Τέταρτο

«Στα Μονοπάτια της Ακρόπολης. Γνωριμία με τα σπάνια φυτά και ζώα του Ιερού Βράχου»


Όλοι γνωρίζουν ότι η Ακρόπολη είναι το σημαντικότερο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι ο Ιερός Βράχος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα μεγάλα οικοσυστήματα της Ελλάδας, όπως τους εθνικούς δρυμούς, τα εθνικά πάρκα, τους υγροτόπους, τις περιοχές Natura 2000.

Στα είκοσι χρόνια των ερευνών τους ο Γρηγόρης και ο Λάμπρος Τσούνης κατέγραψαν όλα τα σπάνια φυτά και ζώα που απαντούν στα μονοπάτια της. Ανακάλυψαν ξανά, ύστερα από εκατό χρόνια που θεωρούνταν εξαφανισμένη, τη Μικρομέρια της Ακρόπολης. Το στενότοπο αυτό ενδημικό φυτό είναι από τα πιο σπάνια στον κόσμο και ζει μόνο στον Ιερό Βράχο και πουθενά αλλού στη γη.

Τα Μονοπάτια της Ακρόπολης είναι ένα κάλεσμα γνωριμίας με την απόλυτη ομορφιά και την υψηλή αισθητική. Με τον μαγικό κόσμο της φύσης στην Ακρόπολη, η οποία θα πρέπει να ανακηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς.

Ο Γρηγόρης Τσούνης είναι βιολόγος, ορνιθολόγος και συγγραφέας. Για περισσότερο από σαράντα χρόνια ασχολήθηκε με την προστασία της ελληνικής φύσης, την Περιβαλλοντική Βιολογία και την Ορνιθολογία. Επιστημονικές έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με ελληνικούς και ξένους οργανισμούς σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.Σήμερα ασχολείται με τη βιολογική γεωργία. Ταξιδεύει, φωτογραφίζει, αρθρογραφεί και γράφει βιβλία για το ελληνικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ο Λάμπρος Τσούνης είναι περιβαλλοντολόγος–ωκεανογράφος, MSc. Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το 2006, μαζί με τον πατέρα του, ανακάλυψαν το εξαφανισμένο στενότοπο ενδημικό φυτό της Ακρόπολης, τη Micromeria acropolitana. Σήμερα μελετά την ιχθυοπανίδα των λιμνών της Δυτικής Ελλάδας. Είναι υπεύθυνος έκδοσης και αρθρογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό GreenApple.

«Στα Μονοπάτια της Ακρόπολης. Γνωριμία με τα σπάνια φυτά και ζώα του Ιερού Βράχου» | Συγγραφείς: Γρηγόρης Τσούνης & Λάμπρος Τσούνης | Διαστάσεις 17 x 24cm | Σελίδες: 288 | Ημερομηνία παρούσας έκδοσης: Δεκέμβριος 2021 | Εκδόσεις Κέδρος

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8900 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top