Τέταρτο

Σπίτια για τα ΚιρκινέζιαΛίγο πριν επιστρέψουν και φέτος τα πρώτα Κιρκινέζια στον κάμπο της Κομοτηνής, μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την υποσαχάρια Αφρική όπου περνούν τον χειμώνα, η Ομάδα της Ορνιθολογικής τοποθέτησε συνολικά 54 τεχνητές φωλιές δύο διαφορετικών τύπων (κρεμαστές και σε διάταξη προσόψεως) σε χωριά του δήμου Κομοτηνής, που φιλοξενούν αποικίες του μεταναστευτικού γερακιού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα Δ.Δ. Αγίων Θεοδώρων (όπου τοποθετήθηκαν 28 φωλιές), Μικρού και Μεγάλου Δουκάτου (9 φωλιές), Καλαμόκαστρου (6 φωλιές), Νέου Σιδηροχωρίου (6 φωλιές) και Παγουριών (5 φωλιές). Η επιλογή των καταλληλότερων θέσεων τοποθέτησης των φωλιών πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, που παρακολουθεί επί σειρά ετών τις αναπαραγωγικές αποικίες των Κιρκινεζιών στην περιοχή και υλοποιεί δράσεις για την προστασία τους.

Το Κιρκινέζι φωλιάζει εδώ και αιώνες κοντά στον άνθρωπο, συνήθως μέσα στα κεραμίδια των σπιτιών ή σε άλλες προστατευμένες κοιλότητες στους τοίχους και τις οροφές των κτιρίων. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η εύρεση θέσης φωλιάσματος αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση, καθώς τα παλιά σπίτια γκρεμίζονται ή αναπαλαιώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι νέες κατασκευές είναι ερμητικά σφραγισμένες κι έτσι δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τη δημιουργία φωλιάς.

Το Πρόγραμμα Life Falkon αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους: Παρέχοντας εναλλακτικές θέσεις φωλιάσματος μέσω τοποθέτησης τεχνητών φωλιών σε στέγες και τοίχους και υλοποιώντας μια σειρά δράσεων ενημέρωσης, απευθυνόμενες στον κατασκευαστικό κλάδο, με στόχο την υιοθέτηση σχεδίων τα οποία θα προβλέπουν τη δημιουργία φωλιών για τα Κιρκινέζια στο νεοαναγειρόμενο η επισκευαζόμενο κτίριο.

Η επόμενη επίσκεψη της Ομάδας της Ορνιθολογικής στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να ελεγχθεί το ποσοστό κατάληψης των φωλιών από τα Κιρκινέζια και να συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αναπαραγωγή και τις διατροφικές συνήθειες των γερακιών στην περιοχή.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7110 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top