tetartopress

Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαΐας: Διεκδικητικός αγώνας απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε


Ανακοίνωση – Κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαΐας στην Πανελλαδική Απεργία στις 17 Απριλίου:

Μόλις λίγες μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 28/2, οι εργοδότες (ΣΕΚ) ενημέρωναν το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για όλους τους εργαζόμενους και θα πληρώνουν μόνο τους καλούς εργαζόμενους, όπως θέλουν αυτοί. Προτείνουν αύξηση επί του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε φορά και έως 1% χωρίς κανένα άλλο επίδομα».

Επίσης διευκρίνισαν  ότι προτείνουν «να δοθούν οι αυξήσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση π.χ. 780 ευρώ και έως 1% αύξηση σε συνδυασμό με τις τριετίες όπως διαμορφώνονται στον κατώτατο μισθό και κανένα άλλο επίδομα. Δηλαδή, αν κάποιος παλιός εργαζόμενος έχει π.χ. 100 ευρώ οικειοθελείς παροχές, δεν θα συμψηφίζονται».

Οι εργοδότες στην πραγματικότητα, αφού δεν πιέστηκαν καθόλου από τις «συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις»   της ΟΣΝΙΕ, στην πραγματικότητα αξιοποιούν το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών και καταργούν στην πράξη την έννοια της διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζοντας μόνο το βασικό κατώτατο μισθό (που και αυτός είναι πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες) λες και προσλαμβάνουν ανειδίκευτο προσωπικό.

Οι περιπτώσεις ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου σε 3 Ιδρύματα (Μέριμνα, Κιβωτός της Αγάπης & Κωνσταντοπούλειο) κυριαρχούν η «απληρωσιά», το «έναντι» και η απειλή της απόλυσης, πρέπει να μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται μέσα από τη μαζική μας συμμετοχή στον διεκδικητικό αγώνα να δώσουμε απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Η αγανάκτηση μας πρέπει να εκφραστεί και να ακουστεί, να βγει από τους τοίχους των χώρων δουλειάς. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να πιέσουμε, ώστε να διεκδικήσει ο κλάδος ΣΣΕ, που θα προστατεύει το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Τώρα που σε μεγάλους χώρους δουλειάς υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις και σε μεγάλους κλάδους, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, με πραγματικές αυξήσεις μισθών (COSCO, E-food, οικοδόμοι), είναι ανεπίτρεπτο στον κλάδο μας οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι, να αμείβονται με μισθούς κάτω και από αυτόν τον κατώτατο μισθό που καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Ήρθε η ώρα να πούμε δεν πάει άλλο. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς χαρτζιλίκι όταν οι εργοδότες του κλάδου σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα πίσω από το άλλο.

Ήρθε η ώρα να πούμε δεν πάει άλλο στην κοροϊδία της κυβέρνησης που 12 χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο συνεχίζει να καθορίζει τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση με βάση το μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου και να δίνει αύξηση που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ακρίβεια και την απώλεια εισοδήματος που βιώνουμε συνεχώς όλοι οι εργαζόμενοι.

Με βάση αυτούς τους μνημονιακούς νόμους αντί να ξεπαγώσει τις τριετίες, διέγραψε στην ουσία 12 χρόνια δουλειάς από το 2012 μέχρι σήμερα για τους παλιότερους συναδέλφους και τελικά καταλήγουμε στο να πάρουμε από τίποτα έως ελάχιστα.  Αυτές οι απώλειες δεν καλύπτονται από τα διάφορα κυβερνητικά επιδόματα, voucher και pass, που είναι σκόνη στον άνεμο και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολλούς παραπάνω,  οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή απεργούμε και διεκδικούμε ο ένας δίπλα στον άλλον:

 

–  Υπογραφή Ενιαίας, Καθολικής, Υποχρεωτικής, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, με βάση την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, με γενική μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, αναγνώριση όλων των τριετιών συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023 και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

–  900€ κατώτερο μεικτό μισθό με επαναφορά όλων των επιδομάτων (τέκνων, γάμου, σπουδών, διαχειριστικού λάθους και οθόνης, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης, ωρίμανσης) και των ειδικών αδειών κλειστών τμημάτων και μειωμένων ωραρίων.

–  Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

–  Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα στην Υγεία, την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή.

–  Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια–Ειδική Αγωγή με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.

–  Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλες τις Προνοιακές δομές καλύπτοντας το 100% των αναγκών τους. Σταθερή καταβολή των μισθών και δώρων χωρίς καθυστερήσεις και «έναντι».

–  Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την Ψυχική Υγεία και την Δημόσια και Δωρεάν Απεξάρτηση – Ενίσχυση των «στεγνών – καθαρών» προγραμμάτων – Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ!

–  Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τρόφιμα, βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α. Ρεύμα φθηνό για το λαό.

–  Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

–  Όχι στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top