Τέταρτο

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Να ανακληθεί άμεσα η πρόταση συγχώνευσης και υποβάθμισης σχολείων


Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας για τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του στη ΔΙΠΕ, στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας καθώς και στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια για το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση, συζήτησε διεξοδικά το θέμα και μετά και τις προτάσεις των σχολικών μονάδων κατέληξε στα εξής :

1. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στην απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης να στείλει την πρότασή του για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά όταν πρόκειται για συγχωνεύσεις – υποβιβασμούς. Η συγκεκριμένη πρόταση λαμβάνει χώρα χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του Συλλόγου μας ή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους δήμους στων οποίων τα όρια ανήκουν τα συγκεκριμένα σχολεία. Ο συνδικαλιστικός φορέας δεν κλήθηκε σε σύσκεψη, ενώ έχει αποσταλεί η πρόταση στις κατά τόπους Δημοτικές και Σχολικές Επιτροπές. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, να αγνοείται προκλητικά η εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών από σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, που είναι οδυνηρές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

2. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πρόταση του διευθυντή εκπαίδευσης για συγχώνευση του 8ου με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και τη δημιουργία ενός 15/θ Δημοτικού Σχολείου. Θεωρούμε ότι η  πράξη αυτή θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, θα αυξηθούν οι μαθητές ανά τμήμα και συνεπώς θα υπάρχουν δυσάρεστα μαθησιακά αποτελέσματα. Θεωρούμε απαράδεκτο να πραγματοποιηθεί συγχώνευση δύο μεγάλων σχολείων στο κέντρο της Πάτρας, εφόσον δεν έχει ζητηθεί η γνώμη των διδασκόντων και των γονέων σε αυτά. Θυμίζουμε πως στο παρελθόν αντιδράσαμε έντονα και αποτρέψαμε αντίστοιχη συγχώνευση για τους ίδιους λόγους, με συμπαραστάτη τον τότε Πρόεδρο του Συλλόγου και σημερινό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ζητάμε να εκφραστούν άμεσα με αποφάσεις οι Σύλλογοι Διδασκόντων και γονέων των  δύο Σχολείων. Θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις τους.

3. Είμαστε αντίθετοι και στην κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Μετοχίου ,στη συγχώνευση των Νηπιαγωγείων Μιχοϊου και Βελιτσών καθώς και στον υποβιβασμό του 3/θ Δημ,Σχολείου Ισώματος σε 2/θ , στον υποβιβασμό του 5/θ Δημοτικού Σχολείου Σταυροδρομίου σε 4/θ καθώς και στον υποβιβασμό του 4/θ Δημ.ΣχολείουΡιόλου σε 3/θ. Θεωρούμε  ότι είναι σχολεία περιφερειακά και  απομακρυσμένων περιοχών ή είναι σχολεία στα οποία μεταφέρονται μαθητές από όμορες περιοχές και θα πρέπει να στηριχτούν για παιδαγωγικούς λόγους. Ο υποβιβασμός τους  δε συνάδει με την ποιοτική εκπαίδευση αυτών των μαθητών καθώς στις περιοχές αυτές ο υποβιβασμός ή η κατάργηση σχολείου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και έλλειψη κάθε προοπτικής.

4. Είμαστε αντίθετοι στην προχειρότητα με την οποία ενίοτε γίνονται οι μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε συχνά σχολεία που τη μια χρονιά υποβιβάζονται ή συγχωνεύονται και την άλλη προβιβάζονται. Δεν είναι ορθό να γίνονται μεταβολές με μεγάλη συχνότητα, αλλά απαιτείται αποτύπωση του μαθητικού δυναμικού σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

5. Πιστεύουμε στην ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα σχολεία, έτσι ώστε για όλα τα σχολεία να μην απαιτείται μείωση οργανικών θέσεων.

6. Για τις προαγωγές σχολικών μονάδων θα καταθέσουμε δική μας πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της διοίκησης και τις προτάσεις των σχολικών μονάδων.

Συναδέλφισσες ,συνάδελφοι ,

Η εκπαίδευση των μαθητών και τα εργασιακά μας δικαιώματα έχουν υποστεί τα τελευταία  χρόνια πολλαπλά πλήγματα από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Τις πολιτικές αυτές της είχε προαναγγείλει ο ΓΓ του Υπουργείου. Πρόσφατα και εν μέσω πανδημίας συμπτύξαν πάνω από χίλια τμήματα. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις πάνε «πακέτο» με την «αξιολόγηση». Στόχο έχουν την δημιουργία τεράστιων σχολικών μονάδων που θα ελκύουν χορηγούς , την κατάργηση οργανικών θέσεων, τα τμήματα 25 μαθητών την εξοικονόμηση πόρων και γενικότερα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας.

Αυτές τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές εξυπηρετεί η πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης που μάλιστα συμφωνούσε πριν τρία χρόνια με όλα όσα αναφέρουμε λέγοντας χαρακτηριστικά :

Οι ενδεχόμενες μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά να αποτελούν προϊόν ζύμωσης μαζί της. Στη δύσκολη χρονική περίοδο για την εκπαίδευση που διανύουμε δεν πρέπει να κλείνουν σχολεία, αλλά να ανοίγουν.

Η πρόταση συγχώνευσης και υποβάθμισης σχολείων πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8900 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top