tetartopress

«Το χάρισμα του φεγγαριού» – Ένα παραμύθι για τον ποταμό Αώο


Ένα παραμύθι, μια ιστορία καλύτερα, για τον ποταμό Αώο και τους ανθρώπους του από την «Πίνδος Περιβαλλοντική». Την ιστορία με τίτλο «Το χάρισμα του φεγγαριού» έγραψε ο Κώστας Τζιόβας, αφηγείται η Βιργινία Κοκκίνου και ο πρόλογος είναι από τον Νίκο Σφαιρόπουλο.

«Το χάρισμα του φεγγαριού»: Είναι ο Αώος, ένας τόπος νερού, πηγή πολιτισμού, οι άνθρωποί του, οι ιστορίες τους και τα βιώματά τους. Όλα αυτά που προσπαθεί να αναδείξει η Πίνδος Περιβαλλοντική. Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό, ελεύθερης ροής της Ευρώπης»

Είναι μια ιστορία, απ’ αυτές που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο. Που μετέφεραν τους πόθους, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις χαρές, τις λύπες των ανθρώπων που ζουν δίπλα στον Αώο. Απ’ αυτές τις ιστορίες, που κατάφεραν να φτάσουν στο σήμερα, χάρις σε ανθρώπους που τις άκουσαν και τις βίωσαν ως αληθινές» – από τον πρόλογο.

Ακούστε αυτό τον όμορφο ιστορία γιατί «…όλες αυτές οι ιστορίες, πλέκονται περίτεχνα στους αργαλειούς της μνήμης και της φαντασίας και γίνονται αφηγήσεις ανθρώπων και τόπων τόσο διαφορετικών και μαζί τόσο ίδιων. Και φτάνεις ν’ αναρωτιέσαι αν είναι ο Άνχελ του φεγγαριού αυτός για τον οποίον μιλάνε όλοι ή οι άνθρωποι που περπάτησαν και πόνεσαν τη γη της Πίνδου. Όλοι αυτοί που διάβηκαν τα ποτάμια της, πάλεψαν με τα στοιχειά της, λαχτάρησαν και αγάπησαν τα βουνά και τα νερά σαν την ίδια τη ζωή τους»


Όπως αναφέρεται από την «Πίνδος Περιβαλλοντική»:

Ο ποταμός Αώος / Vjosa κυλά στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους και άγριους ποταμούς της Ευρώπης. Αποτελεί ένα καταφύγιο για πολλά είδη, τα οποία έχουν χαθεί ή απειλούνται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού χελιού & του Πινδοβίνου (Oxynoemacheilus pindus). Σε διεθνές επίπεδο, αυτό που κάνει τον ποταμό ακόμα πιο ιδιαίτερο, είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι σημαντικοί παραπόταμοί του δεν έχουν δεχθεί παρεμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό δίκτυο ποταμών και μικρών ρεμάτων που σφύζουν από ζωή.

Ωστόσο αυτός ο τεράστιος πλούτος που κρύβεται στον Αώο και προσθέτει ανυπολόγιστη αξία στη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης, απειλείται με την κατασκευή 40 έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας, που θα θέσουν σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο το οικοσύστημα του ποταμού. Εάν αυτά τα σχέδια πραγματοποιηθούν, θα μετατρέψουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του Αώου σε μια σειρά από ταμιευτήρες νερού, που θα διακόπτουν τη φυσική ροή του ποταμού και των φυσικών λειτουργιών των έμβιων οργανισμών του.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το πέρασμα» -  Έκθεση φωτογραφίας στο Match Point

«Το πέρασμα» – Έκθεση φωτογραφίας στο Match Point

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το πέρασμα» που θα γίνει στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των ...
«Το 1922, πυλώνας στο σήμερα» - Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022

«Το 1922, πυλώνας στο σήμερα» – Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών αποδίδει φόρο τιμής αλλά και αναγνωρίζει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή ...
Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία - Παράσταση στο Συνοικισμό Άνω Ελευσίνας

Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία – Παράσταση στο Συνοικισμό Άνω Ελευσίνας

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου και για έξι μόνο παραστάσεις το Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ ...
Το σπίτι των πεταλούδων – Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Το σπίτι των πεταλούδων – Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Από το 1989 ως το 2012 ο Παύλος Κοζαλίδης ταξιδεύει συστηματικά στην Κίνα, αναζητώντας τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10854 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top