tetartopress

Στο πλευρό των σπουδαστών τους, οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού


Ανακοίνωση του Συντονιστικού της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου:

Σ’ εσάς που μας ακούτε, Είμαστε Πολλοί και Είμαστε Μαζί: Με παραίτηση απαντούν στην υποτίμηση οι καθηγητές και καθηγήτριές μας.

Σήμερα, Τρίτη 24.1.2023, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Πειραιώς 52, στο Μοσχάτο. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών δημοσιογράφων από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτέλεσε αναμφίβολα μια πολύ σημαντική στιγμή στον αγώνα που διεξάγουμε: Μια τρανή απόδειξη πως όλο το δυναμικό της σχολής μας, σπουδαστές και καθηγητές, αγωνιζόμαστε ενωμένοι ενάντια στον παραλογισμό του Προεδρικού Διατάγματος που ισοπεδώνει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνοντας σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή υπενθύμισε πως το 1981 οι καλλιτεχνικές σχολές πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επισήμανε, ακόμη, πως μετά το 2003, με την κατάργηση της ανώτερης εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε την ισοτίμηση των διπλωμάτων. Όπως γνωρίζουμε, με το Προεδρικό Διάταγμα 85 που υπογράφηκε στις 17.12.2022, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία, εφόσον για πρώτη φορά επινοήθηκε «Δ.Ε» αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, υποβιβάζοντας έτσι τις τριετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου.

Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας, αναγνωρίζοντας τα αδυσώπητα προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική μας εξέλιξη, στην αναγνώριση των σπουδών μας από ιδρύματα του εξωτερικού, στη μισθολογία και ευρύτερα στο εργασιακό καθεστώς που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα μας, απαίτησαν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος στην κατηγορία Τ.Ε. και δήλωσαν πως θα υποβάλουν σύσσωμοι την παραίτησή τους εάν μέχρι τις 08.02.2023 δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις για τη θετική έκβαση της υπόθεσης.

Ως Σύλλογος Σπουδαστών/Σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου δηλώνουμε περήφανοι για το διδακτικό προσωπικό της σχολής μας και πιστεύουμε ακράδαντα πως η στάση τους αυτή έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως σπουδαία πράξη στήριξης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και των καλλιτεχνών στη χώρα μας.

Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας δεν μας διδάσκουν μόνο θέατρο αλλά επίσης μας διδάσκουν ήθος, αξιοπρέπεια, αντίσταση ─ όπως κάθε εκπαιδευτικός οφείλει. Για όλα τα παραπάνω τους είμαστε ευγνώμονες και δηλώνουμε πως τους χρειαζόμαστε σταθερά στον αγώνα μας.

Αναμένουμε την αποφασιστική στήριξη τους στα σημαντικά μας αιτήματα για σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές, ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ─και όχι ανωτατοποίηση της δικής μας σχολής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δασκάλους μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ενδυναμωμένοι και απαντάμε στην υποβάθμιση που μας πλήττει με συλλογικότητα, ανθεκτικότητα, δίκαια αιτήματα και επιμονή, μέχρι να νικήσουμε.

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Έκθεση με μικρο γλυπτά του εικαστικού Δημήτρη Κοροβέση εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη ...
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη Μια ...
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top