Τέταρτο
249 Προβολές

Θεατρική μυσταγωγία


Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν η ομάδα «Κύκλος Θεατρικής Έρευνας» είχε ανάμεσα στα μέλη της κάποιο γνωστό όνομα του θεάτρου ή της μουσικής, ή αν είχε υιοθετηθεί από κάποιο μεγάλο καλλιτεχνικό οργανισμό, τώρα θα μιλούσαμε για την αποκάλυψη της χρονιάς και οι παραστάσεις της θα ήταν από την πρώτη μέσα sold out.Όμως ευτυχώς τα παιδιά που ανεβάζουν τα «Καταλόγια…» (Σχεδίασμα IV) βασισμένα στην ιδέα και τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Οικονομίδη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στον πολύ κόσμο κι έτσι ο θεατής επικεντρώνονται στην ουσία της δουλειάς τους. Για να ανακαλύψει ένα θησαυρό!

Τι ακριβώς κάνουν στα «Καταλόγια»; Παίρνουν πέντε ιστορίες γνωστές από την ελληνική παράδοση (όλες τους με πολύ θανατικό) και τις αποδίδουν με ισάριθμες θεατρικές τεχνικές.

Ξεκινούν τραγουδώντας με τη μορφή ηπειρώτικου πολυφωνικού μια ιστορία από το Πάπιγκο, με δύο ξαδέλφια, το Γιάννη και το Μαρουδιώ που πέθαναν για έναν απαγορευμένο έρωτα. Μία ώρα και κάτι αργότερα, μας αποχαιρετούν διηγούμενοι με θέατρο κούκλας την ιστορία μιας σφακιανής μάνας που σκότωσε το παιδί της, γιατί την έπιασε με τον εραστή της.

Ενδιάμεσα έχουμε ταξιδέψει μαζί τους στην Άρτα για την ιστορία του Γιοφυριού της, έχουμε ξαναπεράσει από την Κρήτη για το μύθο της κακιάς πεθεράς από τ’ Ανώγεια που δηλητηριάζει τη νύφη της στο τραπέζι του γάμου κι έχουμε ακούσει σε μια πολύ ιδιαίτερη ανάγνωση το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού με τον Κωνσταντή να φέρνει πίσω στη μάνα του, την αδελφή του που έχει φύγει για τα ξένα.

Χωρίς να τους λείπει το χιούμορ και πάντα με συνοδεία μουσικής επί σκηνής (με το μαντολίνο και την κιθάρα του Θ. Οικονομίδη και της Μελίσας Κωτσάκη οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και οι αφηγητές), οι δύο που προαναφέραμε και τα άλλα μέλη της ομάδας -Ειρήνη Αναγνώστου, Ελένη Βρυώνη, Δήμητρα Λούπη, Ιωάννα Μιχαλά- δείχνουν εξίσου ικανοί και στο σωματικό θέατρο και στο θέατρο μάσκας.

Μα πάνω απ’ όλα δείχνουν ικανοί για κάτι δύσκολο: Να κάνουν το θεατή να γελάσει, να συγκινηθεί, να σιγοτραγουδήσει, ακόμα και να ονειρευτεί, με ιστορίες που πιθανότατα τις έχει ξανακούσει και που σε άλλες συνθήκες θα τις θεωρούσε μάλλον υπερβολικές ή απλοϊκές.

Τα περισσότερα γνωστά λαϊκά παραμύθια σε όλο τον κόσμο είναι γεμάτα από βία, αίμα, θάνατο, εγκλήματα και θυσίες. Μπορεί όταν τα αφηγούμαστε σε παιδιά να λειαίνουμε λίγο αυτές τις γωνίες, όμως η τελετουργία στα «Καταλόγια» απευθύνεται σε ενήλικες και γι’ αυτό είναι τόσο απελευθερωμένη.

Τα «Καταλόγια» θα βρεθούν για δύο επιπλέον παραστάσεις στο θέατρο act της Πάτρας
την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ. (2610272037, 6936122263). Δείτε τα, όχι μόνο για να ζήσετε μια σπουδαία εμπειρία, αλλά και για να χαρείτε μια ομάδα που εξελίσσει μια δύσκολη θεατρική ιδέα σε κάτι μυσταγωγικό.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 72 Άρθρα

Back to Top