tetartopress

Το ανακριτικό υλικό στην υπόθεση Ζακ και τα συγκοινωνούντα δοχεία ΕΛ.ΑΣ. και δημοσιογραφικών κύκλων

_z_l30701537985168

Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC


Νέο προκλητικό αφήγημα διαστρέβλωσης των αληθινών γεγονότων της θανατηφόρας εγκληματικής επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος το μεσημέρι της 21ης του Σεπτέμβρη, έρχεται να προστεθεί από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» -που υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος- όπου εμφανίζονται κάποια στοιχεία που έστειλε η ΕΛ.ΑΣ στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι στο δημοσίευμα παραποιούνται τα γεγονότα της δολοφονικής επίθεσης καθώς όπως αναφέρεται: «Ο 33χρονος είχε βρει τον θάνατο στη διάρκεια επιδρομής σε κοσμηματοπωλείο και είχε ακολουθήσει ξυλοδαρμός του από τον καταστηματάρχη και έναν περίοικο. Επιπλέον υπήρξε ακινητοποίησή του από ομάδα αστυνομικών και αρπαγή του μαχαιριού που φαίνεται να κρατούσε».

Προφανώς δεν αγνοεί ότι δεν υπήρξε «επιδρομή σε κοσμηματοπωλείο», ενώ απεναντίας παρουσιάζει το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ «ως ξυλοδαρμό του από τον καταστηματάρχη και έναν περίοικο» παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη βάναυση κακοποίηση που δέχθηκε το θύμα στη διάρκεια της σύλληψης σαν μια απλή «ακινητοποίησή του από ομάδα αστυνομικών», αναφέροντας, μάλιστα, στο δημοσίευμα το μαχαίρι «που φαίνεται να κρατούσε».

Καθώς η δικογραφία, με ευθύνη της αστυνομίας, παραμένει ατελής, στο δημοσίευμα παραποιούνται τα μέχρι σήμερα δεδομένα της, και αφού το αφήγημα περί ληστείας όπως στήθηκε κατέπεσε από την πρώτη στιγμή, ενώ φαίνεται να αγνοεί την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το τρόπο που λειτούργησε και έδρασε η αστυνομία.

Κατευθύνοντας ουσιαστικά, έτσι, την κοινή γνώμη συνολικά και επιμελώς στις κινήσεις και τη στάση του θύματος, απενοχοποιώντας τούς κατηγορουμένους, τη βάναυση κακοποίηση του νεκρού από την αστυνομία τη στιγμή της σύλληψής του, μαζί με τις ευθύνες του ΕΚΑΒ σε μια σειρά από σημαντικά και αναπάντητα ερωτήματα εκείνες τις κρίσιμες στιγμές.

Χρειάζεται άραγε κάποιος να υπενθυμίσει ότι «ο καταστηματάρχης και ένας περίοικος» έχουν ονοματεπώνυμο και εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι. Παρά την καταφανή ερευνητική μονομέρεια των αστυνομικών αρχών το δημοσίευμα κάνει σαν να αγνοεί τις διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον τους και με βάση τη δικογραφία αφορούν -μεταξύ των άλλων- το κακούργημα της θανατηφόρας βλάβης; Χρειάζεται κάποιος να υπενθυμίσει ότι ο Ζακ υπήρξε το θύμα και όχι ο θύτης;

Χρειάζεται κάποιος να υπενθυμίσει πως το μαχαίρι βρέθηκε χωρίς αποτυπώματα του θύματος;

Το προβλέψιμο σενάριο που διακινείται μέσω «δημοσιογραφικών κύκλων» από την αστυνομία και η διασύνδεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου με τη χρήση ουσιών που αρχίζει να εκδηλώνεται και δήθεν να εξετάζεται, καταδεικνύει το επόμενο έργο στιγματισμού για τον «πρεζάκια ληστή με το μαχαίρι».

Σε αυτό το έργο έρχεται να προστεθεί -προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα- και το δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ στο οποίο διαβάσαμε πως: «στο φάκελο που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να περιέχεται η κατάθεση μιας φίλης του 33χρονου που αναφέρθηκε ”σε προβλήματα υγείας που δήλωνε ότι αντιμετώπιζε ο Ζακ Κωστόπουλος ύστερα και από ιατρικές εξετάσεις που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα”. Ακόμη υπήρξε κατάθεση γνωστού του ότι ο 32χρονος ”αντιμετώπιζε έντονες κρίσεις πανικού”. Τέλος φέρεται να έχουν υπάρξει αναφορές για ”ενδεχόμενο πειραματισμού του 32χρονου με ναρκωτικές ουσίες”».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου μας διαβεβαίωσαν ότι μετά την επίσκεψη στο αρμόδιο ανακριτή μέχρι και σήμερα οι καταθέσεις αυτές δεν υπάρχουν στο φάκελο της δικογραφίας όπως και κανένα πόρισμα ή άλλο παρόμοιο στοιχείο από ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν υπάρχει στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή.

