tetartopress

ΣΠΠΕΝΚ: Αγκάθι – Ένα ακόμα αρχαιολογικό έγκλημα

Αγκάθι

Αγκάθι


Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ ) σχετικά με την πρόθεση εγκατάστασης αιολικών στη θέση Αγκάθι:

Στη θέση Αγκάθι στην Καρυστία (ΔΕ Μαρμαρίου και Στυραίων) ετοιμάζεται η εταιρεία DMX (Motoroil) να τοποθετήσει 10 ανεμογεννήτριες με διάμετρο πτερωτής έως 136μ.
Ο ΣΠΠΕΝΚ είχε καταθέσει Δ11 στη διαβούλευση που έγινε το 2021 και είχε προχωρήσει το 2022 μετά την έκδοση άδειας παραγωγού και σε ενδικοφανή προσφυγή. Στην αρχή το ΓΕΕΘΑ είχε κόψει πάνω από τις μισές ανεμογεννήτριες, για να το ξανασκεφτεί ένα χρόνο αργότερα και να δώσει θετική γνωμοδότηση υπό όρους, όπως ότι θα γίνει «Άμεση διακοπή λειτουργίας, απεγκατάσταση και αναντίρρητη απομάκρυνση των ανεμογεννητριών, σε περίπτωση που ζητηθεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία, για λόγους Εθνικής Ασφάλειας». Θα είναι η στιγμή που η μαγεία του έργου Εθνικής Σημασίας θα συναντήσει την ψυχολογία της Εθνικής Ασφάλειας.
Να σημειώσουμε ότι ο αιολικός σταθμός στη συγκεκριμένη θέση, ενώ αποτελεί τμήμα του τεράστιου έργου της DMX στην περιοχή, οι επιπτώσεις του, με τα γνωστά κόλπα, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε πρόσφατα.
Βεβαίως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας γνωμοδότησε θετικά, ενώ αν είχε επισκεφθεί το σημείο (ποιος ξέρει αν το έκανε;;) θα έπεφτε επάνω σε μια τεράστια έκταση με αρχαία λατομεία (αρχαίες κολώνες, κεραμική κλπ) δίπλα στις ανεμογεννήτριες (με ζώνη κατάληψης του αιολικού εντός των αρχαίων λατομείων). Αλλά αυτά είναι για κανονικούς αρχαιολόγους και όχι γι’ αυτούς που κυκλοφορούν στην περιοχή. Στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο λείπει η γνωμοδότηση της ΕΦΑ. Διαβάζουμε όμως στην ΑΕΠΟ για το Αγκάθι ότι στις 5/4/2023 δόθηκε θετική γνωμοδότηση. Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει στείλει επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα και περιμένει απάντηση.

Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ – Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» (Leto). Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Ηθοποιοί:Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk. Ρωσία, 2018. (Διαθέσιμο στο cinobo). «Είσαι σκουπίδι/... Όταν μου ...
Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Για μια ακόμη χρονιά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) προσκαλεί όσους αγαπούν τη φωτογραφία φύσης, να πάρουν μέρος στην έκθεση ...
«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

H Weirdwave, από τις 14 Μαρτίου, παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος». Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ ...
«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» - Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top