tetartopress

Σοβαρά λάθη στην υπό διαβούλευση Μελέτη για τις Natura της ΠΕ Πελοποννήσου


Ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS σχετικά με σοβαρά λάθη που παρατηρήθηκαν στην υπό διαβούλευση  Μελέτη για τις Natura της ΠΕ Πελοποννήσου. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Σοβαρά λάθη στην υπό διαβούλευση  Μελέτη για τις Natura της ΠΕ Πελοποννήσου – Αίτηση στο ΥΠΕΝ για διακοπή της διαδικασίας και επανάληψή της 

 

Πώς μπορεί να συμμετέχει κάποιος στη διαβούλευση μιας μελέτης όταν σε αυτή υπάρχουν σφάλματα  που εμποδίζουν τη συμμετοχή;

Από τις 30/8/2023 και μέχρι τις 31/10/2023 βρίσκεται σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) 10β για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία (μέρος). Πρόκειται για μελέτη που ορίζει τις χρήσεις γης και τους περιορισμούς εντός των διαφορετικών ζωνών που περιλαμβάνει κάθε Natura στους συγκεκριμένους νομούς.

Οι χρήσεις γης, μεταξύ άλλων, διακρίνονται σε εγκαταστάσεις βιομηχανικών ΑΠΕ, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και συναφείς εγκαταστάσεις, εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες (ορυχεία, λατομεία, μεταλλεία, αμμοληψία, ζώνες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων), βιομηχανικές, πολιτισμικές και λοιπές υποδομές, αντιπυρική προστασία, και γενικότερα δραστηριότητες που αφορούν τόσο την έκταση και την κλίμακα δόμησης εντός των Natura όσο και δραστηριότητες αναψυχής-εναλλακτικού τουρισμού, κτηνοτροφικές, αγροτικές, μελισσοκομικές και λοιπές ανθρωπογενείς δραστηριότητες και αφορούν πολύπλευρα τόσο το φυσικό μας περιβάλλον όσο και εμάς.


Θα περιμέναμε λοιπόν για κάτι τόσο κρίσιμο, το περιεχόμενο της ΕΠΜ 10β να είναι ακριβές, ωστόσο διαπιστώσαμε σοβαρά σφάλματα.

 

Θα περιμέναμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το γραφείο μελετών «NERCO-N. ΧΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ» στο οποίο ανατέθηκε από το ΥΠΕΝ η εκπόνηση της ΕΠΜ 10β και το υπεύθυνο για τον τεχνικό και επιστημονικό συντονισμό της εκπόνησης των ΕΠΜ της χώρας, για τα σχέδια ΠΔ και τα Σχέδια Διαχείρισης που θα προκύψουν στη συνέχεια, γραφείο μελετών «ENVECO Α.Ε.», βάσει σύμβασης που υπέγραψε με το ΥΠΕΝ τον Ιανουάριο του 2019, να αντιληφθούν και να διορθώσουν αυτά τα σφάλματα κατά τον έλεγχό τους προτού ξεκινήσει η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Αντίστοιχα θα περιμέναμε και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξετάζουν προσεκτικά το περιεχόμενο της μελέτης και να δραστηριοποιούνται προτρέποντας και υποστηρίζοντας τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαβούλευση. Ίσως τότε να είχαν εντοπίσει τα σφάλματα που εντοπίσαμε στην ΕΠΜ 10β και να είχαν απαιτήσει τη διόρθωσή τους και την επανάληψη της διαδικασίας με ορθό τρόπο από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Τελικά τα παραπάνω δεν έγιναν και έτσι στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση Καλλιστώ, ο Αναρριχητικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου, η Trekking Hellas Αρκαδίας, η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, η Επιτροπή Αγώνα Όχι Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια και το SOS Μαίναλο υπέβαλαν στο Γραφείο του Υπουργού του ΥΠΕΝ κου Θ. Σκυλακάκη Αίτηση διακοπής της διαδικασίας διαβούλευσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) 10βΠεριοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων ΚορινθίαςΑργολίδαςΑρκαδίας και Λακωνίας έρουςλόγω ανακριβειώνδιόρθωση της ΕΠΜ 10β και επανάληψη της διαδικασίας διαβούλευσης με χρονική διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) μήνες αναφέροντας λεπτομερώς τα σφάλματα που εντόπισανφυσικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίστανται και επιπλέον λάθη.

Δεδομένου ότι σε δημόσιες διαβουλεύσεις για περιβαλλοντικά θέματα θα πρέπει, προκειμένου να επιτρέπεται η ομαλή συμμετοχή των πολιτών,  να διασφαλίζεται η εγκυρότητα, πληρότητα, διαθεσιμότητα και ακρίβεια του περιεχομένου των κειμένων υπό διαβούλευση και η πρόσβαση του κοινού σε ορθές περιβαλλοντικές πληροφορίες, σύμφωνα με το Ν. 3422/2005 και τη Σύμβαση του Aarhus, αναμένουμε την άμεση διακοπή της διαδικασίας διαβούλευσης της ΕΠΜ 10β από το ΥΠΕΝ, τη διόρθωση της ΕΠΜ 10β και την επανάληψη της διαδικασίας διαβούλευσης με χρονική διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) μήνες την ενεργή πληροφόρηση και υποστήριξη της συμμετοχής του κοινού στη διαβούλευση από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου μα και των Δήμων και Κοινοτήτων που αφορά η ΕΠΜ 10β στη διαβούλευση.

Εμείς από πλευράς μας μπορούμε να προτείνουμε κάποιες Οδηγίες για τη συμμετοχή στη διαβούλευση, όταν βέβαια η υπό διαβούλευση ΕΠΜ έχει ορθό περιεχόμενο.

Ως Δίκτυο Φορέων και Πολιτών που ενδιαφερόμαστε για τους τόπους μας και τις ζωές μας σε αυτούς, έχουμε ανάλογες δράσεις πληροφόρησης,, με πιο πρόσφατη την επιστολή και το βίντεο για την Πελοπόννησο που εκπέμπει SOS προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (λεπτομέρειες στο πρώτο σχόλιο του βίντεο).

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS
[email protected]


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top