tetartopress

Τα Όρνια φωλιάζουν ξανά στην Πάρνηθα μετά από δεκαετίες

Όρνια

Όρνια


Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η παρακολούθηση των πληθυσμών του Όρνιου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Life IP 4 Natura και της εφαρμογής του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες, καθώς δύο από τα Όρνια που διαχείμασαν φέτος στην Πάρνηθα ζευγάρωσαν και φώλιασαν εκεί. Πρόκειται, φυσικά, για ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη αναπαραγωγή του είδους στην περιοχή τουλάχιστον από τη δεκαετία του ‘70.

Στη σημαντική αυτή ανακάλυψη συνέβαλε καταλυτικά το γεγονός πως το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού φέρει δορυφορικό πομπό, καθώς πρόκειται για Όρνιο που απελευθερώθηκε το 2021 στο όρος Αράκυνθος από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ ), σε συνεργασία με πολλούς ακόμη δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η σημασία του φωλιάσματος του Όρνιου, είδους απειλούμενου με εξαφάνιση, στην περιοχή είναι πολύπλευρη, καθώς:

 

  Οποιαδήποτε εποίκηση νέας θέσης από το είδος αυξάνει το εύρος κατανομής του στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία σήμερα είναι περιορισμένη σε λίγες μόνο περιοχές. Το χαρακτηριστικό, επίσης, των Όρνιων να δημιουργούν αποικίες, δίνει ελπίδες πως και άλλα άτομα του είδους πιθανώς να τα ακολουθήσουν στο μέλλον, εφόσον ο βιότοπος της Πάρνηθας αποδειχθεί φιλόξενος γι’ αυτά.

Αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που εμφανίζει το φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας, παρά τις διαχρονικές και έντονες πιέσεις που δέχεται, καθώς το Όρνιο αποτελεί είδος με αυξημένες και ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις που φαίνεται πως η Πάρνηθα έχει ενδεχομένως τις δυνατότητες να καλύψει.

Αν και το φώλιασμα των προστατευόμενων γυπών στην Πάρνηθα αποτελεί αυτοτελώς ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό γεγονός, η εδραίωση μιας αποικίας του είδους σε μια περιοχή αποτελεί μακρά διαδικασία. Στην ουσία, πρέπει πρώτα τα ίδια τα πουλιά να «αποφασίσουν» σε βάθος χρόνου αν θα έχουν πιο σταθερή παρουσία στην Πάρνηθα και στη συνέχεια να πλαισιωθεί αυτή η φυσική διαδικασία με δράσεις διατήρησης (όπως π.χ. η κατασκευή χώρου ενισχυτικής παροχής τροφής) που θα υποστηρίζουν την ευνοϊκή κατάσταση του πληθυσμού.

Από την Ορνιθολογική τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τα πουλιά να παραμείνουν ανενόχλητα καθ’ όλη την περίοδο αναπαραγωγής (που στο Όρνιο κρατάει πολλούς μήνες), π.χ. από φωτογράφους, πτήσεις drones και άλλες πιθανά οχλούσες δραστηριότητες, όπως άλλωστε ορίζει ξεκάθαρα και η σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αφορά τη θέση φωλιάσματος. Η αναπαραγωγή είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία στη φύση και η επανεποίκηση της Πάρνηθας από το Όρνιο μετά από τόσες δεκαετίες είναι ακόμη πιο δύσκολη, επομένως θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διασφάλιση της επιτυχίας της.

Η Ορνιθολογική  παρακολουθεί στενά τον μικρό αυτό πληθυσμό των Όρνιων, έτσι ώστε, εφόσον απαιτηθεί και πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια που θα διασφαλίσει την ομαλή διαβίωσή τους στην περιοχή. 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top