tetartopress

Συνένωση και διεύρυνση των δυνάμεων που αγωνίζονται κατά της γούνας


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, συνάντηση φορέων, ομάδων και πολιτών ακτιβιστών στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πορεία των εκτροφείων γούνας στην Ελλάδα και αναλύθηκαν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με τον ευάλωτο οργανισμό των μινκ στον covid19, που είχε ως αποτέλεσμα την θανάτωση εκατομμυρίων ζώων του είδους αυτού. Στόχος της συνάντησης ήταν η συνένωση και διεύρυνση των δυνάμεων που αγωνίζονται κατά της γούνας.

Όπως αναλυτικά ανακοινώθηκε:

Στην συνάντηση έγινε αναφορά και σχολιασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γύρω από τα εκτρεφόμενα ζώα, έγινε μια αναδρομή στο κλείσιμο των εκτροφείων ανά την Ευρώπη και μάλιστα σε χώρες που οι βιομηχανίες γούνας αποτελούσαν την βαριά βιομηχανία τους αλλά τα έκλεισαν ή βρίσκονται στην διαδικασία κλεισίματος καθαρά για λόγους αξιακούς και ηθικής .

Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από την ανάπτυξη των περιοχών της Καστοριάς ,της Κοζάνης, βασισμένη σε άλλες εναλλακτικές βιοτεχνίες και οικονομικές δραστηριότητες που να έχουν μέλλον, δεν θα περιέχουν τον βασανισμό και τον θάνατο ζώων, και θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον το οποίο λόγω των εκτροφείων και των άλλων επιχειρήσεων επεξεργασίας της γούνας έχει επιβαρυνθεί και μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Έγινε εκτενής αναφορά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων της χώρας που επιβλήθηκαν πρόστιμα και έκλεισαν προσωρινά διότι πρόκυπτε άμεσος κίνδυνος μόλυνσης του υπεδάφους και του περιβάλλοντος γενικότερα, πράγμα που επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα επώνυμων επιστημονικών μελετών, και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση η ΠΦΠΟ απευθυνόμενη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον Αντεισαγγελέα Α.Π. Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ιδιαίτερα μας απασχόλησε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων με τους οποίους καθώς και με άλλους φορείς της περιοχής θα επιδιώξουμε συναντήσεις και συζητήσεις ως έχοντες βαρύνοντα λόγο για τις εξελίξεις αυτές στην περιοχή τους .

Διατρανώσαμε για μια ακόμη φορά τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να μπει ένα τέλος στον βασανισμό και τη θανάτωση εκατομμυρίων εκτρεφόμενων ζώων στην χώρα μας, ακολουθώντας τόσες και τόσες χώρες που έχουν σταματήσει αυτή την απάνθρωπη δραστηριότητα, που ούτως ή άλλως στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε μια συνεχή φθίνουσα πορεία, την οποία όλοι βλέπουν αλλά για διάφορους λόγους δεν θέλουν να το δεχτούν.

Τονίστηκε δε το οξύμωρο του ότι ενώ οι Έλληνες πολίτες με κάθε τρόπο όπως και με δημοψήφισμα που έχει παραδοθεί στον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας δείχνουν έντονα την αντίθεσή τους με συντριπτική πλειοψηφία στην ύπαρξη αυτής της δραστηριότητας και τις επιδοτήσεις του κράτους σ’ αυτό τον κλάδο, εν τούτοις κατά περίεργο λόγο οι επιδοτήσεις συνεχίζονται προκλητικά.

Συμφωνήσαμε, ότι η ενότητα των δυνάμεων, των φορέων, των ομάδων, των ακτιβιστών που μάχονται κατά της βιομηχανίας γούνας, είναι απαραίτητο και καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία των στόχων μας, και ότι θα επιδιώξουμε την περαιτέρω διεύρυνσή μας σε επικοινωνία με άλλους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φορείς για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων δε, αποφασίσαμε να ζητήσουμε άμεση διαδικτυακή ή δια ζώσης συνάντηση με ολιγομελές σχήμα με τους αρμόδιους υπουργούς και κατ’ αρχήν με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ .

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και συμμετείχαν οι ακόλουθες ομάδες και σωματεία:

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Ομάδα Vegan22 Greece

Ομάδα Dreamdancers 

Ομάδα εκπαιδευτικών για τα δικαιώματα των ζώων

Ακτιβιστές πολίτες επιστήμονες και καλλιτέχνες

Ομάδα Ελλήνων σχεδιαστών κατά της γούνας

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top