tetartopress

Συνέλευση Αγώνα: Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε ένα αγωνιστικό σχέδιο για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα

Κατάληψη Ολύμπια

Κατάληψη Ολύμπια


Ανακοίνωση της σύσκεψης αγώνα σωματείων και συλλογικοτήτων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/3/2023 με σκοπό τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/3/2023 σύσκεψη συντονισμού για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Συμμετείχαν τα σωματεία ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, ΠΕΝΕΝ, Σωματείο εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ΣΥΒΧΨΑ, ΣΕΦΚ, Σωματείο εργαζομένων στην Έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (παρατηρητής), καθώς και σπουδάστριες/ες – καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις καταλήψεις των θεάτρων και μέλη ΔΣ από σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς εργατικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες και αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού κινήματος.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το μεγάλο λαϊκό ποτάμι που βγήκε στο δρόμο μετά το έγκλημα στα Τέμπη είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων μεταμνημονιακών χρόνων. Εκφράζει την οργή τόσο για τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας όσο και ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της λειτουργίας τους με βάση το κέρδος και την αγορά, της φτώχειας, της ακρίβειας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος αλλά και το «πνίξιμο» της ζωής της νεολαίας.

Η δολοφονία στο τρένο έρχεται σε συνέχεια των εγκλημάτων στα εργοτάξια, στην απαξίωση του  συστήματος υγείας και τους πολλαπλάσιους νεκρούς στην πανδημία, στη Μάνδρα, το Μάτι κλπ. Το κέρδος και η ένταση της εκμετάλλευσης απειλεί και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Η ανάπτυξή τους εξαθλιώνει και σκοτώνει.

Το κίνημα αυτό υποχρέωσε όλες τις δυνάμεις να μπουν στις κινητοποιήσεις με τελευταία ακόμα και την εργοδοτική ΓΣΕΕ που απουσίαζε ηχηρά από τη μεγαλειώδη απεργία και διαδήλωση στις 8 Μάρτη. Ωστόσο με συντονισμένη επίθεση η κυβέρνηση, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ  θέλουν να πνίξουν, αποπροσανατολίσουν και να υποτάξουν αυτό το κίνημα για να μη γίνει πολιτικά επικίνδυνο.

Οι  κυρίαρχες συνδικαλιστικές ηγεσίες αποπροσανατολίζουν με γενικόλογες διακηρύξεις για «να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες» χωρίς να τις κατονομάζουν ενώ αρνούνται  τη διατύπωση αιτημάτων  που να εκφράζουν τις ανάγκες και τη θέληση της νεολαίας και των εργαζόμενων που βγήκαν στο δρόμο.

 

Το κίνημα αυτό πρέπει αν οργανωθεί και να κλιμακώσει την πάλη του μέχρι τη δικαίωση και τη Νίκη.

 

Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και την υποχώρηση του κινήματος.

Δεν παραπέμπουμε στις εκλογές την απαίτηση μας για ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλύτερη ζωή. Τίποτα καλύτερο δε θα προκύψει με το λαό στο σπίτι του και με την αλλαγή διαχειριστή στην ίδια πολιτική στα πλαίσια όλων των κυβερνήσεων. Οι ανατροπές και οι νίκες για το λαό επιβάλλονται όταν ο λαός είναι στο δρόμο. Όταν υπάρχει ένα δυναμικό μαζικό κίνημα πολιτικά επικίνδυνο που τα θέλει όλα.

Ένοχοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα  και η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ακροδεξιά και πρέπει να ανατραπούν για να ζήσει ο λαός.

Ένοχη είναι η πολιτική που προτάσσει το κέρδος και αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η πολιτική που απαξίωσε και λεηλάτησε τον ΟΣΕ αλλά και όλες τις δημόσιες υποδομές που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες.

 

1. Το κίνημα αυτό έχει αιτήματα και πρέπει συνολικά να μπουν στην προμετωπίδα του αγώνα παντού να ενοποιήσουν τη δράση και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας και να απαιτήσουμε τη δικαίωσή τους.   Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι κύριες αιχμές των διεκδικήσεων που πρέπει να συζητηθούν στις συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες των σωματείων, των επιτροπών αγώνα, των αγωνιζόμενων σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς και προτείνονται να είναι τα εξής:

 

Απαιτούμε:

 

–  Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα και μέτρα για να ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.

