tetartopress

Θεατρικά & Εικαστικά Εργαστήρια στο θέατρο Όροφως στην Πάτρα


Το θέατρο Όροφως ανακοινώνει μια σειρά θεατρικών και εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, που θα πραγματοποιηθούν στη φιλόξενη σκηνή του.

Θεατρικά εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους

Η θεατρική αγωγή στη ζωή και στην εκπαίδευση παιδιών και εφήβων αποτελεί ένα φωτεινό δρόμο προσέγγισης του εαυτού τους και του κόσμου που τους περιβάλλει. Με αβίαστο και δημιουργικό τρόπο τα παιδιά εξερευνούν το συναίσθημά τους, ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα, ανακαλύπτουν τη χαρά του να συνυπάρχεις και να συνεργάζεσαι για να επικοινωνήσεις μέσω της τέχνης ιστορίες ανθρώπινες.

Στο θέατρο Όροφως θα φιλοξενηθεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους με εξειδικευμένους εμψυχωτές που θα τους καθοδηγήσουν στην ατομική έκφραση και τη συλλογική δημιουργία με θεατρικά εργαλεία. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής θα παρουσιαστεί στη σκηνή του θεάτρου.

Πληροφορίες

– για παιδιά 4-8 ετών, κάθε Σάββατο 10:00 π.μ. – 11:15 π.μ.
– για παιδιά 9-12 ετών, κάθε Σάββατο 11:30 π.μ. – 12:45 μ.μ.

Εμψυχώτρια: Αναστασία Τσιλικιώτη, ηθοποιός. Η  Αναστασία Τσιλικιώτη είναι ηθοποιός, απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Αθηναϊκή Σκηνή» Κάλβου Καλαμπόκη, με σπουδές μουσικής, χορού και ψυχολογίας.

– για εφήβους, κάθε Σάββατο 1:00 μ.μ. – 2:15 μ.μ.

Εμψυχώτρια: Παρασκευή Λαμπροπούλου, Θεατρολόγος, Msc. Η Παρασκευή Λαμπροπούλου είναι θεατρολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή, με επιμόρφωση στη μουσικοκινητική αγωγή και στα μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια.

Έναρξη : 15 Οκτωβρίου 2022
Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής: 6939 835 990

Θεατρικά εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς και Φοιτητές/τριες παιδαγωγικών σχολών

Τα εργαστήρια στηρίζονται στην αρχή που θεωρεί πως το θέατρο αποτελεί αξιόλογο εργαλείο σκέψης, δράσης και πραγματοποίησης αλλαγών τόσο σε προσωπικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αξιοποιούνται, η μεθοδολογία και οι τεχνικές του θεάτρου της επινόησης, του θεάτρου – ντοκουμέντο και του εκπαιδευτικού δράματος και δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν και να επαναπροσδιορίσουν στάσεις, συμπεριφορές και δεξιότητες κριτικού στοχασμού, βιωματικής έκφρασης και ενσυναίσθησης, καλύπτοντας τις ατομικές, τις κοινωνικές και τις πολιτικές τους ανάγκες.

Θεωρητικό υπόβαθρο των εργαστηρίων, αποτελούν οι ιδέες και οι αρχές που αναδεικνύονται μέσα από τις παιδαγωγικές θεωρίες του Freire, η κοινωνική αισθητική του Brecht και οι γνωστές θεατρικές ασκήσεις και μοντέλα του Boal. Η μεγάλη ποικιλία, ο συνδυασμός και οι εναλλαγές των θεατρικών τεχνικών που προσφέρονται ως εκπαιδευτικά εργαλεία, θα δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν ποικίλα ερεθίσματα σε συνδυασμό με προσωπικά βιώματα και μαρτυρίες.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τον εκπαιδευτικό ρόλο του βιώματος, των τεχνικών, των ρόλων, των θεατρικών ασκήσεων και των παιχνιδιών, στην ευαισθητοποίηση μαθητών και δασκάλων, τόσο σε επίπεδο μάθησης και εκπαίδευσης, όσο και σε επίπεδο στάσεων, συμπεριφορών και τρόπων μάθησης και ζωής.

Θα κληθούν, τέλος, να στοχαστούν κριτικά το νόημα της διδακτικής πράξης και τη σημασία της μάθησης. Μέσα από βιωματικές μεθόδους, όπως το θέατρο – ντοκουμέντο και τη θεατρική επεξεργασία πηγών, θα εξερευνήσουν κοινωνικά θέματα που κεντρίζουν το προσωπικό τους ενδιαφέρον. Θα διαπραγματευτούν κριτικά τόσο τις ποικίλες πηγές όσο και τα πραγματικά γεγονότα και θα επαναπροσδιορίσουν, τελικά, τη θέση και τη στάση τους απέναντι στην σύγχρονη εικόνα της κοινωνικής τους πραγματικότητας.

