tetartopress

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη


Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, έπειτα από διακοπή δύο ετών λόγω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 30 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου, το φεστιβάλ υποδέχεται στις αίθουσες (Σταύρος Τορνές, αλλά και δύο ειδικές προβολές στο Ολύμπιον και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, αντίστοιχα) μια επιλογή από 16 ταινίες από το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ταινίες από το Διαγωνιστικό τμήμα όσο και από το τμήμα «Πανόραμα», καθώς και η ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, η λαμπερή Εμανουέλ Μπεάρ, μία από τις σπουδαιότερες σταρ του σύγχρονου γαλλικού σινεμά και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα τιμήσει με την παρουσία της την προβολή της ταινίας Πάρε με αγκαλιά /L’étreinte(Ολύμπιον, 20:30), στην οποία πρωταγωνιστεί. Επιπλέον, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 12:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, μετά την πρωινή προβολή της ταινίας Σθένος / Robuste (10:00), ο διάσημος κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Σαρλ Τεσόν, επί μια δεκαετία διευθυντής στην Εβδομάδα της Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών και κριτικός στα CahiersduCinéma, θα παραδώσει masterclass στους φοιτητές του ΑΠΘ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Το σποτ του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη, ενώ την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος.

Πληροφορίες

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 6 ευρώ | Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 4 ευρώ

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο viva.gr

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.


Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 30 Μαρτίου

18:00 Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων/ LadernièretentationdesBelges(Σταύρος Τορνές)

20:30 Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte(Ολύμπιον, παρουσία της Εμανουέλ Μπεάρ)

Πέμπτη 31 Μαρτίου

10:00 Σθένος / Robuste(Παύλος Ζάννας, θα ακολουθήσει masterclass με τον Σαρλ Τεσόν)

19:00 Είμαι καλά / IoStoBene(Σταύρος Τορνές)

21:30 Αλίν, η φωνή της αγάπης / Aline (Σταύρος Τορνές)

Παρασκευή 1 Απριλίου

18:30Τραλαλά / Tralala(Σταύρος Τορνές)

21:30 Εραστές / Amants (Σταύρος Τορνές)

Σάββατο 2 Απριλίου

19:00 Σχεδόν / Presque(Σταύρος Τορνές)

21:30 Ανάμεσα στα κύματα / Entrelesvagues (Σταύρος Τορνές)

Κυριακή 3 Απριλίου

19:30 Σαγόνια / Mandibules (Σταύρος Τόρνες)

21:30 Κράτα με σφιχτά / Serremoifort (Σταύρος Τορνές)

Δευτέρα 4 Απριλίου

19:00 Η φυγή / Latraversée (Σταύρος Τορνές)

21:00 Το μαύρο κουτί / Boȋtenoire (Σταύρος Τορνές)

Τρίτη 5 Απριλίου

19:30 Σθένος / Robuste (Σταύρος Τορνές)

21:30 Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ / AntoinettedanslesCévennes (ΣταύροςΤορνές)

Τετάρτη 6 Απριλίου

18:30 Το τεστ / LeTest (Σταύρος Τορνές)

20:30 Χαμένες ψευδαισθήσεις / Illusionsperdues (Σταύρος Τορνές)


Οι ταινίες του αφιερώματος

Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων / La dernière tentation des Belges

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τετάρτη 30/3, 18:00

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιαν Μπουκό / Jan Bucqoy. Μετους: Wim Willaert, Alice on the Roof, Alex Vizorek. Γλώσσες: Φλαμανδικά, γαλλικά. Έγχρωμη, 76΄. (Bέλγιο, 2021)

Ο Jan είναι ένας προκλητικός καλλιτέχνης που έχει γνωρίσει αρκετές επιτυχίες με την τέχνη του, τις γυναίκες και τις πολλές προσπάθειές του να αλλάξει τον κόσμο. Η Marie, η μοναχοκόρη του, τον κατηγορεί ότι ως πατέρας ήταν απών στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας και πάντα μπλεγμένος σε τρελές περιπέτειες. Σήμερα, στην άκρη ενός γκρεμού, έχουν πολλά να συζητήσουν…


Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte

Αίθουσα Ολύμπιον: Τετάρτη 30/3, 20:30

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λουντοβίκ Μπερζερί / Ludovic Bergery. Μετους: Emmanuelle Béart, Vincent Dedienne, Eva Ionesco. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 100΄. (Γαλλία, 2020)

Η Margaux πενθεί τον άντρα της και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Εγκαθίσταται στο σπίτι της αδελφής της και γράφεται στο πανεπιστήμιο για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Λογοτεχνία. Γρήγορα, όμως, νιώθει την ανάγκη για άλλες συγκινήσεις. Αρχίζει να αναζητά τον έρωτα με κίνδυνο να χαθεί…


Σθένος / Robuste

Αίθουσα Παύλος Ζάννας: Τρίτη 5/4, 19:30 – Θα ακολουθήσει masterclassμε τον κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου Σαρλ Τεσόν.

