Τέταρτο

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Τέλος στα ημίμετρα, οριστική λύση στην  προστασία των σχολείων και των εκπαιδευτικών


Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας για την επίθεση εις βάρος του Διευθυντή Γυμνασίου στην Πιερία:

Καταδικάζουμε  την απαράδεκτη επίθεση τραμπούκων, αρνητών των πάντων, αυτοαποκαλούμενων ως Θεματοφύλακες του Συντάγματος  σε βάρος εκπαιδευτικού, διευθυντή σχολείου του γυμνασίου στην Πιερία, ο οποίος εφάρμοζε όσα η νομοθεσία επιβάλλει, προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η χειροδικία, οι απειλές και οι ύβρεις, αποτελούν ποινικά κολάσιμες ενέργειες, αλλά ταυτόχρονα και μία καθημερινή πρακτική σε πολλά σχολεία της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί, εντελώς απροστάτευτοι, γίνονται θύματα του οποιουδήποτε «διαταραγμένου». Εργάζονται σε καθεστώς κινδύνου της σωματικής τους ακεραιότητας και σέρνονται στα δικαστήρια βιώνοντας καταστάσεις οι οποίες εκτός από ψυχικές και συναισθηματικές συνέπειες, έχουν και οικονομικές. Είναι αδιανόητο αλλά και σύμπτωμα των καιρών της κρίσης, να υπάρχουν άνθρωποι (αναμεσά τους και γονείς) που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν το βαρύ κοινωνικό φορτίο που έχουν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί, αλλά και βιαιοπραγούν εναντίον τους.

Η διαβεβαίωση τόσο της Υπουργού Παιδείας όσο και άλλων κυβερνητικών παραγόντων πως δήθεν προστατεύουν τους εκπαιδευτικούς από τέτοιες ενέργειες, είναι «λόγια του αέρα», καθώς δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά και κρίνοντας από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. έναντι των εκπαιδευτικών αλλά και την έλλειψη βούλησης πραγματικής θωράκισής τους, δεν πρόκειται να είναι η τελευταία.

Κανείς δεν έχει λάβει μέτρα, ώστε να μην παρενοχλείται η λειτουργία των σχολείων από την παρουσία εξωσχολικών προσώπων, τα οποία απειλούν, «τραμπουκίζουν» λεκτικά και σωματικά τους εκπαιδευτικούς. Η Ελληνική Αστυνομία παρεμβαίνει, ενώ γνωρίζει τα προβλήματα, μόνο εκ των υστέρων.

Η Κυβέρνηση «καμαρώνει» πως έδωσε λύση στο πρόβλημα, με τη ρύθμιση να μην οδηγούνται στο αυτόφωρο οι εκπαιδευτικοί μετά από μηνύσεις αντιεμβολιαστών, χωρίς όμως να κάνει τίποτα για το γεγονός ότι το δικαίωμα στη μήνυση παραμένει. Οι εκπαιδευτικοί, σέρνονται στα δικαστήρια, ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς αναβολές των δικών και έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι. Όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, μένουν εντελώς μόνοι.

Το Δ.Σ.  του Συλλόγου μας καταδικάζει τις επιθέσεις και στηρίζει κάθε εκπαιδευτικό που αντιμετωπίζει παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες είναι απόρροια των της επιλογής της επανειλημμένης στοχοποίησης των εκπαιδευτικών από κυβερνήσεις και καθοδηγούμενα Μ.Μ.Ε.

Απαιτούμε άμεσα να θεσπισθεί ακαταδίωκτο, για τους εκπαιδευτικούς που με ευσυνειδησία  εφαρμόζουν τους νόμους της πολιτείας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και τους μαθητές από την πανδημία. Οτιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο, δεν λύνει το πρόβλημα και δεν προστατεύει τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να θωρακίσει θεσμικά τους εκπαιδευτικούς και να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αφεθούν ήσυχοι και απερίσπαστοι να επιτελέσουν το έργο τους.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9953 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top