Τέταρτο

«Σημείο Φυγής» – Έκθεση με έργα της Ματίνας Γεωργά στο «ΕΚΤόΣ | Χώρος Τέχνης»


Από το Σάββατο 15 Μαΐου 12:00 – 15:00 Το ΕΚΤόΣ | Χώρος Τέχνης της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα) ανοίγει με την έκθεση «Σημείο Φυγής»  με έργα της Ματίνας Γεωργά.

Η  Γεωργά με την δυναμική της κίνηση στη χάραξη και με τη δράση του μελανώματος πάνω στις χαρακτικές επιφάνειες οδηγείται σε μία κατάσταση αυτοματικής γραφής. Όλες οι κάθετες γραμμές στο επίπεδο της εικόνας, συγκλίνουν σ’ ένα  μοναδικό σημείο, το «σημείο φυγής». Αυτός είναι και ο τίτλος της έκθεσης.

Η ίδια αναφέρει:  «η εικόνα είναι παρατήρηση, και βαθιά βιωμένος χώρος, από τις περιηγήσεις  και την φωτογραφική καταγραφή, προσφυγικών  σπιτιών και χαλασμάτων. Είναι  ένας σκηνικός χώρος ,που με επιστρέφει στις ρίζες  μου, μέσω της δομής, της πέτρας, του χώματος, και της ενέργειας, δηλαδή  του ίχνους των ανθρώπων που πέρασαν από αυτά.

Η σχέση του χώρου και του χρόνου αλλάζει διάσταση και φεύγει  από την κανονικότητα. Ο χρόνος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος γεφυρώνεται καθώς και η μνήμη με το παρόν. Το εσωτερικό γίνεται εξωτερικό, το πάνω κάτω. Η ανάβαση γίνεται κατάβαση. Οι τόποι εναλλάσσονται ,άλλοτε συνυπάρχουν και άλλοτε συγκρούονται.

Πολλές θέσεις, φαινομενικά ασύμβατες, βρίσκουν κοινό σημείο ύπαρξης και έρχονται σε ρήξη με την παραδοσιακή έννοια του χρόνου. Κάποιες φορές εμφανίζονται σύμβολα ή αντικείμενα, οδηγοί, γι’ αυτήν  την καταγραφή.

Σκηνογραφώ έναν καινούργιο τόπο, όπου ο θεατής μπορεί να τον περιδιαβεί, να μείνει ή να φύγει, να μπει ή να βγει αλλά πάντα να επιστρέφει στα αρχέτυπά του, στα θεμέλια και τις  ρίζες του.»

Η Γεωργά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης. Άπο το 2001 μέχρι το 2006 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον κ. Αναστάσιο Χριστάκη. Το 2010 τελείωσε  δεύτερο πτυχίο στον τομέα της χαρακτικής με επιβλέποντες τους Βίκυ Τσαλαματά και Μιχάλη Αρφαρά.

Επιπλέον εργάζεται ως σκηνογράφος στο θέατρο και διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος  του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και  της  Ένωσης Ελλήνων  Χαρακτών.

Πληροφορίες

Εκτός|Χώρος Τέχνης, Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 15/05 – Σάββατο 29/05

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους όσοι βρίσκονται στον χώρους ενώ η  είσοδος των επισκεπτών θα είναι περιορισμένη.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7463 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top