Τέταρτο
120 Προβολές

Το αηδόνι στο πόδι της
Ραντεβού σήμερα με το Θωμά, έναν ταξιτζή παραμυθά αρκετά διαφορετικό απ’ αυτούς που γνωρίζουμε από τα ταξίδια μας στην παραμυθένια χώρα των νεράιδων, των ξωτικών, των μάγων και των δράκων. Τα παραμύθια του είναι οι οικείες εικόνες της καθημερινότητάς μας ειδωμένες όμως μέσα από τη μαγική γυάλα την πλεγμένη με την κόκκινη κλωστή των μύθων.

Ο Κωστής Γκιμοσούλης εκπλήσσει πάλι ευχάριστα τους αναγνώστες του. Με ρέουσα αφήγηση, γλώσσα καθημερινή, ρεαλιστική, συνθέτει σε ταινία φαντασίας όλα τα μικρά ή μεγάλα περιστατικά που βιώνουμε στους δρόμους, στα γραφεία, στα καφέ της πόλης μας. Ο χώρος εξέλιξης το ταξί που κινείται μες στην πόλη που σιγοβράζει στον πυρετό του άγχους και του τρεξίματος.

Άθελά σου διαβάζοντάς το συνδέεσαι συνειρμικά με τρόπους γραφής όπως αυτός του Κέρουακ στο γνωστό «Στο δρόμο» που μίλησε στις σημερινές γενιές των -άντα και κάτι. Μόνο που εδώ μιλάει απευθείας στην ψυχή σου η ιστορία του σήμερα έτσι όπως εξελίσσεται και παρασύρεσαι ευχάριστα στην παραζάλη που δίνει χρώμα στο μουντό της ημέρας σου. Τελικά η παράδοξη και τρελαμένη πραγματικότητά σου είναι κάτι κοινό που μοιράζεσαι με όλους. Και ίσως να έχει και κάτι καλό να σου προσφέρει. Αρκεί να είσαι ανοιχτός σε αυτό και όχι συνοφρυωμένος! Τα πρόσωπα που παρελαύνουν και συναντιούνται στην προεία της κοινής διαδρομής του ταξί, είναι τόσο ετερόκλητα φαινομενικά μα στην ουσία τους τόσο οικεία με τόσα κοινά. Γυναίκες στα πρόθυρα ή για τα καλά βουτηγμένες στον πάτο της υστερίας, παπάδες που φλερτάρουν επικίνδυνα με συνήθειες ή σκέψεις συνδεδεμένες με την ιδέα του έκλυτου βίου, ανέμελα ζευγάρια, οργανοπαίχτες από τα Βαλκάνια, ένας σκύλος που τον λένε Φάτσα.

Μέσα σε αυτό το πολύχρωμο σκηνικό πρωταγωνιστής ο Θωμάς και οι γυναίκες που κυριεύουν το μυαλό του: Η Κατερίνα της προηγούμενης ζωής του, η Γιώτα που δεν γερνάει ποτέ, η Μαντόνα της γειτονιάς του, η μυστηριώδης φωνή του τηλεφώνου που απλώνει τον ερωτικό της ιστό μέσα από τις συνομιλίες τους και αλλάζει ρόλους συνεχώς από τη Λολίτα μέχρι τη Ναυσικά και από τη Λίτσα ως την Ιοκάστη. Έχει καλό τέλος αυτό το παραμύθι; Βρίσκει ο καλός μας ήρωας αυτό που αναζητά; Οι στάσεις της περιδιάβασής του μέσα στην πόλη μα και στις αφηγήσεις της ζωής των άλλων πάντως δεν τον αποπροσανατολίζουν μα γίνονται πυξίδα του προορισμού που ψάχνει!


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 88 Άρθρα

Η Μαρία Παπαμαργαρίτη είναι η μαμά του Κωνσταντίνου και του Θάνου. Από μικρή μαγευόταν με τις λέξεις και έτσι όταν μεγάλωσε σπούδασε φιλόλογος. Αγαπά τα ταξίδια και τα βιβλία για αυτό και τώρα «μαγειρεύει» τις δικές της ιστορίες για τα παιδιά της και τους φίλους τους. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μιλά κατ' ιδίαν στον καθένα και αποτελεί τη μόνη προσωπική μας περιουσία που πότε δε χάνεται. Αγαπημένη της ρήση «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Γράφει με το όνειρο να αγκαλιάζει τον κόσμο μας τούτο το μικρό, το μέγα. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Το Δόντι. Επικοινωνία: [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top