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τρίτη 5/4, 19:30

Σκηνοθεσία – σενάριο: Κονστάνς Μεγιέ / Constance Meyer. Μετους: Gérard Depardieu, Déborah Lukumuena. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 95΄. (Γαλλία, 2021)

Όταν το δεξί του χέρι και μοναδικός του φίλος πρέπει να φύγει για αρκετές εβδομάδες,ο Georges, ένας γερασμένος σταρ του κινηματογράφου, πρέπει να συνηθίσει την αντικαταστάτριά του, την Aissa. Μεταξύ του αποθαρρυμένου ηθοποιού και της νεαρής σωματοφύλακα θα αναπτυχθεί ένας ξεχωριστός δεσμός.


Είμαι καλά / Io Sto Bene

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Πέμπτη 31/3, 19:00

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ντονάτο Ροτούνο / Donato Rotunno. Μετους: RenatoCarpentieri, SaraSerraiocco, AlessioLapice, MarieJung, VittorioNastri, MaziarFirouzi. Γλώσσες: Ιταλικά, γαλλικά, λουξεμβουργιανά, αγγλικά. Έγχρωμη, 92΄. (Λουξεμβούργο, 2021)

Ο Antonio έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την πατρίδα του, την Ιταλία. Συναντά τη Leo, μια νεαρή ιταλίδα καλλιτέχνιδα που ψάχνει την τύχη της στο εξωτερικό. Ένα αντικαθρέφτισμα ανάμεσα στον ηλικιωμένο άντρα και τη νεαρή γυναίκα προκαλεί ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και προσφέρει ένα πιο γαλήνιο μέλλον και στους δύο.

 

 


Αλίν, η φωνή της αγάπης / Aline

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Πέμπτη 31/3, 21:30

Σκηνοθεσία: Βαλερί Λεμερσιέ / Valérie Lemercier. Σενάριο: Valérie Remercier, Brigitte Buc. Μετους: Valérie Lemercier, Sylvain Marcel, Danielle Fichaud. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμο, 123΄. (Γαλλία-Καναδάς, 2021)

Κεμπέκ, τέλη της δεκαετίας του ’60. Στην οικογένεια Dieu βασιλεύει η μουσική. Όταν μεγαλώνει το 14ο παιδί τους, η Aline, οι γονείς της ανακαλύπτουν πως έχει χρυσή φωνή. Με το που την ακούει, ο μουσικός παραγωγός Guy-Claude έχει μόνο μια ιδέα στο μυαλό του… να κάνει την Aline τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια στον κόσμο. Με την υποστήριξη της οικογένειάς της και με οδηγό τον εκκολαπτόμενο έρωτα του Guy-Claude, θα γράψουν τις σελίδες ενός εξαιρετικού πεπρωμένου.

 

 


Τραλαλά / Tralala

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Παρασκευή 1/4, 18:30

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αρνό Λαριέ & Ζαν-Μαρί Λαριέ / Arnaud Larrieu & Jean-Marie Larrieu. Μετους: MathieuAmalric, MélanieThierry, Maïwenn, BertrandBelin, DenisLavant. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμο, 120΄. (Γαλλία, 2021)

Ο Tralala, τραγουδιστής του δρόμου, συναντά ένα βράδυ μια κοπέλα που του δίνει το εξής μήνυμα πριν εξαφανιστεί: «Προπάντων, μην είσαι ο εαυτός σου». Ερωτοχτυπημένος, θα ακολουθήσει τα ίχνη της μέχρι τη Λούρδη, όπου μια συγκινητική εξηντάχρονη φαίνεται να αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον γιο της, που εξαφανίστηκε είκοσι χρόνια πριν. Ο Tralala υιοθετεί αυτόν τον «ρόλο», ανακαλύπτει μια νέα οικογένεια και βρίσκει την έμπνευση που δεν είχε ποτέ πριν.

 

 


Εραστές / Amants

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Παρασκευή 1/4, 21:30

Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσία / Nicole Garcia. Σενάριο: Nicole Garcia & Jacques Fieschi. Μετους: Stacy Martin, Pierre Niney, Benoît Magimel. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 102΄. (Γαλλία, 2020)

Η Lisa και ο Simon είναι νέοι, ερωτευμένοι και αχώριστοι. Ζουν έντονα τη ζωή τους στο σημερινό Παρίσι, οδηγώντας τον έρωτά τους πολλές φορές στα άκρα. Όταν μια βραδιά θα πάρει μια απρόσμενη και για τους δυο τους τροπή, ο Simon θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά. Όμως, τίποτα δεν είναι πια ίδιο.


