tetartopress

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου & Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα: Κάλεσμα αγώνα για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου


Στη διαδήλωση το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ και στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα καλεί ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στη Καύση Σκουπιδιών και η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή τους:

«Από τα Άγραφα μέχρι τις Σκουριές και από την Ήπειρο μέχρι τις Σταγιάτες και το Βόλο χτυπάει η καρδιά των αγώνων για τη γη και την ελευθερία. Αγώνες που ενοποιούνται στην πάλη ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια ανάσχεσης στρατηγικών επιδιώξεων για την αστική τάξη και μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα. Το επόμενο διάστημα οι αγώνες αυτοί θα εισέλθουν σε μία νέα απαιτητικότερη φάση κλιμάκωσης. Η ανάγκη του κεφαλαίου για μια φυγή προς τα μπρος, για την εισχώρηση σε νέα πεδία κερδοφορίας, θα κάνει την καταστροφική μηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο επιθετική και πιο επικίνδυνη για τα κοινωνικά δικαιώματα. Τα γεγονότα του καλοκαιριού στο Βόλο με τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών που χτυπήθηκαν άγρια από τους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής, το μπαράζ διώξεων αγωνιστών από τα Άγραφα μέχρι τις Σταγιάτες και ο ενεργειακός παροξυσμός των δυνάμεων του κεφαλαίου που φτάνει μέχρι τον εκβιασμό πολεμικών γεγονότων, καταδεικνύει πως ο πόλεμος πολυεθνικών – κοινωνιών θα μεταβληθεί σε μια μάχη ζωής και θανάτου. Ως εκ τούτου τα ίδια τα κινήματα πρέπει να μετεξελιχθούν από βραχίονες πολιτικής και κοινωνικής καταδίκης των καταστροφικών σχεδιασμών, σε ένα ενιαίο μαχητικό ρεύμα υπονόμευσης και ανατροπής των κατευθύνσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να διεκδικήσουν όρους νίκης απέναντί στα τέρατα του κεφαλαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η βαθιά οικονομική κρίση του καπιταλισμού όχι απλά δεν έχει ξεπεραστεί όπως προσπάθησαν με φαιδρό τρόπο να μας πείσουν όλο το προηγούμενο διάστημα οι θιασώτες των μνημονίων και οι υμνητές της ανάπτυξης, αλλά συνδυαζόμενη με την εξάπλωση του κορονοϊού βαθαίνει. Στο έδαφος αυτό η κοινωνική πλειοψηφία απειλείται από ένα νέο μπαράζ λεηλασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, ως συνέχεια της υπερδεκαετούς επίθεσης του κεφαλαίου. Σημαντική πλευρά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος απόλυτης «επενδυτικής» και επιχειρηματικής ασυδοσίας και καταστροφικών σχεδιασμών στους ελεύθερους φυσικούς χώρους, που αντικειμενικά υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, απειλεί την υγεία και την ελευθερία των κοινωνιών και οξύνει τα ήδη μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στο έδαφος αυτό αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται, σε κάθε γωνιά της χώρας, λαϊκές αντιστάσεις και κινήματα που διεκδικούν το δημόσιο φυσικό χώρο, τα ελεύθερα κοινωνικά αγαθά, τον καθαρό αέρα. Από τα Άγραφα μέχρι τις Σκουριές και από την Ήπειρο μέχρι τις Σταγιάτες και το Βόλο χτυπάει η καρδιά των αγώνων για τη γη και την ελευθερία. Αγώνες που ενοποιούνται στην πάλη ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια ανάσχεσης στρατηγικών επιδιώξεων για την αστική τάξη και μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα.

Το επόμενο διάστημα οι αγώνες αυτοί θα εισέλθουν σε μία νέα απαιτητικότερη φάση κλιμάκωσης. Η ανάγκη του κεφαλαίου για μια φυγή προς τα μπρος, για την εισχώρηση σε νέα πεδία κερδοφορίας, θα κάνει την καταστροφική μηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο επιθετική και πιο επικίνδυνη για τα κοινωνικά δικαιώματα. Τα γεγονότα του καλοκαιριού στο Βόλο με τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών που χτυπήθηκαν άγρια από τους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής, το μπαράζ διώξεων αγωνιστών από τα Άγραφα μέχρι τις Σταγιάτες και ο ενεργειακός παροξυσμός των δυνάμεων του κεφαλαίου που φτάνει μέχρι τον εκβιασμό πολεμικών γεγονότων, καταδεικνύει πως ο πόλεμος πολυεθνικών – κοινωνιών θα μεταβληθεί σε μια μάχη ζωής και θανάτου. Ως εκ τούτου τα ίδια τα κινήματα πρέπει να μετεξελιχθούν από βραχίονες πολιτικής και κοινωνικής καταδίκης των καταστροφικών σχεδιασμών, σε ένα ενιαίο μαχητικό ρεύμα υπονόμευσης και ανατροπής των κατευθύνσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να διεκδικήσουν όρους νίκης απέναντί στα τέρατα του κεφαλαίου.

Σε αυτή τη μάχη πρέπει να πορευτούμε με το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Με τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες που δεν επιλέγουν προνομιακά και ειδικά πεδία αναμέτρησης με την αστική πολιτική, αλλά παλεύουν να αλλάξουν συνολικά το ρου της ιστορίας, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι αγώνες για το περιβάλλον και τη ζωή μας έχουν ταξικό πρόσημο. Όσοι εντός αυτών υιοθέτησαν ή υιοθετούν πολιτικές «όλοι μαζί» είτε έθρεψαν καταστροφικές θεσμικές αυταπάτες, είτε μετέτρεψαν τα κινήματα σε μορφές απλής διαμαρτυρίας. Αντιθέτως η ανάδειξη του ταξικού χαρακτήρα των μαχών, κλιμάκωσε την αντιπαράθεση και έφερε πολλές φορές σε αδιέξοδο τους σχεδιασμούς της αστικής πολιτικής.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιολογούμε τη διαδήλωση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ ως σημαντικό κόμβο για την ενοποίηση των κινηματικών αντιστάσεων και την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα τερατουργήματα κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου. Η συμμετοχή χρόνια τώρα των συναγωνιστών από τις Σκουριές στις ανεξάρτητες ταξικές συγκεντρώσεις στην Καμάρα, αλλά και τα βήματα που έγιναν από τη συμμετοχή συλλογικοτήτων από όλη τη χώρα σε πολλές μάχες στην Καρδίτσα, το Βόλο και αλλού δείχνουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός ανατρεπτικού μετώπου αγώνα.

Στη βάση αυτή καλούμε όλες τις μαχόμενες συλλογικότητες των τοπικών κινημάτων να συμμετέχουν στη διαδήλωση στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα.

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13937 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top