Εμψυχωτής: Πάνος Βασιλόπουλος, εκπαιδευτικός, MSc στη Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. O Πάνος Βασιλόπουλος γεννήθηκε και ζει μόνιμα στην Ακράτα Αχαΐας. Από τα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, ως δάσκαλος (ΠΕ 70), πειραματιζόταν με μανία με τα κείμενα και τα γνωστικά αντικείμενα, δίνοντάς τους χαρακτήρα θεατρικό. Όταν η μανία έγινε τελικά εμμονή, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πελοποννήσου (Ναύπλιο) με τίτλο: «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Χαλαρώνει, πάντως, όταν εμψυχώνει, εδώ και χρόνια, βιωματικά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, κυρίως εκπαιδευτικούς και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο, συμμετέχοντας ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Πληροφορίες

Κάθε Τετάρτη, 6:00 μ.μ. -8:00 μ.μ.
Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2022
Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής: 6939 835 990

Θεατρικά Εργαστήρια για Ενήλικες – Ερασιτέχνες και Επαγγελματίες Ηθοποιούς

Εργαστήριο Υποκριτικής με την Παρθενόπη Μπουζούρη. Από την ανάγνωση στη σκηνική πράξη, με υλικό τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ. Πώς από το κείμενο οδηγούμαστε στην υποκριτική; Πώς η αναπνοή μας γίνεται εργαλείο σκηνικής πράξης; Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του έργου των συμμετεχόντων στη σκηνή του θεάτρου.

Η Παρθενόπη Μπουζούρη, είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στη Σχολή Βεάκη. Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Δωματίου. Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό.

Πληροφορίες

Α’ κύκλος μαθημάτων, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022

Κάθε Τρίτη, 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

Έναρξη: 18 Οκτωβρίου 2022
Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής: 6939 835 990

Εικαστικά Εργαστήρια

“…Πέραν της εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες της Τέχνης και τη χαρά της μάθησης τους, εστιάζω στην εικαστική δημιουργία γιατί η εικόνα απευθύνεται στον αυθεντικό εαυτό. Τα εικαστικά υλικά αλλά και η Τέχνη γενικότερα απευθύνεται στο ασυνείδητο γιατί είναι το δεύτερο μέσω που μπορεί άμεσα να ταξιδέψει στο ασυνείδητο μετά τα όνειρα. Μέσω της ενεργητικής συμβολικής έκφρασης αποτελεί θεραπευτική προσέγγιση. Επιπλέον η εικαστική δημιουργία, η τέχνη γενικότερα, σπάει την απομόνωση και βοηθάει τον άνθρωπο να επικοινωνήσει, να δώσει νόημα, περιεχόμενο στα συναισθήματα του και φροντίζει για την ενότητα της προσωπικότητας του.

Ένας υγιής ευτυχισμένος ενήλικας είναι ένα συνονθύλευμα γεγονότων που πυρήνα έχουν τα παιδικά χρόνια. Οπότε με τις δικές μου γνώσεις και αγάπη θέλω να συμβάλω κ εγώ μέσω της Τέχνης, στις όμορφες αναμνήσεις των παιδιών. …Συν ένα λοιπόν στη χαρά των μελλοντικών ενηλίκων.”

Η Σκεύη Γιαπάνη είναι εικαστικός, απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στην ειδική καλλιτεχνική αγωγή σε εκπαιδευτικές δομές και χώρους πολιτιστικής αναφοράς.

Πληροφορίες

Τα Εικαστικά Εργαστήρια ξεκινούν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και απευθύνονται σε:

– παιδιά 4-8 ετών,
– παιδιά 9-12 ετών,
– εφήβους 13-17 ετών &
– ενήλικες

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής: Θέατρο Όροφως, Όθωνος-Αμαλίας 112, Πάτρα, τηλ: 6939 835 990

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση συναδέλφου μας

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση συναδέλφου μας

Ανακοίνωση - Καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας για απόλυση συναδέλφου τους: Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών ...
Πάτρα: Πανελλήνια Διαμαρτυρία Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

Πάτρα: Πανελλήνια Διαμαρτυρία Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 12:30, η μαθητική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Πάτρας κατεβαίνει σε μουσική πορεία (αφετηρία και λήξη  Πλατεία ...
Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων

Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων: Εξατομικευμένα προγράμματα άθλησης για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα

Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων στην Πλαζ της  Αγυιάς ξεκινά την υλοποίηση εξειδικευμένων ατομικών προγραμμάτων άθλησης για πολίτες ...
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Πάτρα: Σύσκεψη για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/11/2022 στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, κτήριο Ι. Καραμανδάνη (Μπάρρυ), πλατιά σύσκεψη για τη λειτουργία του θεάτρου ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11766 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top