Τέταρτο

«Σινεμά και φωτογραφία» – Αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης


Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σινεφίλ στέκι στο Λιμάνι, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1), από την Κυριακή 28 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021 με το καθιερωμένο αφιέρωμα «Σινεμά και Φωτογραφία», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ειδικά φέτος, το αφιέρωμα είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Thessaloniki Photobiennale 2021.

Στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

Το ντοκιμαντέρ Εγωιστές, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Τα ντοκιμαντέρ Η μεξικάνικη βαλίτσα και Witkin & Witkin της ΤρίσαΖιφ, μιας από τις διασημότερες επιμελήτριες φωτογραφικών εκθέσεων στον κόσμο

Το αριστούργημα του Κιμ Κι-ντουκ, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη, με την αξεπέραστη διεύθυνση φωτογραφίας, καθώς και

Το φωτογραφικό οδοιπορικό Πρόσωπα & Ιστορίες της αξέχαστης ΑνιέςΒαρντά και του εικαστικού JR.

Παράλληλα, οι τρεις από τις ταινίες του αφιερώματος, τα ντοκιμαντέρ Εγωιστές, Η μεξικάνικη βαλίτσα και Witkin & Witkin θα είναι διαθέσιμα και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ (online.filmfestival.gr), από τη Δευτέρα 29/11, στις 10:00, έως την Πέμπτη 02/12, στις 23:30. Η θέαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 23:30.


Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών

Εγωιστές / Selfish / Égoïste (2021) – Δωρεάν προβολή

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Κυριακή 28/11 – 21:00

Σκηνοθεσία: Στεφάν Σαντινί, Ζεραλντίν Αντρέ, Λόρενς Χένιγκ, Πιερ – Υβ Μπερνάρ / Stéphane Santini, Géraldine André, Laurence Hoenig, Pierre – Yves Bernard. Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος. Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 55΄.

Σαράντα εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μιλούν χωρίς επιφυλάξεις για τον κίνδυνο, τη δέσμευση, την πρώτη αποστολή, τα βαθύτερα συναισθήματα, το πάθος, την επιστροφή στο σπίτι και τις ανείπωτες εμπειρίες που έχουν βιώσει.

Η προβολή της ταινίας, τόσο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές όσο και διαδικτυακά, είναι δωρεάν για το κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με έλληνες εργαζόμενους στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις αποστολές τους σε όλο τον κόσμο.


Η μεξικάνικη βαλίτσα / The Mexican Suitcase / Lamaleta Mexicana

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Δευτέρα 29/11 – 21:00

Σκηνοθεσία: Τρίσα Ζιφ / Trisha Ziff. Παίζουν: Ernest Alós, Juan Diego Botto, Sebastian del Amo. Γλώσσες: Ισπανικά, Καταλανικά, Αγγλικά. Έγχρωμη/Ασπρόμαυρη, 86’ (Μεξικό-Ισπανία-ΗΠΑ-Γαλλία, 2011)

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία τριών κουτιών, που έμειναν γνωστά με το προσωνύμιο «Η μεξικάνικη βαλίτσα», τα οποία περιείχαν αρνητικά από φωτογραφικά ντοκουμέντα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα οποία είχε τραβήξει ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Ρόμπερτ Κάπα.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ηρώ Κατσαρίδου, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.


Witkin & Witkin

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τρίτη 30/11 – 21:00

Σκηνοθεσία-σενάριο: ΤρίσαΖιφ / TrishaZiff. Παίζουν:Jerome Witkin, Joel-Peter Witkin.Γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 90’ (Μεξικό-ΗΠΑ, 2017)

Εξερευνώντας τον κόσμο δύο πανομοιότυπων διδύμων, η σκηνοθέτιδα βυθίζεται σε έναν κόσμο δύο καλλιτεχνών (ενός διάσημου φωτογράφου και ενός ζωγράφου) που μοιράζονται την παιδική τους ηλικία αλλά η ζωή τους οδήγησε σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια στο MOMus-ΜΦΘ.


Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη / Spring, Summer, Fall, Winter… andSpring

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τετάρτη 01/12 – 21:00

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κιμ Κι-ντουκ/KimKi-duk. Παίζουν:Ki-dukKim, Yeong-suOh, Jong-hoKim. Γλώσσα:Κορεατικά. Έγχρωμη, 103’ (Νότια Κορέα-Γερμανία, 2003)

Με φόντο την σαν σε όνειρο εικόνα ενός μοναστηριού που μοιάζει να επιπλέει στο νερό μιας λίμνης, ζωγραφίζονται πανοραμικές εικόνες της ζωής στην διάρκεια τεσσάρων εποχών. Άνοιξη: ο μικρός μοναχός αφαιρεί τις ζωές ζώων από αθωότητα. Καλοκαίρι:ο νεαρός μοναχός μαθαίνει για τον έρωτα και την εμμονή. Φθινόπωρο:ο νεαρός μοναχός παλεύει με το κακό. Χειμώνας: ο ώριμος μοναχός σε μέρες φώτισης…και Άνοιξη: ακόμη ένας μικρός μοναχός. Ο κύκλος των τεσσάρων εποχών

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη Μαρία Κοκορότσκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο MOMus-ΜΦΘ.


Πρόσωπα & Ιστορίες / Faces Places / Visages Villages

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Πέμπτη 02/12 – 21:00

Σκηνοθεσία-σενάριο: JR & Ανιές Βαρντά / JR &Agnès Varda. Παίζουν: Agnès Varda, JR. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 89’ (Γαλλία, 2017)

Μια ευτυχής συνεργασία ανάμεσα στη «γιαγιά της ΝουβέλΒαγκ» και στον εικαστικό καλλιτέχνη JR, η οποία ξεκινά από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ-οδοιπορικό στα χωριά της Γαλλίας και καταλήγει σ’ έναν ύμνο για το αποτύπωμα που αφήνουν οι πιο απρόβλεπτες συναντήσεις, υφαίνοντας μια φιλία που θεμελιώνεται σε ένα διαπεραστικό βλέμμα στον κόσμο, στη ζωή και στους ανθρώπους.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή στο MOMus-ΜΦΘ.


Πληροφορίες

Ημερομηνία – Ώρα: Κυριακή 28 Νοεμβρίου – Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:00

Τοποθεσία: Online προβολές & Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Τιμές ειστιτηρίων: Γενική είσοδος: 4 ευρώ | Online προβολές: 3 ευρώ

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:viva.gr

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8237 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top