tetartopress

Στόλισαν προστατευόμενο καρχαρία στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ

skai


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η iSea και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την παράνομη αλίευση καρχαρία στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την προκλητική επίδειξή του στην τηλεόραση. Αυτή τη φορά μάλιστα ο προστατευόμενος καρχαρίας εμφανίστηκε στολισμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στόλισαν προστατευόμενο Εξαβράγχιου καρχαρία στην εκπομπή #ΣΗMEΡA του SKAI.gr. Ακόμα ένα περιστατικό επίδειξης προστατευόμενου Εξαβράγχιου καρχαρία στην Ελληνική τηλεόραση.

Σήμερα, 21/12/2017, με έκπληξη παρακολουθήσαμε ένα ακόμα περιστατικό προκλητικής επίδειξης και στολίσματος (!!!) ενός ατόμου Εξαβράγχιου καρχαρία στην εκπομπή #ΣΗMEΡA του #SKAI.gr. Για ακόμα μία φορά, iSea και Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τονίζουμε πως σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και όσα αναφέρονται ρητώς στο ΠΔ 67/1981 ειδικά για τον Εξαβράγχιο καρχαρία: «…απαγορεύεται αυστηρά ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μετακίνηση και η εξαγωγή τους…». Σύμφωνα με τα παραπάνω, δε μπορούμε να αντιληφθούμε:

1. Πως ο καρχαρίας εκφορτώθηκε σε ιχθυόσκαλα και δεν κατασχέθηκε από το τοπικό λιμεναρχείο με την επιβολή των ανάλογων διοικητικών προστίμων από τη στιγμή που δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η τοπική λιμενική αρχή.
2. Πως τηλε-πωλείται δημόσια, είδος προστατευόμενο από την εθνική νομοθεσία, προς 1,90€ το κιλό.

Τέτοια θλιβερά γεγονότα όπως το σημερινό δυστυχώς παρατηρούνται συχνά και με τη σφραγίδα των λιμενικών αρχών, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων στα είδη υπό καθεστώς προστασίας που αναφέρονται στον Οδηγό Αναγνώρισης Καρχαριών που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας. Συνεπώς ζητάμε για μία ακόμα φορά την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών από την Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας.

Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αποτελούν το πλέον παρεξηγημένο θαλάσσιο είδος, κυρίως λόγω αβάσιμων και αντιεπιστημονικών στερεοτύπων κινηματογραφικών ταινιών και αφηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης στα οποία παρουσιάζονται ως «άμυαλοι και αδυσώπητοι θηρευτές». Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς; 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με κατάρρευση του πληθυσμού τους, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού» - Προβολή στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Πάτρα: «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού» – Προβολή στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:00 οι εκδηλώσεις του Δήμου για τον εορτασμό της 78ης επετείου απελευθέρωσης της Πάτρας από ...
Πάτρα: 150 χρόνια Απόλλων - gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Πάτρα: 150 χρόνια Απόλλων – gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Στις 10 Οκτωβρίου 2022 συμπληρώνονται τα 150 χρόνια από την πρώτη παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με την ...
«Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής» του Γιάννη Ταϊπλιάδη στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

«Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής» του Γιάννη Ταϊπλιάδη στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

«Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής» του Γιάννη Ταϊπλιάδη, μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους έρχεται από το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Μηχανουργείο ...
«Δύο γυμνά άσπρα χέρια» με τη Μελίνα Μποτέλλη στο ΠΣΚΗ

«Δύο γυμνά άσπρα χέρια» με τη Μελίνα Μποτέλλη στο ΠΣΚΗ

Η Μελίνα Μποτέλλη, ερμηνεύει στην Αίθουσα Συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) τον θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Δύο γυμνά ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10932 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top