tetartopress

Θεσμικά ανοχύρωτο παραμένει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

strofylia


Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της Στροφυλιάς επισημαίνοντας πως η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσής του βάζει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής. Παράλληλα τονίζει πως υπό κατάρτιση ΠΔ δεν μπορεί να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την οφειλόμενη προστασία στις περιοχές Σαμαραίικα και Μαύρα Βουνά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ:

Τα οργανωμένα σχέδια ιδιωτών για ανάπτυξη ασύμβατων με το Εθνικό Πάρκο χρήσεων γης και η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την προστασία της Στροφυλιάς, βάζουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέπεσε η μέχρι τότε ισχύουσα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και δόθηκε εξάμηνη προθεσμία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την οριστικοποίηση των μέτρων προστασίας της περιοχής με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Παρότι πέρασαν από τότε, όχι έξι μήνες, αλλά τρία (3) ολόκληρα χρόνια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμη ετοιμάσει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος  που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ, θα οριστικοποιήσει το νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου και θα βάλει φραγμό στα σχέδια των ιδιωτών για σαλαμοποίηση της περιοχής.

Η Οικολογική Κίνηση  Πάτρας που δεκαετίες τώρα, αγωνίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση της ακεραιότητας και την πραγματική προστασία της προστατευόμενης αυτής περιοχής, θέτει όλους τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, βουλευτές κλπ) και ιδίως το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώπιον των ευθυνών τους,  μπροστά στο ενδεχόμενο, περαιτέρω καθυστέρησης στην έκδοση του ΠΔ, είτε σοβαρών παραλείψεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του δασικού χαρακτήρα εκατοντάδων στρεμμάτων.

Είναι γνωστές οι «πληγές» της Στροφυλιάς:

– Η καταπατημένη περιοχή 803 στρεμμάτων, γνωστή με το όνομα «Σαμαραίικα», που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του τμήματος του δάσους της Στροφυλιάς που ανήκει διοικητικά στην Αχαΐα, παρότι τελεσίδικα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τη Δασική Υπηρεσία, Επιτροπές Αμφισβητήσεων και Δικαστήρια, δεν αναδασώνεται, ούτε καν προγραμματίζεται η αναδάσωσή της.

– Σχέδια ιδιωτών να εμφανίσουν με απόλυτα άκυρους τίτλους, εκατοντάδες στρεμμάτων, φιλέτων, στα Μαύρα Βουνά (Α΄ ζώνη προστασίας) ως ατομική ιδιοκτησία τους, (παράνομη κατάτμηση δασικής ιδιοκτησίας αρθ.60 Δασικού Κώδικα), ενώ η περιοχή αποτελεί συνολικά κοινή ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού Άραξος, με δασικό χαρακτήρα, εξελίσσονται με μόνη την Οικολογική Κίνηση Πάτρας να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει δικαστικά.

– Οι δοθείσες, με σκανδαλώδεις τροπολογίες, παρατάσεις λειτουργίας των Λατομείων Αράξου, (που θα έπρεπε, ως ευρισκόμενα εντός της Α΄ ζώνης να έχουν παύσει να λειτουργούν από το 2011, το 2014 και τώρα το 2020) ναρκοθετούν την προστατευόμενη περιοχή.

Η ανοχή και η παραπομπή προβλημάτων στις καλένδες αποτελεί για τις αρμόδιες αρχές και πρωτίστως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παράβαση οφειλομένου καθήκοντος.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ζητεί:

Να τεθεί τέρμα στην καθυστέρηση της διαμόρφωσης του προεδρικού διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο. Στο υπό κατάρτιση Π.Δ. δεν μπορεί να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την οφειλόμενη προστασία στα Σαμαραίικα ή τα Μαύρα Βουνά. Αυτό πρέπει να ετοιμασθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να προστατεύει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Εθνικό Πάρκο.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13620 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top