Τέταρτο

318 Προβολές

Θοδωρής Καλλιφατίδης «Αγάπη και ξενιτιά»«Στο απλό γραφείο του δύο βιβλία και ένα σημειωματάριο. Αυτά ήταν οι αποσκευές του, αυτά είχε πάρει μαζί του, αυτά είχε να πάρει μαζί του».

Λόγω πολιτικών φρονημάτων ο Χρήστος αναγκάζεται να φύγει από την Ελλάδα. Στη Σουηδία σπουδάζει και δουλεύει ταυτόχρονα για να μπορέσει να ζήσει. Κατά τη διάρκεια της πτυχιακής του μελέτης για τον Αριστοτέλη και την Κάθαρση ερωτεύεται μια παντρεμένη φωτογράφο. Γιατί «η καρδιά του ανθρώπου, αυτός ο επαναστάτης αλήτης που όλοι φέρουμε μέσα μας, δε δαμάζεται», όπως γράφει.

Η εξέλιξη αυτής της σχέσης είναι ο πυρήνας για να στήσει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης ένα μυθιστόρημα με τα θέματα που δεν έχουν πάψει να τον απασχολούν σε όλη του τη ζωή: την ξενιτιά και την αγάπη.

Το γράψιμό του, όπως πάντα, απλό και συναρπαστικό. Αυτό το στοιχείο, καθώς και η εμβάθυνσή του σε όσα βαραίνουν τον σημερινό άνθρωπο, αλλά και η ικανότητά του να στήνει χαρακτήρες και πλοκή έχουν οδηγήσει τα μυθιστορήματά του να διαβάζονται από τις ευρωπαϊκές χώρες έως την Αμερική και την Κορέα.

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1938. Γιος δασκάλου από τον Πόντο, μετακόμισε στην Αθήνα το 1946 και αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων. Φοίτησε στη σχολή του Κάρολου Κουν και μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1964, εγκαταστάθηκε στη Σουηδία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.  Αργότερα δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Επί τέσσερα χρόνια διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Μπόνιερς Λιττερέρα Μαγκαζίν. Άρχισε να γράφει στα σουηδικά το 1969 και από το 1976 ζει αποκλειστικά από το γράψιμο. Το 1994 ξεκίνησε να γράφει τα βιβλία του και στα ελληνικά. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα• έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια και έχει σκηνοθετήσει μια ταινία. Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του και σχεδόν όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν σε είκοσι γλώσσες.

 

«Αγάπη και ξενιτιά» | Συγγραφέας: Θοδωρής Καλλιφατίδης | Σελίδες 304 | Διαστάσεις 14.5×21.5 | Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Νοεμβρίου 2019 | Εκδόσεις Κείμενα


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5375 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top