tetartopress

Σποραδική ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας και φωλιές στην Αττική


Εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Αρχέλων με αφορμή τις σποραδικές φωλιές της καρέττα – καρέτταν στο Πόρτο Ράφτη τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.30 πμ. στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα και στις 10.30 έξω από το BARKAZBA

Όπως αναφέρεται από τον Αρχέλων:

Δεν συμβαίνει συχνά να βρίσκουμε φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην Αττική, όμως φέτος υπήρξαν 4. Ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του Αρχέλων, μαζί με την Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων, θα δείξουν τις φωλιές, θα εξηγήσουν πως πρέπει να γίνεται η προστασία τους  και θα μας πληροφορήσουν για το πώς συμβαίνει η σποραδική ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Περισσότερες πληροφορίες: Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, τηλέφωνο 210 5231342.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τις σποραδικές φωλιές της θαλάσσιας χελώνας  που γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Ρόδο, τη Σητεία, τη Νάξο, την Πάρο μέχρι την Κέρκυρα, τον Βόλο και την Επανωμή.

Ανάμεσα στα άλλα, καταγράφηκαν φέτος και 4 φωλιές στην Αττική, 3 στην περιοχή Πόρτο Ράφτη- Αυλάκι, και μία στην Ανάβυσσο. «Δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο το να βρεθεί  φωλιά στην Αττική, είναι κάτι που έχει ξαναγίνει τα προηγούμενα χρόνια » λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του Αρχέλων. «Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας» συνεχίζει.

Τι σημαίνει λοιπόν σποραδική ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας;

Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα, τα οποία διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε ότι αφορά την αναπαραγωγή τους όμως έχουν παρατηρηθεί δύο ειδών συμπεριφορές. Η μία, η πιο συνηθισμένη, χαρακτηρίζεται από «φιλοπατρία», δηλαδή οι ενήλικες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν με τη σεξουαλική ωρίμανση στον βιότοπο που έχουν γεννηθεί οι ίδιες, για να κάνουν τις φωλιές τους. Η δεύτερη είναι λιγότερο συχνή και παρατηρείται όταν κατά τη διάρκεια των  ταξιδιών τους, βρεθούν στην ανάγκη να αφήσουν τα αυγά τους σε κάποια άλλη κοντινότερη παραλία. Αυτό είναι το φαινόμενο της «σποραδικής ωοτοκίας», που μας οδηγεί στο να εντοπίζουμε κάποιες  φωλιές θαλασσίων χελωνών σε παραλίες που δεν παρατηρείται κάθε χρόνο σημαντική ωοτοκία.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για να υποστηριχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της σποραδικής ωοτοκίας και της  παρατηρούμενης μεταβολής του κλίματος στην Ελλάδα, όμως, οι σποραδικές φωλιές που γίνονται σε διάφορα μέρη ίσως αποτελέσουν ένα μηχανισμό  επιβίωσης ενόψει αλλαγών στη στάθμη και στη θερμοκρασία της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι σε  15 -20 χρόνια  κάποιο χελωνάκι από αυτά ίσως επιβιώσει και επιστρέψει ως θηλυκή ενήλικη να κάνει φωλιά σε αυτές τις περιοχές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι  οι πιθανότητες να φτάσει στην ενηλικίωση ένα χελωνάκι κυμαίνονται από 1 στα 1000 μέχρι 1 στα 10.000.

Κάθε φωλιά λοιπόν μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχει ο κάθε πολίτης είναι πολύτιμη για την επιβίωση των θαλασσίων χελωνών. «Ο Αρχέλων καταγράφει  συστηματικά τις φωλιές που αναφέρονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη είτε  όταν παρατηρηθεί έξοδος θαλάσσιας χελώνας σε παραλία είτε  όταν κάνουν την εμφάνισή τους  τα μικρά χελωνάκια» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Αρχέλων.

Έχουν περάσει ήδη 10 ημέρες από την εκκόλαψη των μικρών στην Αττική και έτσι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι  εκσκαφές στις φωλιές. Από την εκσκαφή κάθε φωλιάς αναμένεται  να γίνει γνωστή η επιτυχία εκκόλαψής της, δηλαδή το ποσοστό των αυγών που εκκολάφθηκε επιτυχώς, άρα και πόσα χελωνάκια ελπίζουμε πως έφτασαν στη θάλασσα.

«Οι δημόσιες εκσκαφές  είναι μία ευκαιρία να συναντηθούμε με  τους πολίτες και τους λιμενικούς  που φρόντισαν να προστατευτούν οι φωλιές στην Αττική για να δουν κι αυτοί τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Τους ευχαριστούμε θερμά όπως και όλους όσους μας έχουν ειδοποιήσει από διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπου δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να πάμε » συνεχίζει ο Δημήτρης.

Αν κάποιος δει στην ακτή θαλάσσια χελώνα ή ίχνη χελώνας ή φωλιά ή χελωνάκια, μπορεί να επικοινωνεί με τον Αρχέλων στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στο [email protected], ώστε να λάβει τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορεί να βοηθήσει.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Αρχέλων στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας  είναι ανοιχτό για επισκέψεις κοινού και εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για τη αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19. Δείτε πως μπορείτε να οργανώσετε την επίσκεψή σας εδώ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13072 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top