tetartopress

Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης: Η ΚΥΑ δεν απαντά σε κανένα από τα αιτήματά μας


Απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης και από το  Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης από την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου. Κάλεσμα σε διαδήλωση την Πέμπτη 23/2 στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου και σε ανοιχτή συνέλευση την Τρίτη 21/2 και ώρα 17:00 στην κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Η ΚΥΑ δεν απαντά σε κανένα από τα αιτήματά μας

Κάλεσμα σε διαδήλωση την Πέμπτη στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

 

Βρισκόμαστε ήδη δύο ολόκληρους μήνες σε κινητοποιήσεις. Αυτό που μπορούμε πια να ονομάσουμε καλλιτεχνικό κίνημα ολοένα και κλιμακώνεται. Οι κεντρικές σκηνές της χώρας τελούν υπό κατάληψη από σπουδαστές και καλλιτέχνες, οι διαδηλώσεις συσπειρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο, επιβεβαιώνοντας το σύνθημά μας πως η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας. Οι καθηγητές των δραματικών σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ.. Πάτρας, σε κίνηση αλληλεγγύης στον αγώνα μας παραιτήθηκαν, και την ίδια στιγμή που το “ακαδημαϊκό” μας έτος είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιο, τα κυβερνητικά ΜΜΕ λασπολογούν εις βάρος ημών και των καθηγητών μας.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν βρισκόμαστε υπό καμία σύγχυση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο το περιεχόμενο – συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας – του ΠΔ85, όσο και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Ήδη βλέπουμε να δημιουργούνται τμήματα παραστατικών τεχνών σε ιδιωτικά κολέγια τα οποία με την υπάρχουσα νομοθεσία θα χορηγούν πτυχία επιπέδου ΠΕ. Αντιλαμβανόμαστε πως το διάταγμα αυτό αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που η κυβέρνηση έχει ως στόχο εδώ και δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4777 (Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη), που αποτελεί ανοιχτή επίθεση στην δημόσια εκπαίδευση. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης εν γένει έχει άλλωστε ανοίξει χρόνια τώρα.

Αυτό που φέρνει τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό σε σύγχυση – εν αντιθέσει με εμάς – είναι το γεγονός πως ο αγώνας μας είναι ακηδεμόνευτος. Δεν υποκινείται από κανέναν κομματικό φορέα, ασχέτως που πολλοί θα ήθελαν, ούτε θέλει να αποτελέσει κομμάτι κάποιας στείρας αντιπολίτευσης. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε και παραμένει οργανωμένος στη βάση του και αυτός είναι ο λόγος που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.

Την Τετάρτη 15/2 ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του χώρου του θεάτρου (Καλλιτεχνικούς διευθυντές, διευθύνσεις σχολών, σωματεία, καθώς και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών της δραματικής σχολής του Εθνικού) επιδιώκοντας να καταπραΰνει το κλίμα έντασης και να εγείρει μια μέση λύση σε ένα πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση έφερε. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής δεν μας εξέπληξε.

Πρόκειται για μία Κοινή Υπουργική Απόφαση που δεν εκπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τα αιτήματά μας, αλλά αφορά μόνο μια οικονομική ρύθμιση στο δημόσιο τομέα. Ιδρύει μία αόριστη νέα βαθμίδα ΚΕ η οποία δεν αποτελεί καμία ακαδημαϊκή διαβάθμιση, αφήνοντάς μας ξανά στο επίπεδο αποφοίτων Λυκείου, άρα ανειδίκευτων. Το αποκορύφωμα της συνάντησης ήταν η δήλωση του κ. Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο διασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Εν κατακλείδι, ο ρόλος αυτής της ΚΥΑ είναι να αποπροσανατολίσει και να κάμψει τον αγώνα μας ο οποίος ολοένα και κλιμακώνεται.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, σπουδαστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες στον χώρο των τεχνών. Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφέρουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τις αποφάσεις του ΣΕΗ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διακήρυξε. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της απόφασης μιας απεργίας διαρκείας, παρόλα αυτά θεωρούμε πως η αυτή η επιλογή θα αποτελούσε το ισχυρότερο μέσο πίεσης στο σημείο αυτό που βρίσκεται το καλλιτεχνικό κίνημα.

Καλούμε σε διαδήλωση την Πέμπτη 23/2 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Ζητάμε να πλαισιώσουν το κάλεσμά μας όλοι οι φορείς, οργανώσεις, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οποιοσδήποτε βάλλεται από τις κρατικές προσταγές.

 

Απαιτούμε:

 

–  Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.

–  Πάγιο αίτημά μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον Δημόσιο χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.

–  Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.

–  Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ενάντια στην υποβάθμιση του Πολιτισμού – Ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών μας
Το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης από την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...
"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" του Φαμ Τιέν Αν - Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

“Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες” του Φαμ Τιέν Αν – Εμβυθιστικό, πνευματικό, μαγικό ταξίδι

"Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες" ("Bên trong vo kén vàng" / "Inside the yellow cocoon shell"). Σκηνοθεσία: Φαμ Τιέν ...
Θανάσης Πεθεριώτης

«Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» στο Θέατρο 2510

Η παράσταση  «Ο Άγνωστος Πρίγκιπας: Παύλος Σιδηρόπουλος» του Ανδρέα Ζαφείρη, επιστρέφει για 2η χρόνια στο Θέατρο 2510. Φέτος δίπλα στον ...
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13729 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top