Σχεδόν / Presque

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Σάββατο 2/4, 19:00

Σκηνοθεσία: Μπερνάν Καμπάν, Αλεξάντρ Ζογιάν / Bernard Campan, Alexandre Jollien. Σενάριο: Hélène Grémillon, Alexandre Jollien, Bernard Campan. Μετους: Bernard Campan, Alexandre Jollien. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 92΄. (Γαλλία-Ελβετία, 2022)

Ο Louis είναι διευθυντής γραφείου τελετών, 58 ετών, εργένης, αρνούμενος να συνταξιοδοτηθεί. Ο Igor είναι 40 ετών, ένα κοφτερό μυαλό σε ένα ανάπηρο σώμα. Παθιασμένος με τη φιλοσοφία, νιώθει πως τον συντροφεύουν ο Σωκράτης, ο Σπινόζα και ο Νίτσε. Δεν ξέρει πολλά για τους συνανθρώπους του και αγνοεί τα πάντα περί πόθου, φιλίας, σεξ και αληθινών συναναστροφών. Η τύχη θα ενώσει τους δρόμους τους και θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια που τους ξεπερνά κατά πολύ.


Ανάμεσα στα κύματα  / Entre les vagues

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Σάββατο 2/4, 21:30

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αναΐς Βολπέ / Anaïs Volpé. Μετους: AngéliqueKidjo, DéborahLukumuena, MatthieuLongatte. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 100΄. (Γαλλία, 2021)

Να ονειρεύεσαι, να ορμάς, να πέφτεις, να ξεκινάς από την αρχή, να ονειρεύεσαι ακόμη και να ξαναρχίζεις. Έχουν την ενέργεια της νιότης, τη χαρά, την τόλμη και την ανεμελιά της ηλικίας τους. Δύο κολλητές φίλες και η επιθυμία τους να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η Margot και η Alma είναι ασταμάτητες και αχώριστες.


Σαγόνια  / Mandibules

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Κυριακή 3/4, 19:30

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κεντάν Ντιπιέ / Quentin Dupieux. Μετους: David Marsais, Grégoire Ludig, Adèle Exarchopoulos. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 77΄. (Γαλλία, 2021)

Ο Jean-Gab και ο Manu, δύο αγαθιάρηδες φίλοι, βρίσκουν μια τεράστια μύγα παγιδευμένη στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και αποφασίζουν να την εκπαιδεύσουν για να κερδίσουν χρήματα.

 

 


Κράτα με σφιχτά  / Serre moi fort

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Κυριακή 3/4, 21:00

Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ / Mathieu Amalric. Σενάριο: Mathieu Amalric (βασισμένο στο έργο της Claudine Galea). Με τους: Vicky Krieps, Arieh Worthalter. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 97΄. (Γαλλία, 2021)

Φαίνεται να είναι η ιστορία μιας γυναίκας που φεύγει.

 

 


Η φυγή  / La traversée

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Δευτέρα 4/4, 19:00

Σκηνοθεσία: Φλοράνς Μιάλ / Florence Miahle. Σενάριο: Marie Desplechin, Florence Miailhe. Μετιςφωνέςτων: Emilie Lan-Dürr, Maxime Gémin, Arthur Pereira, Serge Avédikian. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 84΄. (Γαλλία-Γερμανία-Τσεχία, 2021)

Ένα λεηλατημένο χωριό, μια οικογένεια σε φυγή και δύο παιδιά που χάνονται στον δρόμο της εξορίας… Η Kyona και ο Adriel προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν για να φτάσουν σε μια χώρα με πιο επιεικές καθεστώς. Στη διάρκεια του ταξιδιού μύησης, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, φαντασιακές και πραγματικές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

 

 


Το μαύρο κουτί  / Boîte Noire

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Δευτέρα 4/4, 21:00

Σκηνοθεσία: Γιαν Γκοζλάν / Yann Gozlan. Σενάριο: Nicolas Bouvet, Yann Gozlan, Jérémie Guez, Simon Moutairou. Με τους: Pierre Niney, Lou de Laâge, André Dussollier. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 129΄. (Γαλλία, 2021)

