Τέταρτο

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη Μεγαλώνω;

time-2383567_1280


Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να μεταφράζει γεγονότα και καταστάσεις ανάλογα με τα βιώματά, την οξυδέρκεια και τις αντοχές του. Αυτός είναι ένας κανόνας που δεν έχει εξαίρεση.

Μεγαλώνω, τι σημαίνει μεγαλώνω; Το κλασσικό γνωμικό περί εσωτερικής ηλικίας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Όσο γλυκανάλατο και να ακούγεται, είναι η σκληρή (για κάποιους) πραγματικότητα. Σκληρή γιατί; Γιατί η ηλικία και το γήρας δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία γέννησης, αλλά από τις υποχρεώσεις που έχει φορτώσει o καθένας την καθημερινότητα του και κατ’ επέκταση τη ζωή του. Υπάρχουν παιδιά εικοσιπέντε ετών, στα οποία οι επιλογές τους, τους επέφεραν μια ζωή δύσκολη, σκληρή και μακριά απ’ τις χαρές της ηλικίας τους κι υπάρχουν εξηντάρηδες που νιώθουν νέοι γιατί δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση στο ημερήσιο πρόγραμμά τους πλην της δουλειάς.

Το να κάνεις ότι σ’ ευχαριστεί σε τούτο τον μάταιο κόσμο είναι το κλειδί της μακράς νεότητας. Το πρόβλημα είναι πως αναγκαζόμαστε λόγω διαφόρων συνθηκών να κάνουμε επιλογές που πολλές φορές δεν τις σηκώνει η πλάτη μας. Οι ίδιες συνθήκες επίσης δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε στο χώμα το βαρύ φορτίο και να συνεχίσουμε χωρίς αυτό. Το κρατάμε μέχρι τη στιγμή που θα λυγίσουμε χωρίς επιστροφή ή θα διαλύσουμε διαπαντός το φορτίο με άγνωστες συνέπειες. Το μέγεθος της καταστροφής είναι ανάλογο με τη σοβαρότητα του περιεχομένου του φορτίου.

Πόσος εγωισμός σ’ ένα κείμενο θα πει κάποιος και μπορεί να έχει δίκιο. Είναι πολύ προσωπικό ζήτημα για τον καθένα πώς θα αποφασίσει να ξοδέψει τον χρόνο του και την ενέργειά του. Για κάποιους τα παιδιά είναι ο σκοπός της ύπαρξης, για άλλους η απόκτηση ενός ακινήτου, για πολλούς μια ζηλευτή επαγγελματική καριέρα, ένας λαμπερός γάμος και σε μερικούς απλά αρκεί να έχουν την ησυχία τους. Καλό θα είναι όμως, να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πως το κόστος ενός ρίσκου δεν τον πληρώνουμε πάντα μόνοι μας και το να βάζεις με το ζόρι κάποιους σ’ ένα παιχνίδι που δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη συμμετοχή, θέλει ιδιαίτερη σκέψη πριν τη πράξη.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Το βάσανο της ολοκλήρωσης

Το βάσανο της ολοκλήρωσης

Ζωή σαν μεσημεριανός ύπνος

Ζωή σαν μεσημεριανός ύπνος

Η ώριμη ντομάτα

Η ώριμη ντομάτα

Ο αριθμητής της ευφυΐας

Ο αριθμητής της ευφυΐας

 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 70 Άρθρα

Αλέξανδρος Παύλου, τριανταπεντάρης σχεδόν, κάτοικος Αθηνών, πολλά κακά σ’ αυτή την Πόλη, αλλά όπως κάθε τι κακό έτσι κι αυτή θα βρει ένα κόλπο για να σε κρατήσει δίπλα της εξαρτημένο. Στη δική μου περίπτωση το «κόλπο» λέγεται τέχνη. Θέατρο και μουσική είναι στην κορυφή της πνευματικής μου πυραμίδας κι η Αθήνα τα προσφέρει απλόχερα. | [email protected]

 

Back to Top