tetartopress

Το αβάσταχτα όμορφο βάρος μιας χιονονιφάδας


Το χιόνι έχει πολλά χαρακτηριστικά. Ένα εξ αυτών είναι ότι δημιουργεί ομοιομορφία τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό τοπίο. Αυτή λοιπόν η λευκή ομοιομορφία, ακολουθείται από την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι ίδια, είτε πρόκειται για δέντρα, είτε πρόκειται για σπίτια.

Η ψευδαίσθηση αυτή ενισχύεται επίσης και από την έντονη αισθητική του ότι το φυσικό ή το αστικό περιβάλλον ακολουθεί τη ”στιλιστική μόδα”, της λευκής απόχρωσης σε χιλιάδες διαφορετικά σχήματα και αλλεπάλληλους όγκους.

Το χιόνι επίσης επιβάλει με τρόπο σιωπηλό και την αίσθηση της εκτεταμένης, απέραντης ηρεμίας. Το χιονισμένο λοιπόν τοπίο είναι πιο ξηρό και πιο φωτεινό, τόσο την ημέρα, ιδιαιτέρως δε την νύχτα.

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πως μια τόσο πανάλαφρη, ευαίσθητη και σχηματικά άκρως ενδιαφέρουσα νιφάδα χιονιού, καταφέρνει με την συνέργεια και των υπολοίπων να επιβάλλουν αυτήν την τόσο έντονη από κάθε άποψη, ιδιαίτερα όμορφη καιρική συνθήκη.

Το χιόνι ακόμη λειτουργεί εξ ορισμού και ως συντήρηση και άρα και αναμονής, ή αλλιώς προετοιμασία για αυτό που νομοτελειακά θα ακολουθήσει, θα έρθει. Ναι, αυτές οι γεωμετρικά καλοσχηματισμένες, αναρίθμητες, παγωμένες χιονονιφάδες είναι η αναγκαία για την φύση συνθήκη κατά την οποία τα δέντρα και τα φυτά σκεπάζονται μέσα στην χειμερία τους νάρκη, ώστε στην Άνοιξη που ακολουθεί να αναγεννηθούν εξίσου δυνατά και να αναπαράγουν όσο πιο υγιή γίνεται τη φυσική νομοτέλεια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια χιονίζει πολύ λιγότερο στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ παράλληλα οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως υψηλές.

Οι πάγοι λιώνουν επικινδύνως. Το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει, ενώ ήδη εγκαταλείπονται νησιά από τους κατοίκους τους, επειδή ακριβώς το κομμάτι γης τους καλύπτεται από θαλασσινό νερό.

Είναι ανησυχητικό, οξύμωρο και συνάμα παράλογο να παρατηρείται αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, την στιγμή που επενδύονται δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων για μεσοπρόθεσμους εποικισμούς ανθρώπων της γης στον πλανήτη Άρη και στη Σελήνη.

Είναι αν μη τι άλλο σχιζοφρενές το να μην προστατεύει ο καθένας από εμάς αυτό το απαράμιλλα όμορφο σπίτι που γεννηθήκαμε. Το σπίτι αυτό βέβαια που ανήκει στον καθένα από εμάς για αυτό και σε κανέναν ως ιδιοκτησία. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από την πραγματική δύναμη της μιας χιονονιφάδας η οποία ενώ δείχνει τόσο εύθραυστη, από την άλλη μεριά με την συνέργεια και των άλλων δημιουργεί καιρικά θαύματα και εκπλήξεις.

Ναι, οφείλουμε να ανακτήσουμε ο καθένας και η καθεμιά το ειδικό βάρος και την ανεκτίμητη αξία της χιονονιφάδας και να ”πασπαλίσουμε” όλοι μαζί την πανέμορφη ευαίσθητη γη μας με την απαραίτητη, ικανή και αναγκαία πλέον προστασία που της αξίζει. Μια προστασία που αόρατα, μα πραγματικά, θα την αγκαλιάσει και θα την επαναφέρει στην πάλαι ποτέ αρχική της υγιή κατάσταση.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
2. ΕΜΑΔΔ

Νεκρός χρυσαετός στα Βαρδούσια Όρη

Περιστατικό με νεκρό χρυσαετό στα Βόρεια Βαρδούσια ερεύνησε η ειδική μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα του Πάσχα ...
Optimist U13 2024

Συμμετοχή και διακρίσεις του Ι.Ο.Π. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist U13 στην Πάρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή των μικρών αθλητών του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου, το ...
Δυτικό Μέτωπο: Στα «σκαριά» νέα γιγαντιαία επέκταση της χωματερής στη Φυλή

Δυτικό Μέτωπο: Στα «σκαριά» νέα γιγαντιαία επέκταση της χωματερής στη Φυλή

Ενημερωτική ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου σχετικά με τις  εξελίξεις  στον τομέα της διαχείρισης  των απορριμμάτων  στην περιφέρεια Αττικής. Το Δυτικό Μέτωπο ...
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Διαδικασία επιλογής της νέας Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, η διαδικασία υποβολής φακέλων για τη Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Κατατέθηκαν 17 φάκελοι από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 172 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. [email protected]

Back to Top