Τέταρτο

133 Προβολές

Social media and other drugs

hand-1366938_1280Σε ένα σήμερα όπου η ανικανότητα χρήσης Η/Υ λόγω έλλειψης γνώσεων έχει χαρακτηριστεί ως αναλφαβητισμός, είναι επόμενο η αποχή από τη σφαίρα των social media να φαντάζει αδιανόητη. Ο καινούριος κόσμος που αναπτύχθηκε, έχει διαφορετική γλώσσα και κανόνες. Επηρεάζει ίσως περισσότερο απ’ όσο επηρεάζεται από τον πραγματικό και αποτελεί μάλιστα ένα σύγχρονο και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό «κράτος εν κράτει». Η αποκωδικοποίηση των άτυπων κανόνων και των συμπεριφορών που ξεπηδούν από τα social media παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού  επεξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διασωλήνωσή μας στον κόσμο του internet.

Μεταφράζουμε το  like σε ενδιαφέρον και χαζεύουμε stories για να μάθουμε νέα. «Αυθόρμητα» ποστάρουμε φωτογραφίες και καταστάσεις για τις οποίες έχουμε ειδικές εφαρμογές που τις επεξεργαζόμαστε! Ο τοίχος μας κι η διαχείρισή του απαιτούν σχεδιασμό καθώς όσο πιο περίτεχνη η βιτρίνα μας τόσο πιο βαθύ το κρησφύγετο του πραγματικού μας εαυτού σε κοινή θέα. Ο δημαγωγός χρυσοπληρώνεται ως influencer στην εποχή όπου η διαφήμιση βρίσκει το έδαφος πιο πρόσφορο από ποτέ και η μετάδοσή της γίνεται στιγμιαία.

Το ζήτημα όμως μέσα στο καλογυαλισμένο σόου της εμπορικής τρέλας είναι η παρακμή της λογικής. Είτε η λογική μολύνεται από την παραπληροφόρηση, ξεσηκώνοντας κινήματα, ορισμένες φορές επικίνδυνα ακόμη και για τη δημόσια υγεία (αντιεμβολιαστικό κίνημα), είτε εκμηδενίζεται στην άρνηση θεμέλιων γνώσεων (flat-earthers). Η λογική όμως παρακμάζει και στη χρήση, τόσο με τα ποσά του χρόνου που αφιερώνονται σε social media, περίπου 5 χρόνια από το συνολικό χρόνο ζωής, όσο και με τις επιδράσεις που ασκεί στην ψυχολογία μας. Η δημοτικότητα, η δική μας ή των γύρω μας, έστω και υποσυνείδητα επηρεάζει την οπτική και τα συναισθήματά μας.

Κι έτσι απομείναμε να περιμένουμε τα views και τα comments σαν μικρές δόσεις αυταρέσκειας. Όμως οι άνθρωποι δεν είμαστε εμπόρευμα σε ράφια καταστήματος και οι διάφορες περσόνες αποτελούν μόνο περιτύλιγμα του είναι μας. Τα συναισθήματα και η σκέψη είναι φύσει ανυπότακτα και όσο φανταχτερά κι αν τα φιμώνουμε τόσο φουντώνει ο χείμαρρος τους.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Η πλάνη της αναγνώρισης
Η πλάνη της αναγνώρισης
Λίγη νύχτα ακόμη
Λίγη νύχτα ακόμη
Σε ποιον έρωτα ζούμε;
Σε ποιον έρωτα ζούμε;
Στο εδώλιο της συνείδησης
Στο εδώλιο της συνείδησης
Ο πόνος έχει ζωή μέσα του
Ο πόνος έχει ζωή μέσα του
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 16 Άρθρα

Αγαπώ το άμεσο, την αμφισβήτηση και τα όνειρα. Μότο μου «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις». Ακολουθώντας λοιπόν τα λόγια του ποιητή και πιστεύοντας στη δύναμη του λόγου κάνω μια απόπειρα να προσεγγίσω όσα με τις σκέψεις μου φλερτάρουν. | [email protected]

Back to Top

menu