tetartopress

Θα παραχωρήσουν αμμοθίνες σε ιδιώτες; Νέα προσπάθεια καταπάτησης δημόσιας έκτασης στη Στροφυλιά


Σύμφωνα με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) μια παλιά υπόθεση ιδιοποίησης δημόσιας αμμοθινικής έκτασης στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, επανέρχεται μετά από αίτημα ιδιώτη της περιοχής για επαναχάραξη του Αιγιαλού.

Το αίτημα υποβλήθηκε από ιδιοκτήτη έκτασης που βρίσκεται στη θέση «Καλόγρια», βόρεια του ξενοδοχείου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά να ακυρωθούν προηγούμενες αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, (μεταξύ των οποίων και η καθ’ ύλην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας), που έκαναν την οριοθέτηση του αιγιαλού, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τις αμμοθίνες, και να μετατοπιστούν τα όρια σε απόσταση 5 μέτρων απ’ τη θάλασσα.

Όπως τονίζει η ΟΙΚΙΠΑ: «Με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω ιδιώτης θα γίνει κύριος (πέραν της υφιστάμενης ιδιοκτησίας του) αμμοθινικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, την οποία φυσικά θα θελήσει να «αξιοποιήσει» καταλλήλως, μετά και τον πρόσφατα ψηφισθέντα «περιβαλλοντικό» νόμο. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια το γεγονός και η συγκυρία, μιας και υπήρξαν και στο παρελθόν ανεπιτυχείς προσπάθειες για ιδιοποίηση της εν λόγω έκτασης.».

Αυτή τη φορά ο ιδιώτης επανέρχεται προσκομίζοντας έκθεση του -παντελώς αναρμόδιου για παρόμοια περίπτωση- Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, (ΙΓΜΕ) η οποία «υποδεικνύει» την αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού και τη μετατόπισή της προς τη θάλασσα.  Επί αυτής της μελέτης θα αποφανθεί 5μελής επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες (Κτηματική Υπηρεσία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Πολεοδομία Δ. Αχαΐας, Λιμεναρχείο) μετά από αυτοψία στο χώρο που θα γίνει την Τετάρτη 17-6-2020.


Η εν λόγω έκταση βρίσκεται:

Στην Β1’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 12365 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 159/Δ’/2009).

Περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ) και ειδικότερα: 1. Στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά με κωδικό GR23200011 – «Υγρότοποι Καλόγριας – Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς» και 2. Στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης για οικότοπους/χλωρίδα/πανίδα με κωδικό GR23200001 – «Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος».

Επίσης στη συγκεκριμένη έκταση απαντώνται οι Τύποι Οικοτόπων: Ο Τ.Ο. 2250* Θίνες των παραλίων με Juniperus spp  (οικότοπος  προτεραιότητας) και ο Τ.Ο. 119Α: Μαλακά υποστρώματα χωρίς βλάστηση.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ επισημαίνει πως: «Οι μετέχοντες στην επιτροπή γνωρίζουν σαφώς τόσο το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής, όσο και τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού. Δηλαδή την εκχώρηση Δημόσιας Αμμοθινικής Έκτασης σε ιδιώτη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση των υπηρεσιακών παραγόντων της επιτροπής οι οποίοι εκ της θέσεως τους έχουν ταχθεί στην προστασία του πολύτιμου και μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η ΟΙΚΙΠΑ  θα προασπίσει για μια ακόμη φορά (αν χρειαστεί) την ακεραιότητα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ από κάθε νέα επιβουλή». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13045 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top