Τα ζητήματα που προκύπτουν, μετά από αυτή τη διάψευση, είναι από τη μια η μέθοδος που διαχέεται το προανακριτικό υλικό από τις αστυνομικές αρχές,-αν υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις και δεν έχουν φτάσει ακόμα στον ανακριτή- και από την άλλη ο τρόπος που συντελούνται κατευθυνόμενα διαρροές για χάρη δήθεν της ενημέρωσης μέσω των συγκοινωνούντων δοχείων αστυνομίας και «δημοσιογραφικών κύκλων».

Ο συγκεκριμένος φάκελος -κατά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος- με αυτές τις καταθέσεις, αν «έφτασε» πρώτα στην εφημερίδα, αντί να έχει παραδοθεί στον αρμόδιο ανακριτή από την ΕΛ.ΑΣ, αποτελεί άλλο ένα κακογραμμένο δελτίο τύπου της αστυνομίας προς αναπαραγωγή, οπότε τα ερωτήματα είναι αυτονόητα προς όλους τους υπεύθυνους.

Για κάποιους προέχει η δημιουργία συγκεκριμένου κλίματος κατευθυνόμενης συσκότισης, συγκάλυψης, διαστρέβλωσης, παραποίησης και αποπροσανατολισμού με πολλούς αποδέκτες, για ένα έγκλημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αντιλαμβανόμενοι το σκοπό του δημοσιεύματος, αλλά και ποια είναι αυτά τα αστυνομικά και δημοσιογραφικά κέντρα που το προωθούν, γίνεται κατανοητό πως στην περιχαρακωμένη έννοια της ελευθεροτυπίας, τέτοιου είδους «δημοσιογραφική ενημέρωση» προσθέτει μόνο ερωτήματα στο ήδη προβληματικό τοπίο της αληθινής πληροφόρησης.

Σε ανακοίνωσή τους για το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου αναφέρουν:

Ως δικηγόροι της  οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του βίαιου θανάτου του.

Από δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» στις 13/11/18, φαίνεται ότι το υλικό της δικογραφίας, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία αυτού όπως είναι τα ιατροδικαστικά ευρήματα, διαβιβάζεται – επιλεκτικά – σε δημοσιογράφους και με μεγάλη καθυστέρηση στον ανακριτή.

Η επιλεκτική αυτή διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό πειθαρχική και ποινική διερεύνηση για την ίδια υπόθεση, δημιουργεί μείζον ζήτημα παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης, κομμάτι της οποίας συνιστά ασφαλώς το στάδιο της ανάκρισης.

Επιπλέον, θέλουμε να μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι για κρίσιμες πτυχές που αφορούν στη βάναυση θανάτωση του γιου της, αλλά αντίθετα η διαχείριση της πληροφόρησης γίνεται μέσω αποσπασματικών και ελεγχόμενων ως προς την αξιοπιστία τους δημοσιευμάτων.

Ζητάμε να διερευνηθεί αρμοδίως ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε να πληροφορήσει για το αποδεικτικό υλικό συγκεκριμένους εκπροσώπους του τύπου και όχι τον ανακριτή της υπόθεσης, εγκαίρως, όπως υποχρεούται.

Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού  από την πλευρά της αστυνομίας ερήμην των παραγόντων της δίκης συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με όρους δίκαιους και αμερόληπτα, όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα επιχειρεί να κατευθύνει τις έρευνες και να ερμηνεύει δημοσίως τα στοιχεία της δικογραφίας.

Οι δικηγόροι

Άννυ Παπαρρούσου

Χρύσα Πετσιμέρη

Κλειώ Παπαπαντολέων

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Π.Ε. Αχαΐας, και Ηλείας εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία 4 ...
Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ζητώντας «μόνιμες προσλήψεις ...
Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Ανακοίνωση έξι περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφορικά με την ανησυχία που προκαλεί η Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, καθώς όπως αναφέρεται ...
Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναφορικά με τα σχέδια δοκιμαστικών γεωτρήσεων στις θάλασσες της Κρήτης: Δεν θα επιτρέψουμε ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top