tetartopress

Σήμερα, δεν υπάρχουν ειδήσεις

radio-1594819_1280


Πως θα σας φαίνονταν αν το μέσο ενημέρωσης που παρακολουθείτε, σας ανακοίνωνε: «Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχουν ειδήσεις σήμερα». Αδιανόητο, ύποπτο, αλλόκοτο; Κι όμως στις 18 Απριλίου 1930 οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου του BBC ανακοίνωναν:  “There is no news today”. Στη θέση του προγραμματισμένου δελτίου ειδήσεων έπαιξε ένα κονσέρτο για πιάνο.

Ήταν η εποχή που το BBC είχε σταματήσει να συνεργάζεται με ειδησεογραφικά πρακτορεία και στηριζόταν μόνο στη δική του δημοσιογραφική ομάδα. Πολύ σύντομα πέραν της δικής τους δημοσιογραφικής δουλειάς, άρχισαν να καταφθάνουν ανακοινώσεις και δελτία τύπου σε απίστευτα μεγάλο όγκο, πράγμα που τους υποχρέωσε να δημιουργήσουν μια ομάδα επιλογής γι’ αυτά, με σκοπό να επικεντρωθούν μόνο στην πραγματική είδηση.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν κάποιες ειδήσεις υπέπεσαν στην αντίληψη των δημοσιογράφων του BBC και αποφάσισαν να τις αποκρύψουν, το πιθανότερο όμως βάση των γνωστών γεγονότων, είναι πως ό,τι είχαν μέχρι τη στιγμή του δελτίου δεν είχε απολύτως κανένα δημόσιο ενδιαφέρον και επέλεξαν την εντιμότητα αυτής της ανακοίνωσης.

Σήμερα στην εποχή της υπερπληροφόρησης, θα ήταν όχι μόνο παρανοϊκή μια τέτοια διατύπωση, αλλά και η ίδια η επιλογή ενός μέσου να επικεντρωθεί στην πραγματική είδηση, θα ήταν αδιανόητη. Οι κατά τ’ άλλα «λειτουργοί» δημοσιογράφοι θα δυσφορούσαν όχι μόνο στο γεγονός της μη ύπαρξης ειδήσεων δημοσίου ενδιαφέροντος, αλλά και στην αποτροπή τους να παραγάγουν μια οποιαδήποτε είδηση.

Στις μέρες μας, ο ορυμαγδός της ακατάσχετης πληροφορίας λειτουργεί καλύτερα και από την πιο σκληρή λογοκρισία, με τρόπο τέτοιο, που η πραγματική είδηση θάβεται κάτω από τόνους απίστευτων υπολεπτομερειών για θέματα που ελάχιστα αφορούν την κοινή γνώμη. Η δε υπερπροβολή ενός ελάσσονος σημασίας θέματος, στη θέση ενός πραγματικά κρίσιμου και ουσιώδους για την κοινή γνώμη γεγονότος έχει αναχθεί σε τέχνη, σε βαθμό τέτοιο, που οι συνωμοσιολόγοι να μπορούν με ευκολία να αμφισβητούν σημαντικά γεγονότα, γιατί τάχα έγιναν για να θολώσουν μια είδηση.

Φτάσαμε πλέον στο σημείο όχι απλώς της ανεξέλεγκτης παράθεσης κάθε αδιάφορης θεματολογίας με τέτοιο τρόπο που να είναι αδύνατη η επεξεργασία και η αφομοίωση αυτού του όγκου πληροφορίας, αλλά και της έντεχνης υποβάθμισης ειδήσεων που θα έπρεπε να κυριαρχούν. Και αυτό γιατί τα διάφορα κέντρα πληροφόρησης ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρετούν, μπορούν με μεγάλη ευκολία να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε τέτοιο βαθμό, που να είναι παντελώς δυσδιάκριτη η διαφορά της ανούσιας από τη σημαντική πληροφορία.

Στην εποχή που η εντιμότητα και η δημοσιογραφία γίνονται ολοένα και πιο ασύμβατες μεταξύ τους, θα ήταν ευκολότερο να πιστέψουμε πως οι δημοσιογράφοι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που δεν είχαν κανένα, έστω ανούσιο περιστατικό να καταθέσουν, θα ήταν προθυμότεροι να κατασκευάσουν οι ίδιοι ένα περιστατικό, παρά να επιλέξουν να πουν πως για σήμερα δεν υπάρχουν ειδήσεις.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Μεγάλη κινητοποίηση για το τρένο την Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Πάτρα: Μεγάλη κινητοποίηση για το τρένο την Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, ενημερωτική συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, με αντιπροσώπους των Συλλόγων ...
«Welcome to up»: Βάλε την Πάτρα στο… κάδρο σου με hashtag: #WeareUP2022

«Welcome to up»: Βάλε την Πάτρα στο… κάδρο σου με hashtag: #WeareUP2022

Για να κάνεις την Πάτρα «πόλη σου», πρέπει να την περπατήσεις. Να την ανακαλύψεις. Να τη φωτογραφίσεις. Να τη βάλεις ...
Πάτρα: Συνεχίζονται οι διαγραμμίσεις στα σχολεία

Πάτρα: Συνεχίζονται οι διαγραμμίσεις στα σχολεία

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων συνεχίζουν τη δημιουργία ειδικών διαγραμμίσεων σε δρόμους της πόλης, που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, για ...
Δωρεάν rapid test σε Αχαΐα και Ηλεία για 8,9 και 10 Οκτωβρίου

Δωρεάν rapid test σε Αχαΐα και Ηλεία για 8,9 και 10 Οκτωβρίου

Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό, εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ σε Αχαΐα και Ηλεία ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top