Τέταρτο

Συνήγοροι Υπεράσπισης Πόλας Ρούπα: Η πολιτική ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελεί τιμωριτικό λόγο άρνησης άδειας


Ανακοίνωση των Συνηγόρων Υπεράσπισης της Πόλας Ρούπα για την άρνηση παροχής αδείας από τις φυλακές Ελεώνα:

Περιήλθε σε γνώση μας το σκεπτικό των από 17/02/2022 και από 19/05/2022 αποφάσεων του Τριμελούς Συμβουλίου Φυλακών Ελεώνα, με τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημα της εντολέως μας Πόλας Ρούπα για λήψη άδειας, με την πρωτοφανή αιτιολογία ότι δεν θα κάνει καλή χρήση της άδειάς της και ότι είναι ύποπτη για την τέλεση νέων αδικημάτων, διότι «από επιστολές και συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα, πάντως σε χρόνο μετά την κράτησή της, στο διαδίκτυο και ΜΜΕ καταδεικνύεται ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορές και πρακτικές και έχει ταυτιστεί με τον αναρχικό χώρο, που αναπτύσσει δράση εκτός νομιμότητας, με έντονα στοιχεία βίας, όχι απλά συγκυριακά και στενά συνυφασμένα με τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, αλλά ως στάση ζωής και στοιχείο της προσωπικότητάς της» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «ενώ μόλις στις 15-04-2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Κράτος εναντίον Κομμούνας» στο οποίο grosso modo πρεσβεύει ότι το κράτος επιτέθηκε με βία στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και υπέταξε με τη βία τις κοινωνικές οντότητες».

Η αιτιολογία των ανωτέρω αποφάσεων προσκρούει βάναυσα, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, του Συντάγματος της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Οι πεποιθήσεις, οι γνώμες, οι σκέψεις, η πολιτική ταυτότητα εκάστοτε κρατουμένου και η αποτύπωση τους σε βιβλίο, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν τιμωρητικό λόγο. Ζητούμε να διορθωθεί το ανωτέρω σφάλμα, προκειμένου η Πόλα Ρούπα να λάβει την άδειά της, ως από το νόμο δικαιούται, σε αντίθετη δε περίπτωση, θα πρόκειται περί αναβίωσης άλλων εποχών, που θεωρούμε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Οι συνήγοροι Υπεράσπισης: Άννα Γεωργιάδου, Μαρία-Ιωάννα Κίκιρη Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα Ελένη Χριστοδουλίδου, Ευάγγελος Χ. Αθανασόπουλος


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10244 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top