Συμπεράσματα από τη διαδικτυακή συζήτηση με τους αιρετούς, για την ενεργειακή φρενίτιδα στη Βοιωτία
Η διαδικτυακή συζήτηση, που οργάνωσε το Δίκτυο Βοιωτών την Πέμπτη 28/1/2021, με τους αιρετούς της Βοιωτίας και αντικείμενο τις ενεργειακές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους, προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον και ήταν αφορμή για την εκδήλωση νέων προβληματισμών. Το Δίκτυο Βοιωτών προχώρησε σε μια συνολική αποτίμηση του περιεχομένου της σχετικής συζήτησης, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας αποτυπώθηκαν στην παρακάτω ανακοίνωση:
Η μεγάλη ανησυχία των πολιτών της Βοιωτίας για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων, αποτυπώθηκε στην εκδήλωση- συζήτηση με τους αιρετούς την Πέμπτη 28/1. Πάνω από 250 άτομα παρακολούθησαν την 3ωρη συζήτηση, ενώ γύρω στα χίλια άτομα έχουν ήδη δει το βίντεο της εκδήλωσης. Η επίγνωση αυτής της αναστάτωσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τοπικές κοινωνίες, αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί αιρετοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δικτύου. Ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι του νομού, με την εξαίρεση της Δημάρχου Ορχομενού, τέσσερις από τους 11 περιφερειακούς συμβούλους και μια από τους 3 βουλευτές. Ο Δήμαρχος Λεβαδέων εκπροσωπήθηκε μέσω του Γ.Γ. του Δήμου, λόγω ξαφνικού προσωπικού προβλήματος.
Μια πρώτη παρατήρηση αφορά το γεγονός ότι τόσο ο κυβερνητικός βουλευτής όσο και η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας και οι σύμβουλοι της περιφερειακής πλειοψηφίας, απέφυγαν να συμμετάσχουν και να συζητήσουν για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κυβερνητικό και σε περιφερειακό επίπεδο.
Μια δεύτερη γενική παρατήρηση αφορά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ερωτήσεις που τέθηκαν από μέλη του Δικτύου και εκπροσώπους δέκα συλλόγων και ομάδων, στο μεγαλύτερό τους μέρος έμειναν αναπάντητες. Οι περισσότεροι Δήμαρχοι στάθηκαν στο γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, ενώ σχεδόν όλοι οι αιρετοί, δικαιολόγησαν την θετική ή την -πολύ πιο σπάνια- αρνητική στάση τους, στην εναρμόνιση με τη στάση των τοπικών κοινωνιών.
Παρότι, λοιπόν, η εξέλιξη της συζήτησης ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη, ωστόσο συνολικά κρίνουμε ότι υπήρξαν κάποιες ωφέλειες και κάποια πρώτα συμπεράσματα. Για τους πολίτες της Βοιωτίας, ήταν μια ευκαιρία να ακούσουν τους αιρετούς να τοποθετούνται ταυτόχρονα για μια κατάσταση που εξελίσσεται εδώ και χρόνια και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία των Δημάρχων, δείχνει ότι είναι αυτοί που νοιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση ενώ η απουσία των κυβερνητικών αιρετών στη Βουλή και την Περιφέρεια, δεν προοιωνίζει παρεμβάσεις για την ανακοπή της εξελισσόμενης επέλασης. Παράλληλα οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από αρκετούς αιρετούς Δημάρχους, Περιφερειακούς Συμβούλους και Βουλευτή, είναι καινοφανείς και καλοδεχούμενες.
Θα είμαστε εδώ, μαζί με όλους τους πολίτες της Βοιωτίας, για να τις θυμίζουμε κάθε φορά που οι εξελίξεις θα απαιτούν την ενεργοποίηση και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αιρετούς. Μακριά από κομματικές ταμπέλες και σκοπιμότητες, μακριά από μικροπολιτική εκμετάλλευση από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Χωρίς να περιμένουμε άνωθεν λύσεις και θαύματα, επιχειρώντας με όσα μέσα διαθέτουμε να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι οι λύσεις επιβάλλονται από κοινότητες ανθρώπων που αγωνίζονται για τους τόπους τους, για τη ζωή, για το παρόν και το μέλλον.
