Τέταρτο

Στη «Μικρή Ευρώπη» υπάρχουν άνθρωποι και υπάνθρωποι


Στη «Μικρή Ευρώπη» υπάρχουν άνθρωποι και υπάνθρωποι. Υπάρχουν φτωχά «ανθρωπάκια» που προσπαθούν να επιβιώσουν και υπάρχουν και οι πλούσιοι. Όλοι όμως έχουν κάτι κοινό. Την κακία προς το συνάνθρωπο και την λανθάνουσα οπτική κατηγοριοποίησης ανθρώπων. Έτσι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται σαν ραδιενεργά στοιχεία, ενώ οι άστεγοι είναι κάτι τύποι που βρωμάνε κάτω από τις γέφυρες… όπως τους βλέπουν δηλαδή αρκετοί σήμερα.

Το έργο «Μικρή Ευρώπη», η νέα παραγωγή του θεάτρου act σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή, είναι μια επίκαιρη πολιτική κωμωδία του βραβευμένου με το κρατικό βραβείο θεάτρου (το 2008) Δημήτρη Ζουγκού, και διαδραματίζεται σε ένα στούντιο.

Στη σκηνή παρακολουθούμε πολλές παράλληλες ιστορίες, με τύπους ανθρώπων καθημερινών (και όχι μόνο) και της βιογραφικές πληροφορίες αυτών· απ΄όπου προκύπτουν κωμικές ανατρεπτικές καταστάσεις, με πολιτικές αποχρώσεις σε αρκετά σημεία.

Η παράσταση έχει χαλαρή ατμόσφαιρα με χιούμορ καθ όλες τις στιγμές της εξέλιξης της πλοκής. Χρονικά οι ιστορίες κλιμακώνονται με σύγχυση των χρονικών επιπέδων. Οι δυο ηθοποιοί Ιωάννης Αναστασόπουλος και Δημήτρης Τζαβάρας καλύπτουν με αρκετά καλό μιμικό κώδικα τους τύπους που παριστάνουν και αποδίδουν με τις μιμητικές τους ενέργειες, τα σημαινόμενα. Σε μια κωμωδία, μπορεί να μην ψάχνουμε για ψυχολογική αληθοφάνεια αλλά η επιχειρηματολογία των προσώπων και οι κατασκευασμένοι κωμικοί «τύποι» στη «Μικρή Ευρώπη», αφήνουν αποχρώσεις καθημερινότητας από γραφικούς ανθρώπους που συναντούμε γύρω μας ή και στην τηλεόραση.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε την επίφαση φυσικότητας των ενεργειών των δυο ηθοποιών, κάτι που ουσιαστικά καθιστά την παράσταση ευχάριστη. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και στιγμές όπου οι κωμικές συγκρούσεις στην προσπάθεια να τονίσουν την ταξική διάσταση, τους κάνουν να δρουν υπερβολικά, ξεφεύγοντας από το ηθογραφικό πλαίσιο του χαρακτήρα που μιμούνταν. Ξεχωριστή ήταν επίσης η guest εμφάνιση του Τηλέμαχου Τσαρδάκα σαν προπονητή ποδοσφαίρου, που ενίσχυσε την κωμική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η γλώσσα του έργου είναι άμεση, καθημερινή, με κωμικές αποχρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο που μιλούσε ο «τύπος» χρυσαυγίτη με τα ελληνικά του να απαρτίζονται από λανθασμένες εκφράσεις· ενώ οι συμβολικές αναφορές προσώπων, υπερτονίζουν ένα χαρακτήρα «φαύλων» ανθρώπων όπως τους γνωρίσαμε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Η παράσταση «Μικρή Ευρώπη» είναι μια μικτή κωμική παράσταση όπου οι μηχανισμοί κωμικότητας λειτουργούν συνεχώς. Προάγει το γέλιο με κωμική επιχειρηματολογία και λεκτικά υπονοούμενα καθώς κατηγοριοποιεί σημασιολογικά αληθινές καταστάσεις που βιώνουμε γύρω μας και μας δείχνει τύπους ανθρώπων που συνυπάρχουμε και τους παίρνουμε παραπάνω στα σοβαρά, απ΄ όσο τους αξίζει.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Παίζουν: Ιωάννης Αναστασόπουλος, Δημήτρης Τζαβάρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Τσάγκα
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Φωτισμοί: Ιωάννης Αναστασόπουλος
Βίντεο: Σοφοκλής Μπιμπής
Παραγωγή: θέατρο act 2019-2020

Επόμενες παραστάσεις: 30 Νοεμβρίου & 1, 6, 7, 8 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της παράστασης.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 92 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | [email protected]

RELATED ARTICLES

 

Back to Top