Τέταρτο
244 Προβολές

“Strandbeests” – Μεταξύ τέχνης και μηχανικής

IMG_0561MarcoZwinkels
«Τα όρια μεταξύ της τέχνης και της μηχανικής υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας», συνηθίζει να λέει ο “Theo” Jansen, δημιουργός των strandbeests.

Τα strandbeests είναι αυτοκινούμενα γλυπτά τα οποία προκαλούν το θαυμασμό με την αληθινή ζωντανή τους κίνηση.

Κατασκευασμένες από σωλήνες PVC, ξύλο και υλικά αεροναυπηγικής, μπουκάλια ανακυκλωμένα υλικά και ύφασμα, οι δημιουργίες του Jansen έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στο περιβάλλον της αμμώδους παραλίας στην οποία απελευθερώνονται.

Τα κινούμενα αυτά γλυπτά, μπορούν να αποθηκεύουν την πίεση του αέρα και να τη χρησιμοποιούν ώστε να κινούνται όταν πέσει ο αέρας. Οι πιο εξελιγμένες δημιουργίες του Jansen διαθέτουν αισθητήρες ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν εμπόδια και απειλές, έτσι μπορούν να αντιληφθούν το νερό και να απομακρυνθούν από αυτό. Υπάρχει επίσης κάποιο μοντέλο που είναι ικανό να αγκυροβολεί στη γη αν αισθανθεί μια καταιγίδα να πλησιάζει.


Ο Theodorus Gerardus Jozef, “Theo” Jansen είναι Ολλανδός καλλιτέχνης που σπούδασε φυσική αλλά τον συνεπήρε η μαγεία του συγκερασμού της τέχνης με την τεχνολογία.

Το πρώτο strandbeest το δημιούργησε το 1990 και έκτοτε έχει δημιουργήσει μια συλλογή τέτοιων γλυπτών που μπορούν να κινούνται μόνα τους, τα οποία διαρκώς εξελίσσονται, όχι μόνο αισθητικά αλλά και όσον αφορά τις στρατηγικές επιβίωσής τους. Με αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων να γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και πιο «ζωντανά».

loek van der klis 16 Animaris Umerus Scheveningen 2009 kopie


Η «φυλή» των αυτοκινούμενων γλυπτών είναι για το Jansen ένα είδος τεχνητής ζωής. Διαθέτουν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αποφεύγουν κινδύνους, κινούνται μόνα τους, έχουν «στομάχι» που αποθηκεύει αέρα για να τον επαναχρησιμοποιήσουν για την κίνησή τους.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Με την πάροδο του χρόνου οι σκελετοί αυτοί γίνονται όλο και καλύτεροι στο να επιβιώνουν από τα στοιχεία της φύσης όπως οι καταιγίδες και το νερό. Θέλω να βγάλω τα ζώα αυτά έξω σε αγέλες στις παραλίες, έτσι ώστε να ζήσουν τη ζωή τους ».

Το βέβαιο είναι πως τα strandbeests αυτοκινούνται, πέρα από τις αμμώδεις παραλίες, σε μια οριακή γραμμή τέχνης και μηχανικής.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 29 Άρθρα

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αλλιώς. Είμαι εδώ. Ζω. Αναπνέω. Αγαπάω. Δεν μετανιώνω για όλα αυτά που έζησα και θα ζήσω. Δεν μετανιώνω για όσα σκέφτομαι και μοιράζομαι. Κάπως έτσι γεννιόνται και τα κείμενα μου...

Back to Top