Για όσους/ες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν όλη τη συζήτηση, τους παραπέμπουμε στο σχετικό βίντεο:
Εμείς θα σταθούμε περισσότερο στα ακόλουθα:
Ανοίξαμε τη συζήτηση με μια συνοπτική αναφορά στο γεγονός ότι η μετατροπή της Βοιωτίας σε ενεργειακό κέντρο με αθρόα εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου και βαριών αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση των πολιτών που αρχικά κατόρθωσαν να ανακόψουν κάποια από αυτά τα σχέδια, φθάνοντας στο σήμερα που η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Πάνω από το 1/3 των μονάδων φυσικού αερίου της χώρας, βρίσκονται στον κόλπο της Αντίκυρας, στη Θίσβη και τη Θήβα και υπάρχουν νέες μονάδες σε εξέλιξη. Επίσης πάνω από το 12 % των μονάδων εκμετάλλευσης ΑΠΕ βρίσκονται ήδη στη Βοιωτία ενώ πολλαπλάσιες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντιμετωπίζουμε μια σχεδόν καθολική αρπαγή των δημόσιων εκτάσεων, δασικών και μη και μετατροπή τους σε βιομηχανικά τοπία. Την ίδια στιγμή, οι υποσχέσεις για «πράσινη» ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον διαψεύστηκαν σε όλα τα επίπεδα. Η Βοιωτία ζει έναν οικολογικό εφιάλτη ταυτόχρονα με κρίση της απασχόλησης και την πτώση των εισοδημάτων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Διαπιστώνοντας ότι αυτή η εικόνα διαμορφώθηκε με την ενεργό ή την παθητική συμμετοχή των αιρετών που τους καλέσαμε να απαντήσουν αν συμφωνούν ότι η Βοιωτία βρίσκεται σε περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.
Στη συνέχεια, οι κυριότερες ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτών αφορούσαν:
– Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους παραγωγικούς κλάδους, ιδιαίτερα στην την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή από την κατάληψη των δημόσιων δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων από τεράστιες αιολικές και φωτοβολταικές εγκαταστάσεις. Αναλυτικά για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη μελισσοκομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων Λιβαδειάς και για την κατάληψη των δημόσιων βοσκοτόπων ο εκπρόσωπος πολιτών του Πρ. Ηλία, ενώ ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Άσκρης τόνισε την ανάγκη δημοσιοποίησης συγκεκριμένου σχεδιασμού.
– Την άποψη των αιρετών για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αθρόα επιδότηση των ιδιωτικών μονάδων που είχαν ως συνέπεια την φρενήρη ανάπτυξη νέων μονάδων, την άνοδο των τιμών του ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια
– Τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να αλλάξει αυτή η εικόνα
– Την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και την προσχηματική και αλά καρτ χρησιμοποίηση αποφάσεων τοπικών συμβουλίων ακόμη και με την συμμετοχή δυο-τριών ανθρώπων για την έκφραση θετικής γνώμης από τους Δήμους και την Περιφέρεια όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελικωνίων.
– Το γεγονός ότι οι μοναδικοί δύο Δήμοι σε όλο τον Κορινθιακό που δεν γνωμοδότησαν αρνητικά απέναντι στην νέα υπερ-μονάδα φυσικού αερίου στον κόλπο της Αντίκυρας ήταν αυτοί που φιλοξενούν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Αλουμίνιο της Ελλάδας, όπως τόνισε το μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ.
– Το γεγονός ότι η Περιφέρεια κατά κύριο λόγο αλλά και οι Δήμοι, γνωμοδοτούν για κάθε μια νέα εγκατάσταση ξεχωριστά αποφεύγοντας να αποτιμήσουν και να πάρουν θέση για το σύνολο των επιπτώσεων από τις αλλεπάλληλες εγκαταστάσεις.
