡΕΤΕ


Ανακοίνωση κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) Αχαΐας για απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10:00 στο Παράρτημα.

 

Η κυβερνητική πολιτική καταστρέφει το περιβάλλον και το κόσμο της εργασίας . Να μην περάσει το νομοσχέδιο-όλεθρος που δυναμώνει την ομηρία και τον εργασιακό μεσαίωνα. Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 21/09 στις 10:00 στο Παράρτημα.

 

Μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι εικόνες και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, ανεπανόρθωτες και μακροπρόθεσμες.

Οι στρατηγικές επιλογές της Ν.Δ. και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πετάξει στα τάρταρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και την διαβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πολιτική τους φταίει για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, για την κατασπατάληση πόρων μέσα από τις προνομιακές σχέσεις με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η πολιτική τους φταίει για την έλλειψη δασοπροστασίας και την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πρώτο κιόλας μήνα μετά την επανεκλογή της, εξαγγείλει ένα ακόμα εργασιακό νομοσχέδιο για να υπερασπιστεί δια στόματος του υπ. Γεωργιάδη, «το δικαίωμα του εργαζομένου στην 16ωρη εργασία και στην παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες».

Μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες έως και 13 ώρες την ημέρα. Στην ουσία το νέο νομοσχέδιο οξύνει στο έπακρο μια κατάσταση που ήδη υπήρχε στην αγορά εργασίας, με τους εργοδότες να παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων, ενώ τώρα θα μπορούν να τους προσφέρουν τις ίδιες επισφαλείς συνθήκες με τη σφραγίδα του νόμου. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου –  40ωρου.

Εφαρμόζονται για πρώτη φορά συμβάσεις εργασίας «μηδενικών ωρών» (zero hour contracts), «κατά παραγγελία» συμβάσεις (on demand contracts). Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών δεν έχουν προκαθορισμένες ώρες εργασίας κατά τις οποίες απασχολείται ο εργαζόμενος/η και μάλιστα ως μοναδική εξασφάλιση του εργαζομένου ορίζει την «έγκαιρη» ενημέρωση του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή.

Χτύπημα στην 5νθήμερη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Αντί για νέες προσλήψεις για τις θέσεις που είναι ακάλυπτες, θα ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι μέχρι τελικής πτώσης. Το νομοσχέδιο καταργεί το 5ήμερο στη βιομηχανία και ειδικότερα στις επιχειρήσεις με εναλλασσόμενες βάρδιες συνεχούς λειτουργίας (7 ημέρες ή 24 ώρες) ενώ ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους τομείς και κλάδους.

Ταυτόχρονα, δέχονται ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η οργάνωση, ο συλλογικός αγώνας και η απεργία μπαίνουν στο στόχαστρο και ορίζονται ως ποινικά κολάσιμες

Το νομοσχέδιο δεν είναι δημιουργία ενός γραφικού υπουργού, αλλά ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχάνων-τραπεζιτών-εφοπλιστών. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας το αστικό κράτος, η αστική τάξη βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τους παραπάνω, ενώ καλλιεργούν την έννοια της «ατομικής ευθύνης» και «ατομικής επιλογής» ενώ θρέφουν την ακροδεξιά που καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μέσα στον ίδιο τον λαό.

Οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο της έρευνας και της διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, της κατάργησης των ΣΣΕ που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της μείωσης των μισθών, συνθήκες που αμφισβητούν ακόμα και τη φύση της ίδιας μας της εργασίας, περιτυλίγοντας της με τον μανδύα της εκπαίδευσης

. Αν περάσουν και γενικευθούν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές θα διαμορφωθεί συνολικά μια κατάσταση όπου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η δυνατότητα κλαδική διεκδίκησης, σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και κατακτήσεις για όλους μας. Για αυτό και πρέπει κάθε εργαζόμενος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε κλάδο, ακόμα και δεν τον αφορά άμεσα το νομοσχέδιο, να αντιδράσει.

Άμεσο πρόβλημα τη στιγμή αυτή συνιστά η πίεση και οι εκβιαστικές πρακτικές του ΙΚΥ προς συναδέλφους και συναδέλφισσες μας, υπότροφους Υ.Δ. των δύο τελευταίων κύκλων υποτροφιών (Β΄ Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών»). Το ΙΚΥ επίμονα ζητάει από δεκάδες Υ.Δ. υποτρόφους να έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους έως την 30η Σεπτεμβρίου με την απειλή να διεκδικήσει την επιστροφή του συνόλου των “τροφείων” (ακόμα και με δικαστικά μέσα). Στην ουσία πρόκειται να ζητήσει από δεκάδες νέους/ες εργαζόμενους/ες επιστήμονες/ισσες την επιστροφή (έως και 36 μηνών) δεδουλευμένων.

Καλούμε όλα τα σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Πάτρα να συνεδριάσουν άμεσα και να καταδικάσουν το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο.  Απαιτείται αγωνιστική κλιμάκωση σε πανελλαδικό επίπεδο με προσανατολισμό να κηρυχθεί την επόμενη εβδομάδα 24ωρη πανεργατική απεργία! Σε αυτή τη μάχη πρέπει να βγούνε μπροστά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία κόντρα στην πλήρη απραξία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν έχουν βγάλει άχνα για το νομοσχέδιο.

Με αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων επιτροπών αγώνα για την οργάνωση του αγώνα. Με δυναμικές μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες.

 

Για να διεκδικήσουμε μια ζωή ολόκληρη είναι η ώρα για να απαιτήσουμε:

 

Δημόσιες υποδομές:

 

Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται για τις καταστροφές κερδοσκοπώντας σε βάρους του δημόσιου συμφέροντος.

Να ξαναφτιαχτούν οι κατεστραμμένες υποδομές με ευθύνη και έξοδα του κράτους, βάσει σοβαρών μελετών και με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Όχι σε αναθέσεις και μπαλώματα. Ξήλωμα του νομοθετικού πλαισίου εργολαβιών, αναθέσεων κλπ σε δήμους-περιφέρειες.

Να στελεχωθούν μαζικά οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και του ΥΠΕΚΑ, οι υπηρεσίες δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Να μπει έκτακτη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και να διατεθεί για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.

Να μην γίνουν ανατιμήσεις στα τρόφιμα με πρόσχημα την καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο. Να εξασφαλιστεί επισιτιστική επάρκεια για τον πληθυσμό.

 

Εργασιακό νομοσχέδιο και χώρος της έρευνας:

 

Μόνιμες θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών. Όχι άλλη επισφαλής εργασία για την κάλυψη των κενών.

Κατάργηση του όρου της ‘επιστροφής χρημάτων’ από τις συμβάσεις του ΙΚΥ.

Να επιστραφούν στους υποψήφιους διδάκτορες/ισσες όσα χρήματα γύρισαν πίσω στο ΙΚΥ με εκβιαστικό τρόπο, ήδη πριν από την παρέλευση της τυπικής προθεσμίας.

Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.

Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

  Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top