tetartopress

Θαλάσσιο σκι στη λίμνη της Καστοριάς και πιθανοί κίνδυνοι από την δραστηριότητα αυτή


Ανοιχτή Επιστολή έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) για το Θαλάσσιο σκι στη λίμνη της Καστοριάς και τους πιθανούς κινδύνους από αυτήν τη δραστηριότητα:

 

Θαλάσσιο σκι στην λίμνη της Καστοριάς και πιθανοί κίνδυνοι από την δραστηριότητα αυτή

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Καστοριάς δημοσιεύματα σχετικά με τις δραστηριότητες  του Ομίλου Θαλάσσιου Σκι και για τις ποικίλες συνέπειές τους  τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον  υδροβιότοπο της πανέμορφης λίμνης.

Ενημερωθήκαμε επίσης μέσω του τύπου και για την απάντηση του Ομίλου στα δημοσιεύματα αυτά καθώς και στις αιτιάσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων της πόλης.

Το θαλάσσιο σκι είναι ένα υπέροχο σπορ υπό την προϋπόθεση όμως, ότι δεν είναι επικίνδυνο για  άλλα έμβια, ανθρώπινα ή μη και δεν προκαλεί ζημιά στην θαλάσσια φύση.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου λαμβάνουν χώρα πλησίον της μοναδικής πλαζ στη λίμνη της Καστοριάς η οποία θεωρούμε, ότι κατά κύριο λόγο θα πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους που θέλουν να κολυμπήσουν σ αυτήν χωρίς να ανησυχούν για την σωματική τους ακεραιότητα , -δυστυχώς διαβάζουμε συχνά στον τύπο για τέτοια δυστυχήματα με ταχύπλοα – χωρίς να απειλείται η εξαιρετικού κάλλους ορνιθοπανίδα της λίμνης  και να μην μολύνεται η λίμνη από την αναμόχλευση του ιζήματος που έχει επικαθίσει στον πυθμένα της λίμνης λόγω των ισχυρών κινητήρων των σκαφών που χρησιμοποιούνται για το σκι .

Στην αναζήτησή μας σχετικά με το πρόβλημα, μάθαμε ότι υφίστανται σχέδια ζωνοποίησης των προστατευόμενων περιοχών και ότι πρόκειται με προεδρικό διάταγμα να γίνουν επίσημα σαφείς αυτές οι ζώνες κατά περιοχή. Θεωρούμε απαραίτητο εφόσον υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για τις οριζόμενες ζώνες σε μια περιοχή, αυτά τα σχέδια να βγουν σε διαβούλευση πριν οριστικοποιηθούν.

Η απάντηση που μας εδόθη , ότι η λίμνη είναι χωρισμένη με σημαδούρες σε ζώνες θεωρούμε ότι ενώ τυπικά απαντάει στο πρόβλημα  όμως αφενός μεν ελάχιστοι το γνωρίζουν  αφετέρου δε η έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές επιτρέπει την παραβίαση των τιθεμένων κανόνων .

Σεβόμενοι όλες τις πλευρές θεωρούμε , ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει με την προσήκουσα επιμέλεια να εξετάσουν και πάλι το ζήτημα πριν συμβεί κάποια ανεπανόρθωτη ίσως ζημιά ή βλάβη.

Υπάρχουν αρκετά σημεία στην λίμνη σε μερικά εκ των οποίων  εκτελούνται ήδη άλλες θαλάσσιες δραστηρίοτητες  και όπου θα μπορούσε ο λάτρης του σπορ του θαλάσσιου σκι να το απολαύσει εξ ίσου καλά αλλά και οι κάτοικοι της Καστοριάς να μπορούν να απολαύσουν χωρίς ανησυχία για την ζωή τους και των παιδιών τους   το κολύμπι αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον και ο, τι ζει μέσα σε αυτό να μην ενοχλείται και  κινδυνεύει .

Προτείνουμε οι αρμόδιες Αρχές, τις οποίες ως Ομοσπονδία έχουμε ενημερώσει, μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή γνωμών να βρουν την χρυσή τομή .

Τέλος θεωρούμε χρήσιμο οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψη τους – δείτε εδώ – ότι η Ε.Ε. αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τους φυσικούς οικότοπους και τα είδη.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top