Τι συνέβη στην πτήση Ντουμπάι-Παρίσι πριν συντριβεί στις Άλπεις; Ο Mathieu Vasseur, τεχνικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας, ερευνά μια πρωτοφανή καταστροφή. Σφάλμα πιλότου; Τεχνική βλάβη; Τρομοκρατική ενέργεια; Η ανάλυση των μαύρων κουτιών θα ωθήσει τον Mathieu να διεξάγει τη δική του έρευνα μυστικά. Δεν ξέρει ακόμη πόσο μακριά θα τον οδηγήσει η αναζήτησή του για την αλήθεια…

 

 


Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ  / Antoinette dans les Cévennes

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τρίτη 5/4, 21:30

Σκηνοθεσία-σενάριο: Καρολίν Βινιάλ / Caroline Vignal. Μετους: LaureCalamy, BenjaminLavernhe,OliviaCôte. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 95΄. (Γαλλία-Βέλγιο, 2020)

Μήνες τώρα, η Antoinette περιμένει το καλοκαίρι για μια ρομαντική εβδομάδα με τον εραστή της, Vladimir. Τελευταία στιγμή εκείνος ακυρώνει: η γυναίκα του κανόνισε οικογενειακή εκδρομή στην οροσειρά Cévennes με γάιδαρο! Παρατημένη, η Antoinette αποφασίζει να ακολουθήσει κι αυτή το «μονοπάτι του Stevenson». Όταν φτάνει, πουθενά ο Vladimir, παρά μόνο κάποιος Patrick –ένας ανυπάκουος γάιδαρος– που θα τη συνοδεύσει στο περίεργο ταξίδι της…

 


Το τεστ / Le Test

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τετάρτη 6/4, 18:30

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Πουλέν-Αρνό / Emmanuelle Poulain-Arnaud. Σενάριο: Emmanuelle Poulain-Arnaud, Noé Debré. Με τους: Alexandra Lamy, Philippe Katerine. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 79΄. (Γαλλία, 2021)

Η Annie είναι ευτυχισμένη. Η συζυγική της ζωή με τον Laurent είναι παράδειγμα αρμονίας. Οι δύο μεγάλοι της γιοι, ο Maximilien και ο César, είναι πανέξυπνα και ευαίσθητα αγόρια. Και η Poupi, η νεαρή έφηβη κόρη της, τη στηρίζει στην ανατροφή του μικρότερου της οικογένειας, Antoine. Ένα Σαββατοκύριακο, η εύρεση ενός θετικού τεστ εγκυμοσύνης που «ξεχάστηκε» στο μπάνιο, θα ταράξει την οικογενειακή αρμονία.


Χαμένες ψευδαισθήσεις / Illusions perdues

Αίθουσα Σταύρος Τορνές: Τετάρτη 6/4, 20:30

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ξαβιέ Ζιανολί / Xavier Giannoli. Μετους: Alexandra Lamy, Philippe Katerine. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 79΄. (Γαλλία, 2021)

Ο Lucien, ένας νεαρός ασήμαντος ποιητής, αφήνει την επαρχία όπου μεγάλωσε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι, κοντά στην προστάτιδά του. Σύντομα αφήνεται στην τύχη του για να ανακαλύψει έναν κόσμο παραδομένο στο κέρδος και στις προσποιήσεις. Μια ανθρώπινη κωμωδία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται: η λογοτεχνία, ο Τύπος, η πολιτική, τα συναισθήματα, η φήμη και οι ψυχές. Ο Lucien θα αγαπήσει, θα υποφέρει και θα επιβιώσει, απαλλαγμένος από ψευδαισθήσεις.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Swingin' Cats

The Swingin’ Cats live στο Gazarte

Οι Swingin’ Cats επιστρέφουν στο Gazarte Roof Stage την Παρασκευή 24 Μαρτίου, με απόλυτο party mood, για να μας παρασύρουν σε ...
Γιάννης Αγγελάκας: «Ο Τίγρης, Το Κοράκι κι ο Θεός»

Γιάννης Αγγελάκας: «Ο Τίγρης, Το Κοράκι κι ο Θεός»

Συγχαρητήρια! Κάνατε μια εύστοχη επιλογή. Κρατάτε στα χέρια σας ένα όμορφο και οικονομικό ανάγνωσμα. Όμορφο γιατί το έγραψα ΕΓΩ και ...
Η Μαρίνα Σάττι στο WE

Θεσσαλονίκη: Η Μαρίνα Σάττι έρχεται με «Σπίρτο και Βενζίνη» στο WE

Η Μαρίνα Σάττι ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο WE, με... Σπίρτο και Βενζίνη για μία και μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή ...
Υπερασπίσου το Νερό

Θεσσαλονίκη: «Υπερασπίσου το Νερό» – Συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό» η Φωτεινή Βελεσιώτου με το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12889 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top