– Το κατά πόσο οι αιρετοί του νομού προτίθενται να αναλάβουν συλλογικές πρωτοβουλίες ή να συμμετέχουν σε κάποιες που έχουν ξεκινήσει όπως η πανελλαδική πρωτοβουλία 27 Δημάρχων, ρώτησε ο εκπρόσωπος πολιτών Αγ. Βασιλείου Καπαρελλίου.
– Το κατά πόσο τα ελάχιστα αντισταθμιστικά που δίνονται ως μέσο πειθαναγκασμού των τοπικών κοινοτήτων μπορούν να αντισταθμίσουν τις εκτεταμένες και μόνιμες βλάβες που προκαλούνται στο περιβάλλον και στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών, ρώτησε ο εκπρόσωπος ομάδας φορέων και κατοίκων της Αγ. Άννας.
– Το αν οι αιρετοί συντάσσονται με το αίτημα καμία νέα μεγάλη εγκατάσταση στη Βοιωτία και αν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.
Σε όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους αποθαρρυντικές ή αναντίστοιχες της διάστασης που έχει λάβει η εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων στη Βοιωτία.
Με την εξαίρεση του Δημάρχου Αλιάρτου – Θεσπιέων που συμφώνησε για την ανάγκη να ανακοπεί η ενεργειακή φρενίτιδα σε όλο το νομό και του Διστόμου – Αράχοβας- Αντίκυρας που είπε ότι θα σταματήσει κάθε νέα εγκατάσταση στο δικό του Δήμο, οι υπόλοιποι Δήμαρχοι περιορίστηκαν να επαναλάβουν ότι λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων. Μάλιστα ο Δήμαρχος Θήβας μας προκάλεσε να απαντήσουμε αν διαφωνούμε συνολικά με τις ΑΠΕ και ανέφερε ότι οι τοπικές κοινωνίες σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις εγκαταστάσεις. Όλοι οι αιρετοί απέφυγαν να πάρουν θέση για τα εργοστάσια φυσικού αερίου στη Βοιωτία και φυσικά απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με ενέργειες απέναντι στις νέες υπό εξέλιξη μονάδες. Ακόμη και ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας- Αντίκυρας παρότι έσπευσε να διαψεύσει την επισήμανση του Δικτύου, ότι ο Δήμος του δεν αντέδρασε στην νέα υπερ- μονάδα φυσικού αερίου στο Αλουμίνιο. Τόσο η βουλευτής Βοιωτίας κ. Γ. Πούλου που παραβρέθηκε, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Μελισσάρης, Κ. Σωτηρόπουλος, Λ. Καραβασίλη και Β. Κοροπούλη – Κατσιμίχα, συμφώνησαν έστω και όψιμα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και δήλωσαν διάθεση να συμπαρασταθούν στον αγώνα των πολιτών. Κάποιοι παραμένοντας στη λογική της κατά περίπτωσης αποτίμησης των επιπτώσεων και κάποιοι θεωρώντας ότι η αντίθεση συνδέεται κυρίως με την κρατική ή μη ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων.
Η συζήτηση δεν κατόρθωσε να εξαντλήσει τις πολλές και διαφορετικές πλευρές του προβλήματος, δεδομένου του περιορισμού του χρόνου. Παρόλα αυτά, σχεδόν όλοι οι παραβρισκόμενοι έμειναν σε όλη τη διάρκεια των τριών περίπου ωρών, γεγονός που δείχνει τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων στη Βοιωτία. Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι θα δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία τα όσα δηλώθηκαν από τους αιρετούς να γίνουν και χειροπιαστά στο επόμενο διάστημα. Και ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να πιέζουμε ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπενθυμίζουμε ότι εκλέχθηκαν με την υπόσχεση να περιφρουρούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.