tetartopress

Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας: Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα


Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα καλεί τόσο την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους δουλειάς όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγέλλουν άμεσα στο Συνδικάτο ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η άνοδος της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, η οποία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμη (σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα), αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στους χώρους δουλειάς όπου δεσπόζουν οι κακές συνθήκες εργασίας και η έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας, επιβαρύνεται  ακόμη περισσότερο με τη προσθήκη του παράγοντα της θερμικής καταπόνησης εξ αιτίας του καύσωνα, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των εργατικών  ατυχημάτων.

Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.λπ).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας ζητά άμεσα την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους δουλειάς και την λήψη κατάλληλων μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων και τη προστασία της υγείας τους.

Τόσο η κυβέρνηση αυτή, όσο και οι προηγούμενες, φρόντισαν μέσω της παραγωγής μεγάλου όγκου αντεργατικών νόμων να ανοίξουν την όρεξη και να λύσουν τα χέρια της εργοδοσίας για ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, εκμετάλλευση και εκβιασμό των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας συνεχίζει να παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Μέσα από την ταξική συνδικαλιστική πείρα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, αυτός είναι και ο λόγος που δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε περισσότερα από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, οι καθημερινές παρεμβάσεις, ο αγώνας των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων είναι που θα καταργήσουν στην πράξη την αδικία και την εκμετάλλευση και θα καταστήσουν κουρελόχαρτα τους αντεργατικούς νόμους τους.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να καταγγέλλουν άμεσα στο Συνδικάτο τέτοια ζητήματα.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Ιδιαίτερα σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κτλ).
Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.

Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση.

Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13867 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top