tetartopress

Σταχτάρες στον καύσωνα

Σταχτάρα

Σταχτάρα


Οι σταχτάρες (και οι βουνοσταχτάρες) είναι θαυμάσια πλάσματα. Περνούν σχεδόν όλη τη ζωή τους στον αέρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, και πιάνουν στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Οι φωλιές τους είναι σε κάθετους βράχους από τους οποίους για να απογειωθούν ρίχνονται στο κενό. Ως κάθετοι βράχοι λειτουργούν τα ψηλά κτήρια των πόλεών μας, γιατί παρέχουν πολλές θέσεις φωλιάσματος και γύρω υπάρχει άφθονη τροφή από έντομα, που τα χάβουν στον αέρα. Τον χειμώνα μας αφήνουν για την Αφρική και ξανάρχονται στην Ευρώπη την Άνοιξη.

Όταν τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές και επέλθη καύσωνας, εκεί αναπτύσσονται θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς και τα πουλάκια αρχίζουν και ψήνονται. Στην απόγνωσή τους ρίχνονται στο κενό πρόωρα – και τα πεζοδρόμια των πόλεων γεμίζουν ανήμπορα σταχταράκια.

Φέτος ο μισός Ιούνιος μας έκανε τη χάρη και ήταν δροσερός. Εδώ και δυο εβδομάδες όμως άρχισε η ζέστη – και οι σταχτάρες στην Άνιμα. Δεκάδες, σχεδόν εκατοντάδες περιστατικά. Τα πουλάκια αυτά ταΐζονται με ειδικά έντομα,  από τους υπεύθυνους.

Σταχτάρες


Όπως μας ενημερώνει η Άνιμα:

Για να είστε προετοιμασμένοι: αν βρείτε ένα πουλάκι σαν αυτά των φωτογραφιών, δεν είναι γεράκι, παρόλο που έχει γαμψά νύχια, και γερακίσιο ύφος. Είναι σταχτάρα, σε κάποια μέρη λέγονται πετροχελίδονα ή και δρεπανάδες, από το σχήμα των φτερών. Βάλτε το αμέσως σε ένα κουτί με μαλακό υπόστρωμα, στάξτε σταγόνες νερού στη μύτη και καλέστε την Άνιμα, στέλνοντας μια φωτογραφία.

Αυτά τα πουλιά είναι σε θέση να πετούν όταν τα φτερά τους ξεπερνούν την ουρά τους κατά ένα-δύο εκατοστά, και, όταν είναι σε αυτή τη φάση και πέσουν κάτω για κάποιο λόγο, δεν μπορούν να απογειωθούν επειδή τα ποδαράκια τους είναι πολύ κοντά και τα φτερά τους βρίσκουν στο έδαφος, οπότε τα βοηθάμε δίνοντάς τους μια ώθηση στον αέρα.

Από την Άνιμα ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες.

Εκτός από τις σταχτάρες στις πόλεις μας ζουν και βουνοσταχτάρες, που είναι μεγαλύτερες και έχουν άσπρη κοιλιά αλλά τις ίδιες συνήθειες και συμπεριφορές.

Στις φωτογραφίες διάφορες ηλικιακές φάσεις σταχταρών, και στις τελευταίες δύο , βουνοσταχτάρες.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top