–  Να εθνικοποιηθεί – κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση για να φύγει Τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN και να λειτουργήσει Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομος με τον έλεγχο των εργαζόμενων για να είναι ασφαλής και φτηνός για το λαό κόντρα στο κέρδος.  Απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

–  Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων! Να σταματήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις – Δεν μπορεί να ετοιμάζει την ψήφιση νόμου για την ιδιωτικοποίηση του Νερού την Τρίτη 21/3 και την ιδιωτικοποίηση της παιδοογκολογικής κλινικής.

–  Αποκλειστικά δημόσια τα βασικά αγαθά – Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας για λειτουργία σε όφελος του λαού στην υγεία, την παιδεία, όλες τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, το ρεύμα, το νερό, τον πολιτισμό. Δημόσια ανώτατη πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

–  Τώρα κατώτατος εργατικός μισθός 1000 ευρώ καθαρά. Καθολική υποχρεωτική  εφαρμογή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και μείωση του χρόνου εργασίας.

–  Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά.

–  Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες. Προστασία της λαϊκής κατοικίας και διασφάλιση του αγαθού της στέγης σε όλους/ες.

–  Κατάργηση του ν Χατζηδάκη. Τέλος στην καταστολή. Κατάργηση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ ΟΠΚΕ ΔΡΑΣΗ) και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

–  Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.

–  Κάτω η κυβέρνηση και ανατροπή της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, των Μνημονίων και της «ανάπτυξης» των κερδών και της φτωχοποίησης των εργαζόμενων. Να ανατραπεί η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής πάνω από τα κέρδη τους!

2. Παλεύουμε μέχρι την τελευταία ώρα για την επιτυχία της Γενικής απεργίας στις 16 Μάρτη. Τα σωματεία που οργανώνουν την απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων καλούν στην πλατεία πλατεία Κολοκοτρώνη – παλιά Βουλή στις 11πμ.

 

Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε ένα αγωνιστικό σχέδιο για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα

 

–  Καλούμε σε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 21/3 στις 5μμ στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του ν/σχέδιου σκούπα που περιλαμβάνει τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η κυβέρνηση αυτή δεν νομιμοποιείται να νομοθετεί – Πρέπει να πέσει. Δεν θα παραδώσουμε και το νερό θυσία στο κέρδος

–  Καλούμε τη νεολαία και το λαό να εκφράσει την οργή και τον αγώνα με πολύμορφους τρόπους στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

–  Παλεύουμε για την προκήρυξη νέας πανεργατικής απεργίας  το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από το Πάσχα

–  Επιδιώκουμε τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας πριν από το Πάσχα για τα κοινωνικά αγαθά.

–  Οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων κινητοποιήσεων και κάθε είδους αγωνιστικών δράσεων στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς

3. Οι δυνάμεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη  συμβάλλουν στην οργάνωση μιας μεγάλης Συνέλευσης Αγώνα με πλατύ κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και το αγωνιστικό δυναμικό που είναι στο δρόμο και κατανοεί και θέλει να συμβάλει στη συνέχιση του αγώνα. Επιδιώκουμε τη οργάνωση κέντρου αγώνα που θα παλέψει για την κλιμάκωση του αγώνα. Άμεσα θα καθοριστεί ο χώρος που θα γίνει η Συνέλευσης Αγώνα μετά την απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Μάρτη.

4. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση  για τον αγώνα των καλλιτεχνών και των καταλήψεων των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών που βρίσκονται σε αγώνα 2,5 μήνες τώρα αλλά και για την πρωτοβουλία σωματείων για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό με την έκδοση σχετικής αφίσας.

5. Τα σωματεία που έχουν αντίστοιχες αποφάσεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη.

Η Συνέλευση Αγώνα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ολύμπια μετά τη διαδήλωση, με απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης να τη φιλοξενήσει. Θεωρούμε πολύ σημαντική την αγωνιστική συνάντηση των εργαζόμενων και των αγωνιζόμενων στο χώρο της τέχνης. Συμβολίζει τη στήριξη του κόσμου του αγώνα στην κατάληψη και είναι η απάντηση για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα ευρύτερα. Ευχαριστούμε την κατάληψη και φυσικά θα υπάρχει σεβασμός στο χώρος από όλες/ους όσες/ους συμμετέχουν.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top