Τέταρτο

Σπάζοντας τον αποκλεισμό με όχημα τη μουσική

YoungPalestinianMusiciansInUK


Το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου τέσσερις νεαροί παλαιστίνιοι μουσικοί έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά στη ζωή τους, για να παίξουν παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική της Μέσης Ανατολής, στο Μπράιτον.

«Η επίσκεψή μας αυτή, ήταν μια πρόκληση στον ισραηλινό αποκλεισμό, που εδώ και δέκα χρόνια περιορίζει τις μετακινήσεις μας». Δήλωσε ο δάσκαλος μουσικής των παιδιών Ismail Dawoud περιγράφοντας τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η διοίκηση του Ιδρύματος Edward Said στην Παλαιστίνη και οι οικοδεσπότες μας στο Η.Β. πέρασαν πολλά για να βγούμε από τη Γάζα», είπε. «Οι βίζες μας απορρίφθηκαν και, στη συνέχεια οι άδειες, αλλά η απόφαση ευτυχώς αντιστράφηκε μετά από πολύ σκληρή δουλειά των ανθρώπων που μας προσκάλεσαν στο Ηνωμένων Βασίλειο».

Η ομάδα αποτελείται από την Najlaa Humaid, τραγουδίστρια του συγκροτήματος, τον κιθαρίστα Mohammed Shoman, τον ουτίστα Mohannad Abu Safia και τον Farouk Abu Ramadan που παίζει κανονάκι. Συνοδευόμενα από τον δάσκαλό τους, Ismail Dawoud, τα τέσσερα παιδιά έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σάββατο.

Τα τέσσερα παιδιά είναι μαθητές στο Μουσικό Σχολείο της Γάζας τη μοναδική μουσική σχολή στο πολιορκημένο έδαφος, που ιδρύθηκε το 2008 στις εγκαταστάσεις της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Α.Μ, Qattan και τη σουηδική κυβέρνηση.

Το σχολείο, όπου οι νέοι μουσικοί εξασκούν τις δεξιότητές τους τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ύπαρξής του, αφού είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι το 2008-2009. Τώρα είναι τμήμα του Εθνικού Ωδείου Edward Said, το οποίο συνεχίζει, κόντρα στις δυσκολίες, να γαλουχεί μια νέα μουσική γενιά , προσφέροντας οκτώ χρόνια μελέτης με πιστοποιητικά που επιτρέπουν στους μαθητές να συνεχίσουν τη μουσική σε διεθνή πανεπιστήμια.


 

Πηγές: MEMO, Νέα από την Παλαιστίνη


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10244 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top